Platform voor de bouw
Thema's

Oubollige woontoren wordt energiezuinige eyecatcher

°PHOTO-2020-08-31-10-17-44 (10) kopiëren
De bestaande inpandige balkons worden omgevormd tot extra binnenruimte, waarna er nieuwe uitpandige terrassen geplaatst worden.

Tekst | Tekst Tim Janssens | Beeld Renotec

9 december 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Het dak en de gevels worden grondig onder handen genomen, het schrijnwerk wordt integraal vervangen en er worden nieuwe uitpandige terrassen gerealiseerd, waardoor de bewoners extra binnenruimte ter beschikking krijgen. “De maatregelen in het kader van het coronavirus en het feit dat het gebouw gedurende de werken permanent bewoond blijft, zorgen er in combinatie met enkele ontwerpwijzigingen voor dat het een werf met de nodige uitdagingen is”, vertelt projectleider Bjorn Nouwen. 

Peterbospark is een beruchte wijk in Anderlecht die circa drieduizend personen huisvest. Toen ze in de tweede helft van de twintigste eeuw opgetrokken werd, leek ze een stralende toekomst voor zich te hebben, maar vandalisme en agressie door jongeren hebben de reputatie van de buurt de voorbije jaren ernstig aangetast. Door een van de woontorens in een nieuw kleedje te stoppen en in energetisch opzicht op te waarderen naar de hedendaagse standaarden, hopen de stad Brussel en sociale huisvestingsmaatschappij Comensia de wijk een nieuw elan te geven.  

De nieuwe balkons worden gemonteerd met behulp van een gigantische telescopische kraan.

Kolomstructuur voor uitpandige terrassen

Het is Renotec dat deze prestigieuze renovatieopdracht voor zijn rekening neemt. Een hele klus, want de woontoren in kwestie is 60 meter hoog, telt negentien verdiepingen en omvat maar liefst 120 woningen. “De focus ligt hoofdzakelijk op het energiepeil en de ventilatie. We pakken zowel het dak als de gevels en het schrijnwerk aan om warmteverliezen, koudebruggen en andere nadelige euvels te verhelpen”, vertelt projectleider Bjorn Nouwen. “Allereerst hebben we twee van de drie externe traptorens verwijderd. Momenteel zijn we de buitenschil grondig aan het isoleren, de bestaande ramen aan het vervangen, bijkomende raamopeningen aan het creëren en nieuwe stalen balkons aan het plaatsen. Dit laatste verdient een extra woordje uitleg, want daarvoor hebben we na de voorontwerpfase nog een conceptwijziging doorgevoerd. De bestaande inpandige balkons worden omgevormd tot extra binnenruimte. We schuiven het schrijnwerk op naar het gevelvlak en voegen vervolgens uitpandige stalen balkons met een vloerplaat in architectonisch beton toe. Deze zouden we aanvankelijk per vloerplaat ophangen, maar uiteindelijk hebben we geopteerd voor een externe kolommenstructuur met omvangrijke stalen kokers (drie per gevel), zodat de ingrepen in de appartementen van de bewoners beperkt blijven tot enkele ‘aanwerkingen’. Zo kunnen we alles organiseren en uitvoeren zonder dat de bewoners er al te veel hinder van ondervinden. We monteren de balkons met behulp van een gigan-tische telescopische kraan. Best spectaculair!”

Safety first

De veiligheid en het comfort van de bewoners krijgen prioriteit tijdens de werken. Geen overbodige luxe, want ze blijven gewoon op post gedurende de renovatie. “Dit maakte dat we een nieuwe vluchtgang moesten voorzien, die recht door onze werf loopt. Een propere werf is altijd belangrijk, maar in Peterbospark dus nog net iets meer dan anders! We hebben ook allerhande pictogrammen opgehangen om de bewoners de juiste weg te wijzen. En aangezien er eveneens rolstoelgebruikers in het gebouw wonen, hebben we aan de hoofdingang een tijdelijke passerelle opgetrokken om een ‘hellingvrije’ evacuatieroute te kunnen garanderen. Dit vergde op zich al wat denkwerk, maar daar kwamen dus ook nog een heel aantal specifieke coronamaatregelen bij. Zo hebben we een gescheiden in- en uitgang voorzien (inclusief badgesysteem om onhygiënische aanrakingen te vermijden), een handwasinstallatie geplaatst, waar nodig affiches en richtlijnen opgehangen … Veiligheid is een van de stokpaardjes van Renotec, dus het spreekt voor zich dat we niets aan het toeval willen overlaten. Gelukkig is de werf groot genoeg om de ‘social distance’ zonder problemen te kunnen respecteren.”

De nieuwe stalen balkons zijn uitgerust met een vloerplaat in architectonisch beton.

Aluminium spiegelpanelen

De toren zal na de renovatie (vanaf de herfst van 2021) schitteren als nooit tevoren. Dit mag je gerust letterlijk nemen, want de gevels worden bekleed met aluminium spiegelpanelen. “De reflecterende gevelpanelen worden echter licht gemanipuleerd via een alternatieve bevestigingswijze (vastgeschroefd in de voegen) om een bepaalde diffusie te creëren in de weerkaatsing van het zonlicht en op die manier een ‘vuurtoreneffect’ op de nabijgelegen Brusselse Ring te vermijden. De opvallende esthetiek geeft dit project nog wat extra cachet, boven op de bouwkundige en organisatorische uitdagingen die we voorgeschoteld krijgen. Het is een complexe renovatie, waarbij we al enkele keren onze plannen moesten wijzigen. Gelukkig zijn wij Renotec’ers wendbaar en vinden we altijd wel een manier om eventuele aanpassingen zo kwalitatief en efficiënt mogelijk door te voeren. Het fijne is dat onze rol in dit project zich niet enkel beperkt tot uitvoering, maar dat we in het voortraject ook echt hebben meegedacht in functie van het eindresultaat. Door enkele zaken te optimaliseren, zoals de balkonstructuur en de bevestiging van de spiegelpanelen, hebben we meer dan ons steentje kunnen bijdragen”, besluit Bjorn Nouwen.    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Comensia (Brussel)

Architect P&P Architectes (Schaarbeek)

Hoofdaannemer(s) Renotec (Geel)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details