IMEC KU LEUVEN

Om het geheel een stijlvol en energiezuinig karakter te kunnen geven, opteerde de architect voor een garage met een open structuur.

02:19
05-03-2019

Parkeergebouw imec en KU Leuven | Leuven

Architecturaal hoogstaand parkeergebouw voor imec en KU Leuven

Op campus Arenberg III, gelegen tussen de imec-site en gebouw 200A van het departement Computerwetenschappen van de KU Leuven, verrees onlangs een nieuw parkeergebouw. Geen doordeweeks volume waarvan de ruwbouw meteen ook als afwerking fungeert, maar een architecturaal hoogstaande realisatie met een atypische structuur en een verfijnde uitstraling. Bovendien functioneert het strakke complex volledig energieneutraal dankzij de fotovoltaïsche panelen op het dak.

IMEC KU LEUVEN

De hellingbanen bevinden zich buiten het eigenlijke parkeervolume, wat het geheel een architecturale dimensie geeft.

 

Parkeren is niet altijd evident in een drukke universiteitsstad. Imec

Tekst: Tim Janssens
Participanten aan het woord

Bouwheer
imec (Leuven) en KU Leuven

Architect
Stéphane Beel Architects (Gent)

Hoofdaannemer(s)
Cordeel (Hoeselt)


Group Beyers – Belijning

Een goede parkeergarage herken je meteen aan de kwaliteitsvolle belijning, en dus werd het nieuwe parkeergebouw van imec en KU Leuven deskundig onder handen genomen door Group Beyers (Leefdaal). “Zebrapaden, lijnen, nummers, richtingspijlen … : we hebben het allemaal aangebracht zoals het ontwerp voorschreef, zowel op de vloeren als op sommige wanden”, licht zaakvoerder Luc Beyers toe. “In dit geval hebben we gebruikgemaakt van PU-verf, maar we werken ook regelmatig met epoxyverf en sneldrogende PMMA-producten. Het plaatsen van belijning en vloercoatings voor parkings is onze corebusiness, dus op zich was dit voor ons een standaardproject. Al moesten we soms wel aan de slag op plekken waar het beton nog niet volledig uitgehard was en hebben we hier en daar een primer moeten aanbrengen om de hechting te verzekeren. Aangezien het om een complex met acht bouwlagen gaat, zijn we er toch enkele weken aan de slag geweest. Projecten zoals dit nieuwe parkeergebouw in Leuven of de parking onder Stayen in Sint-Truiden zijn een kolfje naar onze hand. Voorts werken we regelmatig voor parkingbeheerders zoals APCOA en Interparking. Ook grote bedrijven zoals Nike, Umicore en AB Inbev doen graag een beroep op onze expertise.”


De Waal Solid Foundations – Paalfundering

Het nieuwe parkeercomplex van imec en KU Leuven rust op een solide paalfundering, die deskundig geplaatst werd door De Waal Solid Foundations (Lokeren). CEO Olivier Rens: “In totaal ging het om 205 dubbel grondverdringende schroefpalen met een draagvermogen tot 1.600 kN en lengtes tot 11 meter – de specialiteit van het huis, zeg maar. Per kolom waren er twee palen voorzien, en ter hoogte van de betonnen liftkernen en traphallen liep dat aantal logischerwijs verder op. We kennen de lokale ondergrond zeer goed omdat we eerder ook al de funderingen voor de aanpalende imec-cleanroom geplaatst hebben, dus dit project had voor ons niet meteen grote verrassingen in petto. Al hebben we wel een aantal palen moeten verschuiven om uit te wijken voor een gestuurde boring.” De Waal Solid Foundations vloeide in de zomer van 2017 voort uit de fusie van De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken. “De drie firma’s waren al deel van dezelfde groep, maar opereerden voordien vooral onafhankelijk van elkaar. Ze hadden elk hun eigen kwaliteiten te bieden. Dankzij de fusie zitten we nu nog meer op dezelfde golflengte en kunnen we onze klanten een flexibelere service garanderen, zeker wat totaaloplossingen voor beschoeiing en fundering betreft”, legt Olivier Rens uit.


SPIE BU DEVIS – Hellingbaanverwarming

Het winterweer kan in een open bovengronds parkeergebouw weleens roet in het eten gooien. Omdat imec en KU Leuven elk risico willen mijden, opteerden ze bewust voor de implementatie van hellingbaanverwarming. “Deze oplossing is perfect vergelijkbaar met vloerverwarming, maar dan in een buitentoepassing”, vertelt Senne Mentens, business development manager van Spie BU Devis uit Geel, dat instond voor de technische realisatie. “Het systeem wordt gevoed door twee condenserende gasketels van Viessmann. Deze worden aangestuurd door temperatuurmetingen in verschillende zones van de opritten. Op die manier blijven de opritten ijsvrij wanneer het vriest. In tegenstelling tot in vele andere projecten hebben we hier niet na, maar samen met de ruwbouwaannemer gewerkt. De verwarmingsleidingen moesten immers op de wapeningsnetten van het beton verankerd worden, waarna het beton erover is gestort. Het spreekt voor zich dat dit een evenwichtsoefening was op het vlak van coördinatie en kwaliteit, maar uiteindelijk is alles vlot verlopen en konden we alweer een perfect functionerende oplossing opleveren aan een bouwheer voor wie SPIE al heel wat opdrachten heeft uitgevoerd. Dit project toont perfect aan hoe we er als business unit van SPIE Belgium in slagen om dicht bij onze klanten te staan.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Dumobat