Opleidingscentrum VDAB

Het ontwerp resulteerde in een industriële look die toch aangenaam en comfortabel aanvoelt.

02:49
08-04-2019

Opleidingscentrum VDAB, Asse | Een loods met karakter

Onlangs kreeg een deel van de PIVO-loods in Asse een praktische en architecturale opwaardering. Het gebouw is sindsdien de place to be voor iedereen die bij de VDAB een opleiding vrachtwagenchauffeur wil volgen. Dankzij een inventief ontwerp genieten de studenten van al het nodige comfort en veel lichtinval, terwijl het authentieke karakter van de loods in ere is gehouden.

Opleidingscentrum VDAB

De achtergevel is opengewerkt om de loods de nodige visuele ademruimte te geven.

 

De loods, die dateert van de jaren 40 van vorige eeuw, is gefaseerd gerenoveerd onder impuls van het Provinciaal Instituut voor Vorming en

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: Bram Tack
Participanten aan het woord

Altemp – HVAC

Gezien de opbouw met boxen en de aanwezigheid van simulatoren vereiste het nieuwe opleidingscentrum van de VDAB heel wat expertise bij de installatie van de technieken. Met 23 jaar  ervaring en een 2D16-, 2D17- en 3D18-erkenning was Altemp uit Mariakerke de aangewezen partij om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Sinds de oprichting in 1996 evolueerde Altemp naar een uit de kluiten gewassen kmo met vijftien medewerkers die projecten in heel België realiseert. “We zijn te groot om klein te zijn en te klein om groot te zijn”, vertelt zaakvoerder Tom Walraet. “Dit heeft als voordeel dat we opdrachten van een aanzienlijke omvang aankunnen, terwijl de klant toch op de flexibiliteit van een kleine onderneming kan rekenen. En deze formule wordt wel gesmaakt, want onze referentielijst is rijkelijk gevuld met mooie projecten, zoals Client House voor ING in Aalst, de Flagship Stores voor BNP Paribas in Brussel en Gent, de kantoren van Van Steenbrugge advocaten in een kasteel in Mariakerken, een labo met kantoren voor Omnichem Ajinomoto in Wetteren, Studio Villa Nella in Antwerpen …”

In het nieuwe opleidingscentrum van de VDAB zorgde Altemp voor de verwarming en ventilatie. “We implementeerden een stookplaats met een condenserende ketel van Viessmann en voorzagen de computerruimte van de simulatoren van de benodigde koeling”, vervolgt Tom Walraet. “Voorts installeerden we de ventilatie, die uit zeven luchtgroepen van Sysemair en Airmaster bestaat, en de persluchtdistributie. Tot slot garandeerden we een automatische regeling via een GBS van Siemens. Technisch gezien viel deze opdracht erg goed mee, maar zoals steeds vaker was het een echte race tegen de klok. Gelukkig zijn we het gewend om met De Tender samen te werken, wat in projecten met een dergelijke strakke deadline zeker een pluspunt is. Met als resultaat dat ook dit opleidingscentrum opnieuw een realisatie is geworden die we met trots opnemen in onze referentielijst.”


KVDV Technics – Elektrische installaties

Technologie staat centraal in het nieuwe VDAB-opleidingscentrum voor vrachtwagenchauffeurs. Wat meteen ook betekent dat de werking valt of staat met de betrouwbaarheid van de elektrische installaties. Een garantie die KVDV Technics biedt. Ook in dit
project bewees het team dat geen enkele uitdaging een brug te ver is. Van elektriciteit over netwerkbekabeling tot KNX-domotica: alles werd vakkundig geïnstalleerd binnen de
vooropgestelde deadline.

Na vele jaren ervaring te hebben opgedaan in andere elektrotechnische bedrijven besloot Kristof Van de Velde in 2014 met KVDV Technics voornamelijk de tertiaire markt te benaderen. “We hebben al vrij snel alle technieken omarmd”, vertelt de zaakvoerder.
“Zelf hadden we kennis over elektriciteit, verlichting, domotica, automatisering, communicatienetwerken, beveiliging (branddetectie, alarm, camerabewaking) en bordenbouw. Maar ook in HVAC/sanitair en regeltechniek hebben we ondertussen de nodige ervaring opgedaan. Met als voordeel dat we het volledige pakket technieken in eigen beheer kunnen aanbieden. Hierdoor hebben onze klanten één aanspreekpunt voor alle technieken en verlopen de werken vlotter en efficiënter. Alles is immers al vanaf de ontwerpfase perfect op elkaar afgestemd.”

Het was niet de eerste keer dat de VDAB een beroep deed op KVDV Technics. Toch was dit project niet te vergelijken met de eerdere opdrachten. “Eigenlijk heeft dit opleidingscentrum een voorbeeldfunctie omdat het toont wat er allemaal mogelijk is met de huidige technieken”, aldus Kristof Van de Velde. “Zo wordt alle verlichting gestuurd met een KNX-domoticasysteem. Via een touchscreen in de controletoren kunnen de operatoren de volledige verlichting aanpassen. Ook interessant is dat er bij de verlichting DALI (digital adressable lightning interface) is toegepast. Elke lamp heeft dus zijn eigen ‘adres’, wat toelaat om ze flexibel aan te sturen en aanpassingen te realiseren zonder aan de bekabeling te moeten raken. Bij ons is KNX eerder regel dan uitzondering. Zeker in combinatie met DALI resulteert dit in een eenvoudige opbouw van de installatie, die bovendien erg flexibel (softwarematig) aanpasbaar blijft aan de (toekomstige) wensen van de klant. Omdat we alles in eigen beheer uitvoeren, is deze oplossing meestal zelfs niet duurder.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

persbericht-lic_aanvraag-vergunning-4-kopierenDiamond Gent