Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Oude maalderij maakt plaats voor rustgevende oase

IMG_4752
Voor bezoekers werden er bovengronds parkeerplaatsen voorzien.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | ACH Build

7 oktober 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Wie regelmatig langs de Astridlaan naar Brugge of omgekeerd richting Oedelem/Beernem rijdt, kon er de laatste jaren niet echt naast kijken. Op 17 augustus 2020 startte een nieuwe werf op de plaats van de oude maalderij, net naast het Gulf-tankstation. Daarbij werden 26 sociale woongelegenheden opgetrokken in het kader van de Constructieve Benadering van Overheidsopdrachten (CBO), zoals uitgeschreven door de Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen. De Brugse Maatschappij Voor Huisvesting zal de woningen uitbaten. Recent ging de eerste opendeurdag door, dus het project is zo goed als afgewerkt.

Bouwtechnisch werd er gewerkt met asymmetrische topgevels.

Er werden drie meergezinswoningen gebouwd rond een autovrije, groene en gemeenschappelijke tuin. Deze groene zone sluit visueel aan bij het achterliggende natuurgebied van de Gemene Weidebeek. Het grootste gebouw telt twintig appartementen en werd haaks op de Astridlaan ingeplant. De bewoners kunnen gebruikmaken van een ondergrondse garage met inrit in de Wilde Kastanjestraat. Voor bezoekers werden er bovengronds parkeerplaatsen voorzien. Deze laatste zijn enkel toegankelijk vanaf
de Astridlaan.

Er is een doorgang voor fietsers en voetgangers naar een pad dat doorheen de gemeenschappelijke tuin loopt.

Voorbereidend werk

ACH Build is een algemene klasse 8-aannemer, wat in de praktijk wil zeggen dat het veel socialewoningbouwprojecten van a tot z realiseert. Ook openbare zwembaden staan regelmatig op de planning. Gerrit-Jan van der Veen, projectleider bij ACH Build: “We zijn aan dit project gestart via een uitgeschreven CBO. Concreet wil dit zeggen dat de overheid het niet makkelijk heeft om dergelijke projecten zelf op poten te zetten. Het is ook heel tijdrovend én heel specifiek. Denk hierbij aan gronden vinden en ontwikkelen, de bouwaanvraag doen, het ontwerp verzorgen, een lastenboek opstellen … De gigantische administratie die met al het voorbereidend werk gepaard gaat, doe je onder zo’n CBO allemaal zelf als aannemer. Eenmaal de werkzaamheden van start gaan, vervullen we opnieuw de rol van aannemer voor een bouwheer.”

Buurtbewoners merkten tot hun tevredenheid op dat de grond nu eigenlijk minder bebouwd is dan voordien.

Oase in de Astridlaan

Zoals gebruikelijk is bij dergelijke projecten, kan het al eens gebeuren dat er protest komt van de buurtbewoners. Dat was in dit geval niet anders. Gerrit-Jan van der Veen: “Inderdaad, we zijn ondertussen wel een beetje tegenstand gewoon. Dus ook hier kregen we in eerste instantie heel veel weerstand. Maar … we hebben de perceptie kunnen omkeren eens de werken begonnen en de mensen konden zien hoe dit mooie project evolueerde. De vervallen gebouwen van de oude maalderij die op deze grond stonden hebben we afgebroken en alle materiaal werd op een 100 % correcte wijze verwerkt. Het project zit in zijn finale fase en de buurtbewoners merken nu dat de grond eigenlijk minder bebouwd is dan voordien. De nieuwe gebouwen staan een heel stuk van de straatkant af, de parking is grotendeels ondergronds én we hebben rondom en tussen de gebouwen een grote groene zone aangelegd. Er is ook een doorgang voor fietsers en voetgangers naar een pad dat door de gemeenschappelijke tuin loopt en de verbinding met de Astridlaan maakt. We hebben dus eigenlijk een oase van groen gecreëerd, midden in de zeer volgebouwde Astridlaan. Tot ieders tevredenheid, mogen we ondertussen wel stellen.”      

Alle balustrades voor de lange gaanderijen werden in frontmontage geïnstalleerd.

Asymmetrisch dak

“Bouwtechnisch werd er gewerkt met asymmetrische topgevels”, vervolgt Gerrit-Jan van der Veen. “De ene dakhelling is langer dan de andere. De nok ligt dus schuin over het gebouw, de goten staan ietwat scheef en het dak komt in het midden wat lager dan de rest. Met als resultaat een heel opvallende dakconstructie. Zo kom je ook uit op het feit dat op de bovenste verdieping sommige slaapkamers een bijzondere vorm hebben. Want een ‘rechte blok’ zetten, dat kan iedereen. We wilden in deze buurt iets speciaals
realiseren. Het is zeker de moeite waard om het eindresultaat eens te komen bekijken!”    

Moro – Alu- en inoxbalustrades

Moro is een constructieonderneming met ruim 25 jaar ervaring in aluminiumverwerking. Ze werd door ACH Build aangeschreven om de balustrades en leuningen voor dit socialewoningbouwproject in Assebroek uit te voeren. Geert Claeys, zaakvoerder bij Moro: “Tegenwoordig worden balkons bijna helemaal ‘ingepakt’. Er zijn dan ook onnoemelijk veel variaties in de spijltjes en balkonconcepten om dat voor elkaar te krijgen. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we voor al die varianten meestal een oplossing aanbieden. Dit project kwam tot stand doordat we eerder voor ACH Build een vrij groot appartementsgebouw in Oostende (Honoré Borgerstraat 42) hebben voorzien van balustrades. In Assebroek verwerkten en installeerden we alle balustrades – in frontmontage – voor de lange gaanderijen. Ook alle binnenleuningen mochten we verzorgen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen (Brussel)
  • Architect Architecten Groep III (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) ACH Build (Antwerpen)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details