Platform voor de bouw
Onderwijs

Opleidingscentrum VDAB, Asse | Een loods met karakter

j2a7060-1-kopieren

8 april 2019 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Onlangs kreeg een deel van de PIVO-loods in Asse een praktische en architecturale opwaardering. Het gebouw is sindsdien de place to be voor iedereen die bij de VDAB een opleiding vrachtwagenchauffeur wil volgen. Dankzij een inventief ontwerp genieten de studenten van al het nodige comfort en veel lichtinval, terwijl het authentieke karakter van de loods in ere is gehouden.

Opleidingscentrum VDAB

De achtergevel is opengewerkt om de loods de nodige visuele ademruimte te geven.

 

De loods, die dateert van de jaren 40 van vorige eeuw, is gefaseerd gerenoveerd onder impuls van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding van de provincie Vlaams-Brabant (PIVO), dat in 1997 de voormalige legersite overkocht. Zo kwam er een voorbouw met klaslokalen voor het PIVO en vond ook de politie van Asse er haar thuishaven. “Er was nog circa 1.000 m² ter beschikking voor rijopleidingen van de VDAB, maar ook voor ambtenaren uit de hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulanciers die door het PIVO worden opgeleid”, vertelt Yannic Therssen van Ark architecten. “Omdat de loods als industrieel erfgoed kan worden bestempeld, besloten we geen invasieve ingrepen uit te voeren. De betonnen kolommen en balken die opgevuld zijn met metselwerk hebben we behouden, met uitzondering van de achtergevel, die we volledig hebben opengewerkt om er grote glaspartijen met stalen schrijnwerk in te plaatsen. Hiermee geven we de loods de nodige visuele ademruimte: enerzijds via een immense lichtinval, anderzijds via een visuele connectie met de praktische rijopleiding op het achtergelegen oefenterrein. Een extra eyecatcher is de glazen box die uit de achtergevel priemt en een panoramisch zicht op het oefenterrein biedt. Dit architecturaal gegeven trokken we door naar de zijgevel. Daar accentueert een glazen box de nieuwe inkom van de rijopleiding.”

Goed geïsoleerd

Opleidingscentrum VDAB

Een glazen box aan de zijkant accentueert de nieuwe inkom van de rijopleiding.

 

Het architecturale concept is ook doorgetrokken naar het interieur. Klaslokalen, sanitaire ruimtes, kantoren, vergaderzaal …: ze zijn stuk voor stuk ondergebracht in verschillende boxen, opgebouwd uit een zichtbare staalstructuur en opgevuld met lichte wanden en veel glas. “Deze garanderen een gezellige en goed geïsoleerde omgeving”, aldus architect Yannic Therssen. “Het dak – een slanke stalen vakwerkstructuur die het pand van gevel tot gevel overspant – is aan de bovenzijde geïsoleerd met 12 cm PIR. De bestaande betonvloer is uitgebroken en vervangen door 10 cm PUR met een nieuwe betonplaat en vloerverwarming. De lagetemperatuurverwarming houdt het binnenklimaat op peil, wat een vereiste was voor de aanwezige simulatoren.

Voortborduren op originele materialen

Opleidingscentrum VDAB

Het concept van de glazen boxen is ook doorgetrokken naar het interieur.

 

Dankzij het concept van de boxen bleef de authenticiteit van het loodsinterieur volledig bewaard. “Om tot één geheel te komen, hebben we met de binneninrichting een brug naar de originele materialen geslagen”, legt architect Yannic Therssen uit. “Zo komen de oorspronkelijke, zichtbare OSB-platen van het plafond terug in de grootste box, waarin de klaslokalen, het sanitair en de bergingen zijn ondergebracht. Ook de technische ruimtes zijn afgewerkt met OSB, terwijl de overige wanden wit geverfd zijn. Al het staal, de structuren en het schrijnwerk zijn daarentegen zwart geverfd. In combinatie met het grijze zichtbeton van de vloeren oogt dit zeer fraai. Het resultaat is een industriële look die toch aangenaam en comfortabel aanvoelt.”

Voer voor expert in complexe renovaties

Opleidingscentrum VDAB

Het gerenoveerde gebouw kenmerkt zich door een weelderige natuurlijke lichtinval.

 

De realisatie van dit project was in handen van De Tender, een algemeen klasse 6-bouwbedrijf dat werken uitvoert in alle mogelijke disciplines. “Al spitsen we ons voornamelijk toe op complexe renovatieprojecten”, vertelt zaakvoerder Joeri De Tender. “Het is dus niet verwonderlijk dat er voor dit project een beroep onze kennis en kunde werd gedaan. De staal- en houtconstructies en de volledige afwerking deden we in eigen beheer. De rest hebben we uitbesteed aan vaste partners die dezelfde kwaliteit en expertise kunnen bieden als De Tender. Het was geen eenvoudig project, vooral door de nood aan ronde houtskeletwanden. Om de perfecte bogen te kunnen realiseren, hebben we een speciaal programma uitgeschreven op onze CNC en alles laag per laag uitgefreesd. Daarnaast moesten we rekening houden met een brede waaier aan technieken. Tot slot was de montage van de straalstructuur een huzarenklus. Omdat deze door het bestaande gebinte van de loods moest gaan, was een uiterst nauwkeurige opmeting en uitvoering een absolute must. Deze complexiteit was echter spek naar onze bek. Eigenlijk is dit project het perfecte visitekaartje voor De Tender, want het omvat alle disciplines waar we goed in zijn en waarmee het verschil maken ten opzichte van de concullega’s. We hopen in de toekomst nog veel van dergelijke unieke, complexe projecten te mogen verwezenlijken!”

Opleidingscentrum VDAB

Vooral door de nood aan ronde houtskeletwanden was dit geen eenvoudig project om te realiseren.

 

Opleidingscentrum VDAB

De oorspronkelijke, zichtbare OSB-platen van het plafond komen terug in de grootste box, waarin de klaslokalen, het sanitair en de bergingen zijn ondergebracht.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details