Platform voor de bouw
Nieuws

OVAM en bouwsector stellen asbestcharter voor dakaannemers voor

asbestcongres-campagnebeeld-v3-002-kopieren

17 april 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) schat dat er in 2019 nog steeds meer dan 86 miljoen m2 asbest-cementen dak- en gevelbekleding op Vlaamse gebouwen ligt, waarvan circa 30,5 miljoen m2 op daken en tegen gevels van huizen en appartementen. Op het eerste asbestcongres, dat eind 2018 plaatsvond, stelden de Vlaamse Confederatie Bouw en OVAM dan ook het asbestcharter voor dakaannemers voor. Het asbestcharter moet een asbestveilige manier van werken bij de aangesloten dakaannemers garanderen. Dakaannemers die zich bij het charter aansluiten, kunnen zich als asbestveilige bouwpartner profileren bij hun klanten-opdrachtgevers.

Het asbestcharter voor dakaannemers is een gezamenlijk initiatief van OVAM en de bouwsector. Het charter kadert in de uitrol van het Actieplan Asbestafbouw, dat tot doel heeft om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Het is een duidelijk, proactief sectorsignaal om een asbestveilige afbouw van het Vlaamse asbestpassief te garanderen, zowel voor de opdrachtgevers als de werknemers.

Een dakaannemer die zich bij het asbestcharter voor dakaannemers aansluit, verbindt er zich toe in regel te zijn met de geldende milieu- en werkgeversverplichtingen en conform de code van goede praktijk over veilig werken met asbestdaken en -gevels te handelen. De OVAM werkte deze code van goede praktijk uit in samenwerking met de Vlaamse dakaannemers. De bouwfederaties bieden hun leden ook een praktische leidraad aan die gebaseerd is op de code.

Dankzij deze code en leidraad weten dakaannemers precies welke voorzorgmaatregelen ze op de bouwplaats moeten nemen om de verspreiding van asbestvezels tegen te gaan. Het charter borgt de kwaliteit van de aangesloten dakaannemer en biedt vooral ook het richtkader voor een gelijk speelveld. Het biedt de klant-opdrachtgever transparantie qua kosten en veiligheidsmaatregelen bij dakrenovatiewerken. Een commissie zal waken over de naleving van het charter. Klanten-opdrachtgevers zullen steeds een actuele lijst van aangesloten dakaannemers kunnen raadplegen.

Asbestcementleien en -golfplaten werden nog tot 1998 geproduceerd en verkocht. Ook in de daaropvolgende jaren werd de geproduceerde stock nog toegepast op gebouwen. Recente studies tonen aan dat deze asbestcement dak- en gevelbekleding al vanaf een levensduur van twintig jaar verweert en brozer wordt. Zo kunnen ze lokaal een risico vormen en vergt het steeds meer maatregelen van dakwerkers om ze veilig te ontmantelen.

Vanwege de toegenomen risico’s en aansprakelijkheidsdiscussies waagden dakaannemers zich steeds minder aan de verwijdering van asbestdaken en -gevels. Ze zochten een duidelijk kader en garanties voor een juiste aanpak. Het charter als kwaliteitskader en de onderliggende code en leidraad als werkmethodiek bieden hun dit kader. Als laatste belangrijk incentive biedt het charter aangesloten dakaannemers ook een unieke verzekering voor de dekking van asbestrisico’s.

Op deze manier creëert dit gezamenlijke initiatief van de OVAM en de bouwsector een win-win-
situatie voor de dakaannemers, de opdrachtgevers en ons leefmilieu.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details