Platform voor de bouw
Monumenten

Perfect evenwicht tussen sacraal en hedendaags

De natuursteen op het centrale meubel is afkomstig van het altaar.

Tekst | Tekst Stephanie Demasure | Beeld 3Architecten en De Laere Decor

28 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Voor de uitvoering van het interieur kon het rekenen op De Laere Decor, sinds jaar en dag een vertrouwde partner van het architectenbureau.

De Laere Decor zette het architecturale concept om in praktijk. Voor het kleurenpalet en de materiaalkeuze lieten de bouwpartners zich leiden door het bestaande meubilair en de binnenschil van het gebouw. “Een sereen en ingetogen materiaalgebruik stond voorop”, weet Lieven Ostyn. Samen met zijn schoonbroer Tarcis De Laere vertegenwoordigt hij de tweede generatie in het familiebedrijf. “We combineerden multiplex berken en berkenfineer – qua kleur compatibel met de typerende kerkstoelen – met keramische platen, in een witte en een discreet geaderde uitvoering. Samen met de polybetonvloer, de bestaande natuursteen en het sacrale wit van de kerk vormen ze de perfecte match.”

De kerkdeuren zijn hergebruikt aan de toiletten.

Recuperatie van authentieke materialen

Om de sfeer van de kerk maximaal te bewaren, zijn verschillende materialen hergebruikt. Zo is de natuursteen op het centrale meubel afkomstig van het altaar en zijn de kerkdeuren gerecupereerd voor de toegang tot het sanitair. Ook de biechtstoel kreeg een nieuwe rol. Lieven Ostyn: “Op de achterzijde van de biechtstoel voegden we een wit PETAC-paneel toe. Dat maakt het mogelijk om het artefact te gebruiken als projectwand en draagt meteen ook bij tot de verbetering van de akoestiek in het gebouw.” De performante, akoestisch absorberende PETAC-panelen werden veelvuldig gebruikt in het nieuwe interieur. Enerzijds in een naturelle witte kleur, anderzijds met een afwerking van nano-geperforeerde fineerberk. 

De plafonds, balustradebekledingen en de zijkanten van de kerk zijn uitgevoerd in PETAC, met het oog op een maximale geluidsabsorptie.

“De Laere Decor is al jaren een pionier en een referentie voor akoestische oplossingen. We hebben sinds dag één ons volle vertrouwen gesteld in PETAC. Het is een eco & human friendly product, dat perfect thuishoort in een verhaal van duurzaam bouwen. De plafonds, balustradebekledingen en de zijkanten van de kerk zijn stuk voor stuk uitgevoerd in PETAC. Dankzij dit innovatieve materiaal volstond een minimum aan vierkante meters voor een maximale geluidsabsorptie.”

De archiefkasten werden in functie van het akoestisch comfort en de sacrale uitstraling bezet met witte PETAC.

Jarenlange samenwerking

De tandem 3Architecten – De Laere Decor is uitstekend gerodeerd. Samen brachten ze al diverse projecten tot een goed einde. Zo voerden ze enkele opdrachten uit voor particulieren, maar realiseerden ze ook heel wat kantoorgebouwen. Denk onder meer aan de hoofdzetels van Ragolle, Ciranova, Building Plastics, Ingelbeen Soete, Crea, Westconstruct en nog veel meer. “In al deze kantoorprojecten hebben we onze expertise op het vlak van akoestische oplossingen uitgebouwd. Die kwam hier erg goed van pas. Ons eerste ‘kerkproject’ is alvast iets om trots op te zijn. Met dank aan 3Architecten voor het creatieve ontwerp en de fijne samenwerking”, besluit Lieven Ostyn.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details