Platform voor de bouw
Overnames maken plaatje compleet voor betonspeler
Sinds de overname van Elbeton produceert Delmar ook architectonisch beton.

Overnames maken plaatje compleet voor betonspeler

Het gaat hard voor Delmar. Het bedrijf is al sinds 1993 actief op de bouwmarkt als producent van prefab betonelementen zoals trappen, balkons en gevelpanelen. Maar de voorbije jaren breidde Delmar uit door verschillende overnames. Zo werd het een totaalspeler op het vlak van prefab betonoplossingen. 

De laatste jaren nam Delmar het Noord-Franse Betsinor over, gespecialiseerd in gevelelementen in glasvezelbeton en ultra-hogesterktebeton. Daarna volgde Elbeton, een Aalterse firma die zich toespitst op architectonisch beton. En begin dit jaar nam het bedrijf de afdeling architectonisch beton van SVK over. 

José Deltour startte in Troyes zijn eigen fabriek voor de productie van prefab trappen.

Zoektocht naar betonnen trappen

Het begon nochtans op een veel kleinere schaal, dertig jaar geleden. José Deltour, eigenaar van Delmar, startte als zelfstandig vertegenwoordiger voor de verdeling van trapbekleding en architectonisch beton in België. “Ik begon in de spreekwoordelijke garage, net als zoveel ondernemers”, zegt Deltour. “Op een bepaald moment zochten mijn klanten volledige betonnen trappen en niet langer granitobekleding. In België was er nog maar één bedrijf dat draai-trappen invoerde, maar in Frankrijk was die markt al groter. Ik ging dus op zoek naar producten die ik van daaruit kon invoeren, maar de maatvoering klopte vaak niet. Ik speurde bijgevolg naar andere oplossingen. Op een zeker moment vroeg een collega me of ik niet geïnteresseerd was om samen een fabriek op te starten in Troyes. Daar ben ik gretig op ingegaan. Na verloop van tijd heb ik de vestiging volledig overgenomen. Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een mooie groep dankzij de hulp van alle medewerkers en mijn zoon Benjamin, die de dagdagelijkse leiding op zich genomen heeft.”

Met zoon Benjamin (l) is de opvolging van José Deltour (r) verzekerd.

Ultrasterk, vederlicht

Delmar heeft vijf productievestigingen: twee voor trappen en andere prefab betonelementen (Komen en Troyes), één voor gevelpanelen (Courrières) en twee voor architectonisch beton (Aalter en Sint-Niklaas). Zeker die laatste – via de overname van SVK – maakt dat Delmar zijn klanten een volledig gamma kan aanbieden. Benjamin Deltour zet de overnames op een rij: “Met Betsinor kregen we allereerst toegang tot de markt voor gevelproducten met prefab glasvezelbeton, een ultrasterke en vederlichte oplossing voor nieuwbouw en renovatie. De panelen zijn in de basis slechts 1,5 cm dik, maar kunnen tot 18 m² oppervlakte gemaakt worden. Het is als een schil die je over je gebouw trekt. Dat beton wordt ook vaak gespoten, waardoor we makkelijk 3D-vormen kunnen realiseren. Met Elbeton kwam daar twee jaar geleden de productie van architectonisch beton bij, een esthetisch gamma in allerlei kleuren en afwerkingen. En begin dit jaar kwam de afdeling architectonisch beton van SVK er ook nog bij. Met die overname verwierven we een moderne en ruime site die perspectief biedt op verdere groei.”

Het Toison d’Or-project in Brussel, een realisatie van Betsinor. (Beeld: Yvan Glavie)

Grotere schaal

De activiteiten van SVK vormen een mooie en logische aanvulling op die van de andere bedrijven binnen de groep. Naast de synergievoordelen die met de overname gepaard gaan, kan Delmar behalve zuren en uitwassen voortaan ook elementen in gepolijst sierbeton aanbieden. De groep kan nu ook op grotere schaal opereren, waardoor het al enkele grote projecten in de wacht sleepte. “Het was de missing link in ons productgamma”, zegt Benjamin. “Een perfecte aanvulling op wat we al aanboden, die voor cohesie tussen de andere productiesites zorgt. Want vaak vloeien er opdrachten voor één bedrijfstak voort uit projecten die we aannemen via een andere tak.”

Delmar kan allerlei projecten aan, tot en met een betontrap in de Arc de Triomphe in Parijs.

Haren

Een voorbeeldproject van zo’n wisselwerking is de gevangenis van Haren. Delmar leverde daar de trappen en kon de aannemer zo ook overtuigen van zijn glasvezeltoepassingen. Deltour: “Dankzij de specifieke technieken van Betsinor konden er grote panelen gemaakt worden mét behoud van de indeling van het ontwerp in kleinere panelen. Die grote panelen hebben minder ankerpunten nodig dan kleine panelen (slechts vier over 15 m²). Dat reduceert het aantal koudebruggen sterk, waardoor we een gevel creëren die volledig aan de isolatienormen voldoet. Een derde voordeel: we kunnen de retours van de dagkanten van de ramen meteen meepakken. Alvast een zorg minder voor de aannemer.” 

Delmar leverde de trappen in de nieuwe gevangenis van Haren en kon de aannemer zo ook overtuigen van zijn glasvezeltoepassingen.

Service

Delmar onderscheidt zich niet enkel met zijn productgamma. Het biedt klanten ook een totaalpakket aan op het vlak van dienstverlening: van offerteopmaak tot begeleiding van de technische uitwerking van de plannen en productie. “We proberen onze klanten zo veel mogelijk te ontzorgen”, benadrukt Benjamin Deltour. “We zijn ook van meet af aan op de 3D-kar gesprongen qua uitvoeringsplannen, iets wat onze klanten appreciëren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details