Platform voor de bouw
Nieuws

Optimale balans tussen esthetiek en functionaliteit

De betonnen omkadering loopt door over de volledige lengte van de voorbouw en het terras.

Tekst | Laureline Vansteenkiste

Beeld | Altez

2 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Al deze functies zijn ondergebracht in een voorbouw en een kersverse tennishal. Het resultaat overtreft alle verwachtingen.

De dakpanelen in de hal zijn wit gelakt en reflecteren het licht van de tl-ledlampen maximaal.

De uitbreiding van de tennisclub werd in goede banen geleid door Altez, een allround bouwpartner die gekend is voor zijn prefab staal- en betonconstructies en die al heel wat gelijkaardige projecten op het palmares had. SOM architecten tekende het concept uit. Hierbij stonden zowel de kwaliteit en de esthetiek als het comfort van de clubleden voorop. Dankzij zijn ruime ervaring in industriebouw – met name in soortgelijke sportcomplexen, zoals voor TC Kortemark – werd Altez al vanaf de concept-ontwikkeling ingeschakeld. “Dat we zo vroeg betrokken werden, maakte een wereld van verschil. We waren als bouwteam goed op elkaar ingespeeld en vermeden overbodige kosten. Dat leidde tot een beter eindresultaat, met een korte uitvoeringsperiode en een oplevering die ruim op tijd was”, vertelt Dorine Brackx, salesverantwoordelijke bij Altez Industriebouw.

De tennishal is opgetrokken met geperforeerde steeldeckdakpanelen.

Duidelijke architecturale visie

SOM architecten had een perfecte mix tussen optimaal spelerscomfort en maximaal plezier (voor én na een match) voor ogen. “De tennishal is opgetrokken met geperforeerde steeldeckdakpanelen. Ze zijn onder een
grote helling geplaatst en uitgerust met isolatie in functie van een betere akoestiek”, vertelt Dorine Brackx. “Aan de buitenzijde zijn speciale veiligheidsankers bevestigd om de panelen onder een dergelijke hellingsgraad te
kunnen monteren. Deze ankerpunten maken het mogelijk om ook in de toekomst veilig te werken.” 

In de hal zijn de dakpanelen wit gelakt om het licht maximaal te reflecteren. De witte panelen contrasteren met de zwarttinten in de cafetaria. “Daar plaatsten we ook geperforeerde steeldeckplaten in functie van een goede akoestiek. De zwarte kleur geeft extra sfeer. De panelen zijn tussen stalen liggers geplaatst om ruimte te winnen en een betere doorkijk te garanderen.”

De zwarttinten in de cafetaria creëren een gezellige sfeer.

Een vloeiend geheel

In de voorbouw bevindt zich naast de vergaderruimte, berging en sanitaire ruimtes ook de cafetaria. Daar bieden grote glaspartijen een goed zicht op de binnen- en buitenterreinen. Het schuifraam met verlaagde dorpel leidt naar het buitenterras. SOM architecten opteerde voor strakke lijnen en dieperliggende raampartijen om één aansluitend geheel met veel lichtinval te verkrijgen. “We wilden koudebruggen vermijden, dus we kozen voor witte geïsoleerde betonpanelen (inhouse geproduceerd) en plaatsten het schrijnwerk achter de betonnen buitenkolommen en -balken. Deze balken lopen over de volledig lengte van de voorbouw door, zelfs rondom het terras. Tussen de uitkragende betonstructuur en de stalen binnenconstructie is extra isolatie geplaatst. Voor ons was dit een unicum”, zegt Dorine Brackx.    

In de cafetaria bieden grote glaspartijen een goed zicht op de binnen- en buitenterreinen.

Economisch en esthetisch plaatje in balans

Dat Altez deze constructie voorstelde, klonk de vzw en de architect als muziek in de oren. “Het is een perfecte mix tussen esthetiek en kostenbewust bouwen”, verduidelijkt Dorine Brackx. Een logica die ook is doorgetrokken in de tennishal. “De ondervloer is afgestemd op de gewenste toplagen. In vergelijking met traditionele vloeren opteerden we voor een alternatieve samenstelling van beton met staalvezelwapening en een heel vlakke afwerkingsgraad. Dit garandeert een goede aanhechting met de toplagen. Niet alleen de betonkwaliteit, maar ook het kostenplaatje was hierbij belangrijk.”

De terrasmuur is bekleed met zwarte sandwichpanelen in functie van extra isolatie, brandveiligheid en sterkte.

Naast de cafetaria ligt het buitenterras. Dorine Brackx: “Om de scheiding tussen de twee volumes – voorbouw en tennishal – vanuit esthetisch oogpunt te doen kloppen, hebben we de geïsoleerde betonmuur van het terras bekleed met zwarte metalen sandwichpanelen. Dat bevordert naast de isolatiewaarde ook de brandveiligheid en de sterkte. En het is een mooie meevaller voor de lesgevers. Zo dient één muur in de speelhal als oefenmuur voor jonge spelertjes. Een win-winsituatie voor iedereen.”    

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer vzw TC De Maene (Diksmuide)
Architect SOM architecten (Diksmuide)
Hoofdaannemer(s) Altez (Tielt)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details