Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Performante coatings houden iconisch hoofdkantoor in ere 

Tekst | Tim Janssens

Beeld | APP All Remove

18 januari 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het gloednieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg in Brussel is een lust voor het oog. Vooral het doorlopende exoskelet met ranke prefabbetonkolommen geeft het gebouw een unieke look. Dankzij de toepassing van performante beschermende coatings zal de bijzondere aanblik van het spierwitte geheel minstens tien jaar intact blijven.

De nieuwe hoofdzetel is hét visitekaartje van de bank, dus het is cruciaal dat de bijzondere uitstraling intact blijft. Vandaar dat APP All Remove de karakteristieke witte prefabbetonkolommen impregneerde met ThefAPP om ze te beschermen tegen vochtindringing en allerhande soorten vervuiling. Daarnaast behandelde het bedrijf de betonnen geveldelen en kolommen op het gelijkvloers met APP HD, een graffitiwerend product dat niet enkel effectief, maar ook onzichtbaar en dampdoorlatend is. “We zijn gespecialiseerd in de reiniging, de bescherming en het onderhoud van gevels en vloeren”, legt zaakvoerder Peter Nuijs uit. “We onderscheiden ons door een soort dubbelrol op te nemen: enerzijds zijn we producent van beschermende producten en moeten we de performantie, kleurloosheid en dampdoorlaatbaarheid verzekeren, anderzijds fungeren we als plaatser en moeten we dus voldoen aan de eisen op het vlak van timing, veiligheid enzovoort. Zo kunnen we garanderen dat een gebouw minstens tien jaar brandschoon zal blijven. Een troef die in dit unieke project zeker van pas kwam!”

Gigantische logistieke puzzel

In totaal behandelde APP All Remove 1.280 kolommen met een gemiddelde lengte van 7 meter. Het is echter niet alleen de omvang die deze opdracht zo bijzonder maakte. “Elke kolom heeft unieke afmetingen, vertoont een specifieke draaiing en beschikt over een inkeping in groen silexbeton. Dit alles maakt dat er een visuele welving ontstaat. Zowel bouwkundig als architecturaal is het een waar huzarenstukje”, zegt Peter Nuijs. “Bijzonder was ook dat we de kolommen deels impregneerden op de werf en deels in de betonfabriek, waarbij per kolom bepaald werd op welke locatie we hem moesten behandelen. De vlotst bereikbare exemplaren behandelden we op de werf, maar het merendeel namen we onder handen in de vestiging van prefabbetonleverancier Loveld. Het was een gigantische logistieke puzzel, temeer omdat de beschikbare ruimte op de werf zeer beperkt was en de
geleverde kolommen meteen geplaatst moesten worden. Geen sinecure, maar het resultaat mag er wezen! Ook BNP Paribas Fortis stelt onze deskundigheid op prijs, want gedurende de volledige garantieperiode zijn we het primaire aanspreekpunt voor het graffitivrij houden en het periodiek reinigen van de betonnen ondergronden.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details