sofa.beeld-daktuin-kopieren

Dankzij de zachte kleur van de gevelbekleding matcht De Pit met de andere gebouwen aan de Leien.

02:24
14-07-2020

Oud kantoorgebouw krijgt tweede leven

De ondersteunende diensten van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen hadden nood aan een nieuwe uitvalsbasis. Die vonden ze in een oud kantoorgebouw aan de Frankrijklei, dat werd omgetoverd tot een duurzame, hedendaagse werkomgeving. Achter de strakke gevel van ‘De Pit’ schuilt een warm interieur dat de aanwezigen al het benodigde comfort biedt.

Het kantoorgebouw aan de Frankrijklei dateert uit de jaren 70 van vorige eeuw en beantwoordde niet meer aan de eisen die gebruikers vandaag stellen aan hun werkomgeving. Ook op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid was het verouderd. De draagstructuur was daarentegen nog in perfecte
staat en kon dus behouden blijven.

sofa.beeld-kantoor-werkplekken-kopieren

“We kozen voor een gevelsysteem met een lichte, duurzame opbouw om de draagstructuur minimaal te belasten”, verduidelijkt David Jacobs.

 

Pitstop

Het vernieuwde gebouw staat bekend als ‘De Pit’, een naam die de personeelsleden van het Stedelijk Onderwijs zelf kozen. Hij weerspiegelt niet alleen de teamdynamiek van de organisatie. Het gebouw is letterlijk een ‘pitstop’ voor iedereen die professioneel betrokken is bij het Stedelijk Onderwijs in
Antwerpen, dat er rotsvast van overtuigd is dat inspirerende en duurzame schoolgebouwen bijdragen tot betere leerresultaten. “We investeren dan ook volop  in het verbeteren van onze leeromgevingen”, zeg Jeff Van Poppel, zakelijk directeur bij het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. “Die lijn trekken we ook door in onze werkomgevingen. Als we de schoolteams naar behoren willen ondersteunen, dan moeten ook onze medewerkers van de ondersteunende diensten zich goed voelen op het werk. Daarom is De Pit zo belangrijk voor ons.”

Het fraaie interieur weerspiegelt de dynamiek van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.

 

Veelzijdig gebruik

“Naast het kantoordeel heeft De Pit een waardevolle collectieve functie”, verduidelijkt David Jacobs van architectenbureau HUB. “Leerkrachten kunnen in het gebouw gebruikmaken van de vergaderzalen voor overleg en bijscholingen. Ook in de cafetaria zijn ze welkom. En op de benedenverdieping vinden ze een inspiratieruimte. Daar zijn kleine tentoonstellingen en andere opstellingen mogelijk.”   

In 2018 werd het gebouw volledig gestript. Vervolgens werd er een geprefabriceerd geïsoleerd houtskelet met minerale wol tegen de bestaande gevelstructuur geplaatst, om de façade vervolgens te bekleden met geanodiseerde aluminiumplaten. “We kozen voor dat gevelsysteem omdat het een lichte, duurzame opbouw is die de dragende structuur minimaal belast”, verduidelijkt David Jacobs. “Daarnaast wilden we een gevelmateriaal met een tint die perfect matcht met de andere gebouwen aan de Leien. Zo gaat het kantoorgebouw naadloos op in het grotere geheel.”

Warm interieur

De strakke gevel van De Pit contrasteert met de warmte die het interieur van het kantoorgebouw uitstraalt. “De ramen bestaan aan de buitenkant uit aluminium en aan de binnenkant uit hout”, legt Jacobs uit. “Samen met de convectoren zijn ook de dagkanten afgewerkt in hout. De dragende betonstructuur hebben we gezandstraald, zodat hij voortaan als een beeldbepalend element in het interieur fungeert.”

“Typisch voor een gebouw uit de jaren 70 is de centrale koker, die alle voorzieningen zoals sanitair, lift en trappen groepeert”, vult Jeroen Van Hemeldonck, projectleider bij aannemer Van Roey, aan. “De wanden van die koker zijn niet uitgerust met traditionele gipspleister, maar zijn gecementeerd. Ook die keuze zorgt mee voor een warme en natuurlijke uitstraling.”   

De conciërgewoning op de bovenste verdieping maakte plaats voor vergaderzalen met een mooi uitzicht.

 

Strakke timing

Van Roey stond in voor het totaalpakket van de werkzaamheden: van ruwbouw tot binnen-afwerking. Wat was er voor hen bijzonder aan het project? “Enerzijds was er de werfinrichting in een drukke buurt zoals de Antwerpse Leien”, verduidelijkt Jeroen Van Hemeldonck. “Die voorbereiding brengt altijd uitdagingen met zich mee. Anderzijds waren we gebonden aan een strakke timing. De diensten van het Stedelijk Onderwijs wilden verhuizen in de loop van de paasvakantie, dus we moesten een tandje bijsteken. We zaten
goed op schema, maar helaas strooide de coronacrisis op het eind van de rit roet in het eten. In maart werden de werkzaamheden noodgedwongen stilgelegd.”

“Ook de sloopwerkzaamheden waren uitdagend”, zegt Van Hemeldonck. “Achter het gebouw ligt een parking en we sloopten een verdieping om een daktuin te kunnen aanleggen. Die sluit nu mooi aan op de cafetaria. Daarnaast was er op de bovenverdieping een kleine conciërge-woning ingericht. Die sloopten we om plaats te maken voor een nieuwe verdieping in houtmassiefbouw. Zo kwam er extra plaats vrij voor de benodigde vergaderzalen.”    

Tekst Tom Goossens    |    Beeld HUB

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Kobre – Elektrische installatie

De firma Kobre, met zaakvoerder Koen Van Brecht aan het roer, stond in voor de elektrische installatie in het nieuwe kantoorgebouw van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. Het was de eerste grote
samenwerking met hoofdaannemer Van Roey voor het bedrijf uit Kalmthout, dat permanent op zoek is naar jong en dynamisch talent voor de toekomst. “We installeerden er de elektrische installatie en de bekabeling”, verduidelijkt projectleider Rob Jochems. “Ruw geschat kom ik aan 65 kilometer kabels. Daarnaast installeerden we een hoog-spanningscabine en een noodvoorziening voor
elektriciteit, een volledige data-uitrusting, een compleet toegangscontrolesysteem met camera, alarm en badgecontrollers, een gigantische branddetectie met meer dan zeshonderd detectoren en voor 36 kilowatt aan zonnepanelen. Vooral de timing was een uitdaging. Toch hebben we ze makkelijk gehaald omdat we een fantastische werfleider hadden (Michel) en de werkzaamheden op zeven van de negen bouwlagen bijna identiek waren. Zodra je een oplossing hebt voor een bepaald probleem, pas je ze toe op de andere bouwlagen. Daardoor konden we snel werken en flexibel in-spelen op extra vragen. Zo besliste de brandweer op het laatste moment dat er een bluswatertank moest komen. En een opvoerpomp om ook op de bovenste verdiepingen voldoende druk op het bluswater te krijgen. Zo’n pomp heeft bijzonder veel opstartstroom nodig, en dus deden wij de vereiste aanpassingen. In dit project is ook sterk ingezet
op duurzaamheid. Zo is elke ruimte uitgerust met een afwezigheidsdetector die het licht automatisch uitschakelt als de ruimte leeg is. Bovendien wordt de intensiteit van het licht aangepast op basis van het aanwezige zonlicht. Die technieken maken het gebouw duurzaam en klaar voor de toekomst.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

AG Vespa (Antwerpen)

Architect

HUB (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s)

Van Roey (Rijkevorsel)