Platform voor de bouw
Nieuws

Oproep naar private sector: bouw samen met ons sociale woningen

Naamloos-3

2 juni 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele lanceert samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) opnieuw een oproep naar de private sector, om de bouw van sociale woningen aan te moedigen. “De komende maanden krijgt de private sector een uitgelezen kans om bij te dragen aan meer sociale woningen in Vlaanderen”, laat minister Diependaele weten. “Via een specifieke en lichtere procedure kunnen projectontwikkelaars en bouwbedrijven op een vlotte manier eigen gronden tot ontwikkeling brengen voor sociale huisvesting.” 

Vlaanderen voorziet deze legislatuur een recordbedrag aan investeringen in sociale woningbouw, 4,5 miljard euro. “De centen liggen er, nu moeten de bakstenen volgen”, laat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele weten. “Om sociale woningen te bouwen, rekenen we niet alleen op de verschillende huisvestingsmaatschappijen, maar richten we ons ook naar de private sector.” Daarom lanceert minister Diependaele deze nieuwe oproep in de vorm van een CBO-procedure.

Bouwen en verkopen

De CBO procedure omhelst kort samengevat bouwen en verkopen. Matthias Diependaele verduidelijkt: “Deze opdracht bestaat uit het ontwerp en de bouw van sociale woningen en appartementen, die de onderneming daarna doorverkoopt aan de sociale huisvestingsmaatschappijen. Hierdoor ontzorgen we de huisvestingsmaatschappijen van het zoeken van gronden en uitwerken van het project.”  

Het voordeel voor privébedrijven is dat hun projecten, eens goedgekeurd,  bijna zeker zullen gerealiseerd worden en dus het financiële risico beperkt blijft. 

De eerste fase van de procedure maakt de minister zo laagdrempelig mogelijk. “Zo hopen we meer private actoren te betrekken bij sociaal wonen en dus meer mensen aan een betaalbare, kwalitatieve woning te kunnen helpenSociale huisvestingsmaatschappijen hebben via deze procedure het voordeel dat de begeleiding van de projecten in handen van het agentschap is. Zij kopen daarna kant-en-klare onmiddellijk verhuurbare sociale woningen over van de projectontwikkelaar. Dat kunnen huizen of appartementen zijn.”, besluit minister Diependaele.

Er worden dit jaar twee dergelijke CBO’s georganiseerd. De eerste start op 1 juni. De looptijd om in te schrijven duurt tot 12 augustus. Eind oktober krijgen de weerhouden kandidaten te horen of hun project werd goedgekeurd. Daarna hebben ze tot 3 maart 2023 de tijd om een offerte in te dienen.  

De oproep is te vinden op www.vmsw.be/cbo2022. Uiterlijk op 1 september 2022 volgt er dan een tweede CBO. 

Deze constructieve benadering van overheidsopdrachten maakt de instap voor de private sector om mee sociale woningen te bouwen zo laagdrempelig mogelijk.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details