Platform voor de bouw
Nieuws

Optimale zorg in oase van rust

ZNN175
De architecten kozen voor brons geanodiseerde aluminiumlamellen en golfplaten in flessengroen.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Tim Van De Velde

11 juni 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Denk bijvoorbeeld aan Zonnelied vzw, dat onlangs investeerde in de uitbreiding van Campus Eizeringen in Lennik. Nadat achttien meervoudige gehandicapten hun stek in een nieuwbouw kregen, opende in april nog een extra residentiële woonvorm voor twee andere leefgroepen.

“Ongewenste prikkels zijn uit den boze, maar toch moet er voldoende variëteit aan beleving zijn”

Een buitendoorloop biedt zicht op de daktuin die zich boven de overdekte parking bevindt.

Sadones – Van ruwbouw tot afwerking
Met de nieuwbouw voor Zonnelied vzw kon Sadones opnieuw een interessante realisatie aan zijn referentie-
lijst toevoegen. Deze aannemer uit Brakel kreeg immers de opdracht om alle ruwbouwwerken tot een goed einde te brengen. “Het was het grootste project dat we in 2019-2020 hebben verwezenlijkt”, vertellen zaakvoerders Bert en Stijn Sadones. “De cijfers spreken voor zich: de ruwbouw omvatte 85.000 kg wapening, 1.500 m³ beton, 1.600 m² gewelven en 380 m³ kalkzandsteenwanden. Voorts waren we verantwoordelijk voor 1.500 m² dakbedekking en 1.200 m² gevelbekleding in aluminium gevellamellen en geprofileerde platen. Niet alleen de omvang was een uitdaging. Ook het vele maatwerk zorgde voor de nodige complexiteit. Zo hebben we flink wat planken-bekisting moeten toepassen, onder meer voor de ronde kolommen, het terras, de overdekte inrit en de parkeerplaatsen. Verder bracht de plaatsing van een prefabbetonnen spiltrap van 13 ton in de inkomhal de nodige kopzorgen met zich mee. Gelukkig kunnen we bogen op meer dan zeventig jaar ervaring en een team van erg competente medewerkers. Tel daarbij nog de korte en flexibele beslissingslijnen die ons familiebedrijf eigen zijn en natuurlijk ook het feit dat wij zelf de werven opvolgen. Dit maakt dat we zelfs voor dergelijke uitdagende bouwprojecten de ideale partner zijn, van ruwbouw tot afwerking.”

Tot voor kort moest Zonnelied vzw zijn leefgroepen noodgedwongen in oude en weinig aangepaste wooninfrastructuur onderbrengen. Vandaag zijn alle zorgbehoevenden verenigd op één grote campus in Zellik. Deze voormalige kloostersite herbergde al een school, een dag- en een opvangcentrum. “Met een oppervlakte van 4.000 m² was er nog veel plaats voor extra volumes”, vertellen Door Smits van MADAM architectuur en Jelle Geraerts van Zampone architectuur. “Daarom besloot de organi-satie in 2014 ‘De Sprankel’ te bouwen, waar achttien residenten een onderkomen vonden. Daar is nu een tweede entiteit aan toegevoegd die twee leefgroepen van zes personen herbergt.”

Een impressionante trap is de eyecatcher in de inkomhal.

Discrete integratie in omgeving

Het ontwerp van dit tweede gebouw was een uitdaging om u tegen te zeggen. “Het was de bedoeling om rust en geborgenheid te creëren”, leggen de architecten uit. “Ongewenste prikkels zijn uit den boze, maar toch moet er voldoende variëteit aan beleving zijn. Dit alles moesten we vertalen naar een ontwerp dat zich naadloos integreert in een site die zich kenmerkt door een allegaartje van gebouwen. En dat met een maximaal behoud van het dorpsbeeld en de authentieke kloostermuur en schuur. Daarom kozen we voor een tweelaags volume dat zich discreet tussen de bestaande gebouwen nestelt. Een doorgang op het gelijkvloers zorgt letterlijk en figuurlijk voor de nodige openheid. Op die manier konden we de bestaande weg die dwars doorheen de site loopt behouden. Zo reikt het concept de hand naar de dorpsbewoners en creëren we een duidelijke leesbaarheid. Rechts is er een over-dekte parking gerealiseerd en links bevindt zich de toegang tot het dagcentrum. Als kers op de taart werd ook de bestaande schuur in het totaalplaatje geïntegreerd. Door een van de zijmuren te slopen, is deze ruimte nu bruikbaar als overdekte buiten-ruimte/wintertuin. Bovendien is het bestaande dorpsbeeld behouden: de schuur en de klooster-muur omarmen als het ware de volledige site.” 

De schuur is mooi in het concept geïntegreerd als overdekte buitenruimte/wintertuin.

Twee niveaus, twee vleugels

Het gelijkvloers heeft twee vleugels en omvat een bureel- en gespreksruimte, de was- en bergruimtes, een ruim dagcentrum met snoezel- en rustruimte en een verzorgingslokaal. De eerste verdieping bestaat eveneens uit twee vleugels, met in het midden een personeels- en vergaderruimte. Daarrond zijn telkens acht kamers met sanitair, een verzorgingsruimte en een kleinere kamer voor kortverblijf ingericht. Aan de linkerkant is er een doorgang naar het bestaande dagcentrum, inclusief een mooie buitendoorloop die zicht biedt op de daktuin die zich boven de overdekte parking bevindt. Het gebouw werd opgetrokken in kalkzandsteen en bekleed met brons geanodiseerde aluminiumlamellen en golfplaten in flessengroen. “De lamellen volgen de ritmering van de ramen en veranderen mee in het licht. In combinatie met het spel van bouwlagen resulteert dit in een dynamisch gebouw dat toch rust en geborgenheid uitstraalt”, aldus de architecten.  

Tussen de twee vleugels is er een personeels- en vergaderruimte voorzien.

Bouwheer
Zonnelied vzw (Roosdaal)
Architect
MADAM architectuur en Zampone Architectuur (Brussel)
Hoofdaannemer(s)
Sadones (Brakel)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details