Platform voor de bouw
Performante technieken voor hypermoderne logistieke hub

Performante technieken voor hypermoderne logistieke hub

Het nieuwe logistieke complex aan de westkant van Brucargo is goed voor een oppervlakte van 50.000 m² en zit volop in de afwerkingsfase. Aangezien het de bedoeling is om er ook temperatuurgevoelige farmaceutische producten op te slaan en de ecologische voetafdruk maximaal te beperken, is er nood aan performante technieken, die momenteel volop geïnstalleerd worden door Cegelec nv (onderdeel van VINCI Energies). “De uitvoeringstermijn is zeer kort, maar voorlopig zitten we perfect op schema”, aldus projectmanagers Bart Vandermeersch (lot HVAC) en Eric Pauwels (lot elektriciteit).

De kersverse logistieke hub van Cargo & Logistics Real Estate op Brucargo, die later dit jaar in gebruik zal worden genomen door Kuehne+Nagel, Expeditors en WFS, omvat drie gebouwen met kantoren en magazijnen voor tijdelijke stockage en vrachtafhandeling. In nauw overleg met pilootaannemer Besix en studiebureau Sweco neemt Cegelec de installatie van alle technieken op zich: HVAC, elektriciteit, sanitair, regenwaterafvoer, brandleidingen, liften en de sprinklerinstallatie. “Eén technisch lot dus, waarbij Cegelec alle technieken intern coördineert”, leggen Bart Vandermeersch en Eric Pauwels uit. “In combinatie met de zeer strakke uitvoeringstermijn – één jaar inclusief engineering, design, werkvoorbereiding, bestellingen, montage, opstart en commissioning – zorgt dit ervoor dat het een behoorlijke uitdaging is om alles tot een goed einde te brengen. Gelukkig hebben we zeer veel ervaring met grote, complexe bouwprojecten, zoals in de farma- en de zorgsector (waar ook vaak specifieke eisen gelden), en hebben gebouwen met hypermoderne technieken geen geheimen voor ons. De engineering, de programmatie en het testen van de automatische HVAC-regeling, de verlichting en het gebouwbeheersysteem doen we volledig in eigen beheer, en onze zusterafdeling VINCI Facilities zal tijdens de garantieperiode instaan voor de opvolging en het onderhoud van de installaties.”

img_097ac0-kopieren

De afhandelingsruimtes zijn per gebouw uitgerust met een uit de kluiten gewassen luchtbehandelingsgroep (30.000 tot 45.000m³/h) met hoogrendementsrecuperatie.

 

Huzarenstukje qua coördinatie

Duurzaamheid is een van de belangrijkste aandachtspunten bij de realisatie van dit grootschalige complex. Zo zullen er zonnepanelen geplaatst worden op het dak van de kantoren en wordt er – naargelang de bezettingsgraad en de oriëntatie – verwarmd en gekoeld door middel van luchtgekoelde
vierpijpswarmtepompen, die klimaatplafonds in de kantoren aansturen. Dankzij regenwaterbuffering en -recuperatie zal het waterverbruik beperkt blijven. Efficiënte ledverlichting  en laadpalen voor elektrische voertuigen dragen eveneens hun steentje bij, en ook de ventilatie is van het ecologische soort. “De afhandelingsruimtes zijn per gebouw uitgerust met een uit de kluiten gewassen luchtbehandelingsgroep (30.000 tot 45.000m³/h) met hoogrendementsrecuperatie. In totaal plaatsen we 2,5 kilometer ventilatie-
kanalen (uitgerust met jets), 20.000 meter sprinklerleidingen met vijfduizend koppen, 7 kilometer regenwaterafvoerleidingen, 5 kilometer kabelbanen, gas- en brandleidingen … Het is een huzarenstukje om alles goed en wel gecoördineerd te krijgen. Bovendien moeten alle technieken op een minimumhoogte van 8,5 meter gemonteerd worden om een zo groot mogelijke opslagruimte te vrijwaren. Desondanks zitten we perfect op schema. Vermits we met gedetailleerde weekplanningen werken, kunnen we zeer kort op de bal spelen. Twee van de drie fases zijn inmiddels achter de rug.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details