Platform voor de bouw
Nieuws

Performante luchtzuiveraar reduceert risico op coronabesmetting

Students taking test in classroom
De TROX Air Purifier komt als geroepen, zeker in kantoren, schoolgebouwen, winkels, horecazaken en andere ruimtes waar de ventilatie te wensen overlaat.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | TROX - Compassionate Eye Foundation

10 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Er is nood aan andere oplossingen dan het klassieke open raam, dat an sich ook al niet volstaat om infecties uit te sluiten. Daarom introduceerde TROX een gloednieuwe Air Purifier, die de binnenlucht grondig reinigt. De performante standalone-unit filtert maar liefst 99,95 % van alle aerosolen in gesloten ruimtes en dringt het risico op een eventuele coronabesmetting dus sterk terug.

We kunnen er niet omheen: 2020 zal voor eeuwig en altijd geassocieerd worden met corona. Het virus verspreidt zich razendsnel en veroorzaakte in een mum van tijd een heuse pandemie, die ons tot op de dag van vandaag in haar greep houdt. COVID-19 wordt voornamelijk overgedragen via het inademen van vloeibare microdruppels die viruspartikels bevatten. Praten, hoesten, niezen of zelfs gewoon diep uitademen kunnen volstaan om een medemens te besmetten. Die microdruppels – ook wel aerosolen genoemd – kunnen urenlang in de binnenlucht zweven, al blijkt uit onderzoek dat 2 minuten al volstaan voor een potentiële besmetting. Het is dan ook zaak om vervuilde binnenlucht zo snel en efficiënt mogelijk te verdrijven en op die manier het risico op infectie te minimaliseren. Vandaar dat de continue toevoer van frisse lucht cruciaal is voor ieders gezondheid. 

De schone lucht wordt horizontaal uitgeblazen op een hoogte van 2,30 meter.

Dubbele beschermingsgordel

Een open raam volstaat echter niet om voldoende ‘luchtuitwisseling’ te garanderen. Performante mechanische ventilatie is met andere woorden onmisbaar, maar daar wringt het schoentje: in heel wat bestaande gebouwen staat de ventilatie (nog) niet op punt. “Gelukkig kunnen luchtzuiveraars met HEPA-filters helpen om de virusbelasting aanzienlijk te verminderen. Dit type filter kan helaas niet zomaar in eender welke installatie geïmplementeerd worden”, klinkt het bij TROX Belgium, dat zich toespitst op de ontwikkeling, productie en distributie van componenten en systemen voor binnenklimaat, brandveiligheid en ventilatie. De TROX Air Purifier komt dan ook als geroepen, zeker in kantoren, schoolgebouwen, winkels, horecazaken en andere ruimtes waar de ventilatie te wensen overlaat. “De Air Purifier trekt een dubbele beschermingsgordel op. De aangezogen lucht gaat eerst door een ePM1 85 %-voorfilter en vervolgens door een HEPA H13-filter, die 99,95 % van de aerosolen filtert. De schone lucht wordt horizontaal uitgeblazen op een hoogte van 2,30 meter. Deze hoogte is van essentieel belang: als de gefilterde lucht op een te lage hoogte in de ruimte wordt geblazen, kan deze nieuwe luchtstroom de verspreiding van vervuilde lucht zelfs versterken. Het toestel heeft een maximale capaciteit van 1.600 m³/h en garandeert op die manier een efficiënte luchtuitwisseling en een goede spoeling van de ruimte.” 

De aangezogen lucht gaat eerst door een ePM1 85%-voorfilter en vervolgens door een HEPA H13-filter, die 99,95 % van de aerosolen filtert.

Plug and play

De Air Purifier is een blijver, want ook in het postcoronatijdperk zal hij zeker zijn nut bewijzen. Een ander voordeel is het gepatenteerde geluidsreductiesysteem. Dit unieke concept zorgt er niet alleen voor dat de Air Purifier erg stil functioneert, maar vermijdt tevens extra drukverlies. Dit komt de energie-efficiëntie alleen maar ten goede, waardoor we een laag energieverbruik kunnen garanderen. Ook de onderhoudsnood en -kost zijn minimaal. De luchtzuiveraar geeft zelf een signaal wanneer de (standaard)filters aan vervanging toe zijn. Deze filters hebben een vergroot oppervlak, wat voor een verminderde drukval en een langere standtijd en levensduur zorgt. “Het is bovendien een plug and play-toestel, waardoor je dus enkel de stekker in het stopcontact hoeft te steken om het systeem aan het werk te zetten en de binnenlucht te kunnen reinigen. Er is met andere woorden geen gespecialiseerd personeel nodig om de Air Purifier te installeren”, benadrukt TROX. “Kortom: de Air Purifier is breed inzetbaar en is op die manier een belangrijk extra puzzelstukje in ons totaalpakket.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details