Platform voor de bouw
Nieuws

Optimale zorg in gebouwen met geschiedenis

DSC_0595 kopiëren
Het woonzorgcentrum met assistentiewoningen straalt eenzelfde warmte en sereniteit uit als de zusters van het Ursulinenklooster.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Els Jonckheere

23 maart 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Zowel functioneel als architecturaal heeft het nieuwe Angelahof een sterke link met de geschiedenis van het klooster en de schoolsite. Het woonzorgcentrum met assistentiewoningen straalt warmte en sereniteit uit. Precies zoals de zusters het zouden hebben gewild …

Een belangrijk aandachtspunt was de integratie van de neogotische kloosterkapel.

Een kloostersite van 1856 transformeren naar een duurzaam gebouw met een hoog comfortgehalte is op zich al geen gemakkelijk opdracht. Maar Curon nam wel erg veel hooi op zijn vork om dit stukje historisch erfgoed een betekenisvolle en sociale invulling te geven, die bovendien in het verlengde ligt van de maatschappelijke rol die de Ursulinen altijd hebben vervuld. “Het was de bedoeling om er een woonzorgcentrum van te maken”, aldus architect Stefaan Evers van a2o-architecten. “Daarnaast moesten er ook nog eens 46 assistentiewoningen, een ‘Grand Café en een ondergrondse parkeergarage voorzien worden. Dit alles natuurlijk in een groen kader waar het aangenaam vertoeven is. Bovendien vormde het hoogteverschil op de site een grote uitdaging omdat het woonzorgcentrum drempelloos moest kunnen worden bediend.”

In bepaalde delen van het bestaande gebouw zijn nieuwe ramen toegevoegd om voldoende daglicht binnen te brengen.

Respect voor het verleden

Een belangrijk aandachtspunt was de integratie van het hoofdgebouw met neogotische kloosterkapel op de eerste verdieping. “Het bedehuis met houtwerkinterieur is sinds 2009 beschermd als monument”, vertelt Stefaan Evers. “We hebben het maximaal in zijn oorspronkelijke vorm behouden, net als de rest van het interieur. De buitenkant is vrijwel onveranderd gebleven. De bestaande gevels werden licht gestoomreinigd en het buitenschrijnwerk is vervangen en in originele verdeling teruggebracht met wit houten schrijnwerk. In bepaalde delen hebben we nieuwe ramen toegevoegd om voldoende daglicht binnen te brengen. Verder kreeg het bestaande hoekgebouw een nieuw dak met donkergrijze/zwarte dakpannen.”    

Het oorspronkelijke interieur werd maximaal in ere gehouden.

Geïntegreerde nieuwbouw

De historische gebouwen zijn aangevuld met twee sobere monoliete nieuwbouwvolumes met drie bouwlagen. “Deze zijn opgetrokken rondom de traditionele kloostertuin, met behoud van de bestaande bomen en hagen”, aldus Stefaan Evers. “Door ze in sobere baksteenarchitectuur te ontwerpen, stellen ze zich harmonieus en terughoudend op ten opzichte van de bestaande kloostergebouwen. Om dezelfde reden werden de aansluitingen tussen de nieuwbouw- en de bestaande volumes laag gehouden.” Het oude en nieuwe gedeelte zijn met elkaar verbonden door middel van twee volumes die als dagzaal en restaurant werden ingericht. Dankzij de verdiepingshoge ramen bieden ze een mooi zicht op de tuin. Dat geldt trouwens ook voor alle kamers van het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen, die elk een betonnen terras kregen. Deze zijn ontworpen als een lichte voorhangstructuur.

De betonnen terrassen werden ontworpen als een lichte voorhangstructuur.

Uitvoering onder tijdsdruk

Voor Bouwbedrijf Dethier, dat de rol van hoofdaannemer opnam, was het een project met flink wat uitdagingen. “Zowel de voorbereiding als de uitvoering waren een race tegen de klok”, aldus projectleider Tom Van Severen. “Bovendien is het nooit gemakkelijk om van iets ouds iets nieuws te maken. Vooral de aansluiting tussen het bestaande volume en de nieuwbouw vroeg de nodige creativiteit en kennis. Het was dan ook een erg leerrijke werf waarvan elke betrokkene veel heeft geleerd op technisch en organisatorisch vlak.”    

Het oude en nieuwe gedeelte zijn met elkaar verbonden door middel van twee volumes die als dagzaal en restaurant zijn ingericht.

Secla – Stalen maatwerkconstructies

In het architecturale plaatje van het Angela Hof zuigen de aluminium details heel wat aandacht naar zich toe. Dit project is dan ook een visitekaartje voor het vakmanschap van Secla uit Oudsbergen, een firma die zich al dertig jaar onderscheidt met kwalitatief maatwerk in diverse metalen. “Deze opdracht is werkelijk een referentie van onze kennis en kunde”, aldus zaakvoerder Erik Vrolix. “Zo fabriceerden we verschillende maatconstructies in staal. Om een lange levensduur te garanderen, hebben we ze allemaal gestraald, gemetalliseerd en uitgerust met een structuurcoating in RAL 7032. De ronde stalen kolommen springen zonder twijfel het meest in het oog. Om een goede ondersteuning van de betonnen prefabterrassen te garanderen, werden ze bevestigd op consoles die op deze kolommen zijn gelast. Daarnaast zijn ook de stalen balustrades van onze hand. Deze zijn opgebouwd met een horizontale boven- en onderregel uit platte strips (50/10), waartussen verticale spijlen zijn gelast. Twee andere metalen constructies die Angela Hof kenmerken, zijn de aluminium terrasschermen en bloembakken die als afscheiding tussen de betonnen terrassen fungeren. Kenmerkend voor dit project is dat deze terrasschermen opendraaiend zijn gemaakt om een vluchtweg te creëren. Het spreekt voor zich dat het om maatwerk ging dat heel wat voorbereiding en vakkennis vereiste, maar net dat is een sterk punt van Secla.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Curon bvba (Geel)

Architect a2o-architecten (Hasselt)

Hoofdaannemer(s) Bouwbedrijf Dethier (Alken)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details