Platform voor de bouw
Duurzaam bouwen

Performant gevelsysteem voor fraaie CLT-vakantiewoningen

°Photo_6553757_DJI_157_jpg_5075625_0_202191195630_photo_origina
De gevelisolatie en de sierpleister, die de vakantiewoningen een frisse uitstraling geeft, zaten vervat in één geïntegreerd systeem.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Ecostruct

14 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dat het nieuwe Roompot Park Eksel een toonbeeld is op het vlak van duurzaam en circulair bouwen, hoeft geen verder betoog. Maar ook in esthetisch opzicht gooien de 121 vakantiewoningen in CLT hoge ogen. Dit laatste is in belangrijke mate te danken aan het performante gevelisolatiesysteem en de verfijnde afwerking. De eindlaag in witte sierpleister staat garant voor een frisse, hedendaagse look.

Dat het gros van de sierpleister in de herfst en de winter moest worden aangebracht, vormde geen enkel bezwaar.

Een vakantiepark in Cross Laminated Timber (CLT) of kruislings gelamineerd hout: het is een bijzondere primeur voor ons land. “Aangezien we uit-sluitend bouwen in CLT, was dit project ons op het lijf geschreven, al was het qua omvang natuurlijk wel ongezien”, vertelt Hendrik Ter Mors van hoofdaannemer Ecostruct. “APK Group, dat instond voor alle grond- en wegeniswerken op de site, verzorgde ook de betonnen funderingen voor de vakantiewoningen. Daar hebben wij letterlijk en figuurlijk op voortgebouwd: van de draagstructuren in CLT tot de gevelisolatie en -afwerking, dakwerken, schrijnwerk, elektriciteit, sanitair, ventilatie, binnenafwerking … Het leeuwendeel van deze loten hebben we in eigen beheer uitgevoerd, maar daarnaast hebben we toch ook enkele specifieke klussen uitbesteed aan onder-aannemers en hebben we uiteraard een beroep gedaan op deskundige leveranciers.”

Begin van sterk partnership

Een van de leveranciers die een cruciale rol speelde bij de realisatie van Roompot Park Eksel was Sto. “We fungeerden als leverancier van de gevel-isolatie en de sierpleister, die vervat zaten in één geïntegreerd systeem: onze StoTherm Classic”, aldus Sven Mintiens, technisch consulent bij Sto. “Dit performante gevelisolatiesysteem bestaat uit verlijmde EPS Top 32-isolatie, StoArmat Classic Plus-wapeningsmortel en StoArmat Classic HD-wapeningsmortel (de winterversie van de StoArmat Classic Plus), glasweefsel en een eindlaag in sierpleister. Vooral de minerale lijm – StoColl Mineral HP, speciaal ontwikkeld voor de verkleving van isolatie op een houten ondergrond – maakt de toepassing in Roompot Park Eksel uniek. Dat het gevelisolatiesysteem deels recycleerbaar is, vormt gezien het duurzame karakter van het project een belangrijke extra troef. We waren vanaf het prille begin betrokken bij het project en waren bij de start van elke uitvoeringsfase (verkleving isolatie – wapeningslaag – afwerkingslaag) aanwezig om alles mee op te starten en de aansluitdetails te optimaliseren. Zo ontstond er meteen een bijzondere vertrouwensband met Ecostruct, dat onze expertise sterk waardeerde. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de realisatie van de gevels in optimale omstandigheden is kunnen verlopen. We zijn die lijn momenteel volop aan het doortrekken naar andere projecten, dus Roompot Park Eksel was het begin van een sterk partnership. Een mooi voorbeeld van hoe het hoort te zijn!”

Dat het gevelisolatiesysteem deels recycleerbaar is, vormt gezien het duurzame karakter van het project een belangrijke extra troef.

Meteen op dezelfde golflengte

Ook Ecostruct kijkt met positieve gevoelens op dit bijzondere prestigeproject. “Aangezien de levering van de benodigde materialen vertraging opliep tijdens de ‘lockdown’, hebben we de werken tijdelijk moeten stilleggen, maar die
extra voorbereidingstijd hebben we benut om alles constructief en logistiek op punt te stellen, zodat we nadien eens zo efficiënt konden doorwerken”, legt Hendrik Ter Mors uit. “Dankzij de uitstekende samenwerking met onze partners, de bouwheer, de architect en de betrokken onder-aannemers is alles nadien vlekkeloos verlopen. Iedereen heeft zeer kort op de bal gespeeld,
waardoor we het vakantiepark op amper tien maanden tijd volledig hebben kunnen afwerken. Ook Sto verdient zeker een bijzondere vermelding. Het was de eerste keer dat we samenwerkten, maar het klikte vanaf dag 1 en we zaten meteen
op dezelfde golflengte. Ze zijn onmiddellijk mee op de kar gesprongen en hebben ons prima ondersteund bij de zoektocht naar een geschikt gevelsysteem. Dat het gros van de sierpleister in de herfst en de winter moest worden aangebracht, vormde geen enkel bezwaar. Door alles op voorhand tot in de puntjes te finetunen, konden we een snelle én kwalitatieve uitvoering garanderen. Het resultaat is navenant. Iedereen is zeer tevreden, dus we kunnen spreken van een waar succesverhaal!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details