Platform voor de bouw
Bouwen Aan Monumenten

Piekfijne afwerking voor iconisch museumgebouw

Het Modemuseum in Antwerpen is integraal in een nieuw kleedje gestoken. Daar horen uiteraard ook prachtige expositiezalen en piekfijne interieurs...

p_baswa_s.-paviljoen-charles-vandenhove-stak-4-kopieren

22 september 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het Modemuseum in Antwerpen is integraal in een nieuw kleedje gestoken. Daar horen uiteraard ook prachtige expositiezalen en piekfijne interieurs bij. Vooral de binnengevelafwerking van de hoekrotonde springt in het oog. Een kolfje naar de hand van International Building Services uit Lokeren, dat gespecialiseerd is in de totaalafwerking van nieuwe en te renoveren gebouwen en dat dus zeker niet aan zijn proefstuk toe was.

Het Antwerpse Modemuseum is een lust voor het oog. Dit is onder meer te danken aan de befaamde hoekrotonde, die zonder twijfel een van dé blikvangers is, zowel in het museum zelf als in het straatbeeld. “We hebben hem aan de binnenzijde afgewerkt met gipskarton, waarmee we ook de niet-dragende binnenwanden en de verlaagde plafonds realiseerden”, vertelt Hans Blancquaert, sinds 2010 zaakvoerder van International Building Services (IBS). “Ronde vormen realiseren met gipskarton lijkt eenvoudig, maar vergis je niet: het vergt heel wat praktische knowhow. Het komt erop aan om de bolle kant net voldoende te bevochtigen en de platen zo de gewenste kromming te geven. Vervolgens moet je ze op de juiste manier laten drogen om die kromming te fixeren. Echt specialistenwerk!”

Het interieur van het Modemuseum is piekfijn afgewerkt.

 

Kantoorvolume in larikshout

IBS plaatste ook de akoestische plafonds in het vernieuwde Modemuseum, net als de opendraaiende houten wanden op het gelijkvloers. Op de vierde verdieping richtte het bovendien een extra kantoorvolume in. “Een houtstructuur met grote glaspartijen”, legt Hans Blancquaert uit. “We hebben gebruikgemaakt van larikshout met ecocertificaat. Zowel de architect als de museumdirectie hadden daarop aangedrongen. Terecht, want duurzaamheid is niet voor niets een van onze stokpaardjes.”

Prestigeprojecten zoals het Modemuseum schrikken IBS allerminst af. Integendeel: het gerenommeerde afwerkingsbedrijf heeft heel wat ervaring met spraakmakende realisaties. “Denk bijvoorbeeld aan het Sint-Lucasziekenhuis in Gent, toch ook geen kleine referentie”, zegt Hans Blancquaert. “We droegen eveneens ons steentje bij aan de realisatie van de nieuwe kantoren van Aertssen langs de E34 in Verrebroek, woonzorgcentra Aurelia in Desselgem en Hof ten IJzer in Lo-Reninge en de renovatie van het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout.”

Uitbreiding op komst

IBS is sinds 2014 gevestigd op Industrieterein E17/3 in Lokeren, langs de gelijknamige snelweg. Daar bevinden zich de kantoren en de schrijnwerkerij. “We zijn vooral een coördinatiebedrijf. Dat betekent dat we de coördinatie van voltooiingswerken op ons nemen, voornamelijk in opdracht van hoofdaannemers. Hiervoor werken we samen met vertrouwde onderaannemers. We hebben wel twee eigen schrijnwerkers in dienst, zodat we zelf deuren kunnen inkasten en kleine meubels kunnen maken”, legt Hans Blancquaert uit.

Tot slot nog een interessante primeur: IBS zal binnenkort ook een filiaal in Limburg openen. “Oost- en West-Vlaanderen en delen van Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn vlot bereikbaar vanuit Lokeren, maar de saturatie op de Antwerpse en de Brusselse Ring maken dat het niet altijd vanzelfsprekend is om de rest van Vlaanderen te bereiken”, zegt Hans Blancquaert. “Vanuit Limburg kunnen we ook de streek rond Leuven en Luik bedienen. Gezien onze huidige groei kunnen we daar nog extra onderaannemers gebruiken, dus
geïnteresseerde bedrijven mogen ons altijd contacteren!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%