Platform voor de bouw
Overschakelen van stookolie naar gas? Dé redenen om  het nu te doen

Overschakelen van stookolie naar gas? Dé redenen om het nu te doen

Maar wist je dat de federale overheid beslist heeft om nieuwe stookolie-installaties vanaf 2035 te verbieden en dat Europa tegen 2050 volledig klimaatneutraal wil zijn? Sectorfederatie gas.be raadt daarom aan om snel over te schakelen van stookolie naar gas.

Twijfel je over je verwarmingsinstallatie op mazout of is ze eigenlijk aan vervanging toe? Dan is nu overschakelen naar gas de juiste keuze. Gas is namelijk een duurzame energiebron die betrouwbaar en altijd beschikbaar is. Ook in de toekomst zal dit het geval zijn, want met de bestaande energiereserves kunnen we nog makkelijk 250 jaar – en zelfs langer – van gas genieten. Bovendien wordt gas zelf groener: groen gas is duurzame, hernieuwbare energie die op exact dezelfde manier als aardgas kan worden aangewend.

Een condensatieketel op gas is een duurzame keuze waarmee je bijna 40 procent minder CO2 én aanzienlijk minder fijnstof- en NOX-deeltjes uitstoot.

Gas is goedkoop

Door de coronacrisis is gas in een jaar tijd zelfs tot 30 procent goedkoper geworden. Overschakelen van mazout naar gas zorgt er ook nog eens voor dat je energieverbruik enorm daalt – gemiddeld met liefst 40 procent. Bovendien is de aankoop en installatie van een nieuwe condensatieketel op gas (vanaf 3600 euro) heel wat goedkoper dan een condensatieketel op stookolie (gemiddeld 6500 euro). Mooi meegenomen is ook dat je jaarlijks heel wat kunt besparen op de onderhoudskosten van je ketel en dat je niet telkens opnieuw stookolie hoeft in te slaan. Weet ook dat de overheid de verkoop van mazoutketels na 2035 wil verbieden.

Gas is duurzaam

We zullen met z’n allen moeten kiezen voor duurzame energie. Europa wil tegen 2050 namelijk volledig klimaatneutraal zijn. Het aanpassen van de verwarmingsinstallatie (van mazout naar gas) is alvast een stap in de goede richting omdat deze veelal de grootste energieverslinder in huis is. Een condensatieketel op gas is een duurzame keuze waarmee je bijna 40 procent minder CO2 én aanzienlijk minder fijnstof- en NOX-deeltjes uitstoot. Niet alleen het milieu, maar ook de luchtkwaliteit vaart er wel bij als je overschakelt op gas. Bovendien wordt gas zelf ook steeds groener: biogas, biomethaan en groen gas zijn in volle ontwikkeling. Hiermee kunnen we binnenkort lokaal warmte en elektriciteit produceren uit organisch afval.

Overschakelen van stookolie naar gas kan vlot en eenvoudig.

Combineerbaar met hernieuwbare energie

Wie zijn ecologische voetafdruk nog meer wil verkleinen, vindt in gas de perfecte bondgenoot. Gas is namelijk ook makkelijk combineerbaar met hernieuwbare energie. Zo kan je kiezen voor een condensatieketel op gas in combinatie met zonne-collectoren of een elektrische warmtepomp. Of voor een gaswarmtepomp. Deze combinaties zorgen voor een nog lager energieverbruik en een dito CO2-uitstoot.

Ondertussen zijn al 3 miljoen gezinnen in België overtuigd van de vele voordelen van gas. Overschakelen van stookolie naar gas kan dan ook vlot en eenvoudig. Een condensatieketel op gas kan zelfs zonder problemen aangesloten worden op bestaande vloerverwarming of radiatoren. En ook de eventuele premies van de overheid, distributienetbeheerders en gasleveranciers zijn uiteraard mooi meegenomen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details