Platform voor de bouw
Opmars van de nieuwe digitale revolutie

Opmars van de nieuwe digitale revolutie

De steeds toenemende digitalisering is een feit. Onze huidige leefwereld en de bouwwereld worden overspoeld door talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is in dit opzicht een van de belangrijkste gamechangers voor het bouwwezen.

BIM staat voor Building Information Model(ling), maar we gebruiken liever de definitie van Building Information Management, want eigenlijk gaat het vooral over het gestructureerd uitwisselen van informatie of data. De voordelen liggen voor de hand. Data en datamanagement vertegenwoordigen namelijk een belangrijke (meer)waarde in onze huidige maatschappij en de behoefte aan onmiddellijke toegang tot deze waardevolle gegevens wordt alsmaar groter.

Vanuit ORI, de overkoepelende organisatie van advies- en ingenieursbureaus in België, zijn we ons bewust van deze evolutie en ondersteunen we ze. Onze studiebureaus worden momenteel in sneltempo klaargestoomd voor de nieuwe digitale revolutie. Deze ontwikkeling blijft echter niet gespaard van de gebruikelijke groeipijnen. BIM staat voor een logische manier van samenwerken en structureert de uitwisseling van informatie, maar de praktische invulling ervan zal de komende jaren een forse inhaalbeweging moeten maken. Compatibiliteit tussen softwares, gebruik van open standaarden, aangepaste contractuele bepalingen, toegankelijkheid van data, verschuiving van taken in de tijd, afgestemde werkwijze en samenwerking tussen alle stakeholders …: het zijn kwesties die besproken en aangepakt moeten worden.

ORI is dan ook proactief betrokken bij het samenbrengen van de juiste experts om al deze pijnpunten weg te werken. Via verschillende BIM-werkgroepen tracht ORI zijn BIM-aanpak samen met opdrachtgevers, aannemers, architecten, kenniscentra, enzovoort onderling af te stemmen voor de Belgische markt. Rekening houdend met de sterktes en verantwoordelijk-heden van elke betrokken partij, streven we naar een maximale balans, zodat het BIM-proces een toegevoegde waarde vormt en er een kwalitatief product geleverd wordt. Op internationaal niveau verdedigen wij tevens onze Belgische behoeften en verschaffen we advies in het kader van de ontwikkeling van de nieuwe ISO- en CEN BIM-normeringen.

Volg onze activiteiten via ori.be.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details