lieven-vereecke-3-kopieren

Door het groendak op niveau+1 betreedbaar te maken, verlengt het als het ware de leefruimtes van de appartementen.

01:42
11-07-2019

Pleidooi voor meer biodiversiteit op groendaken

Residentie ‘Da Vinci’ is een recent ontwikkelingsproject waar wonen, werken en winkelen hand in hand gaan. Ondanks de ligging in het hartje van Gent is er heel wat groen aanwezig. Het resultaat van een ingenieus concept dat is uitgedacht door tuin- en landschapsarchitect Lieven Vereecke. Door drie types groendaken op verschillende niveaus te combineren, creëerde hij een uniek stukje natuur in de stad.

Op de vroegere Partena-site tussen de Coupure en de Bijloke prijkt sinds enige tijd een statig nieuwbouwcomplex met 500 m² kantoor- en handelsruimte, 2.165 m² appartementen en twee ondergrondse parkeerniveaus. “Dat groen centraal staat in de stad van de toekomst, had bouwheer Hoprom goed begrepen”, vertelt Lieven Vereecke. “Vandaar het streefdoel om zo veel mogelijk ‘natuur’ in de residentie te integreren. Om een optimaal resultaat te bekomen, deed hij al tijdens de ontwerpfase een beroep op onze kennis en kunde. Wat ons dan weer de mogelijkheid gaf om een creatief concept uit te werken.”

lieven-vereecke-1-kopierenlieven-vereecke-1-kopieren

Opbouwpakket na dakdichting: 20 à 25 cm, wortelvaste folie, waterbufferingsplaat bestaande uit minerale wol en drainagemat en tot slot het daksubstraat.

 

Meerwaarde dankzij intensieve groendaken

Lieven Vereecke trok alle registers open en stelde voor om af te stappen van het klassieke extensieve groendak. “Door alle betreedbare groendaken in te richten als intensieve types, werden het buiten-
leefruimtes die zeker in dit project een grote
meerwaarde bieden. Ze verlengen als het ware de woonoppervlakte van de appartementen. Uiteindelijk beslisten we zelfs om drie soorten groendaken te combineren. Zo konden we een waarheidsgetrouwer beeld van de echte natuur schetsen. Dat oogt niet alleen mooi, maar zorgt tevens voor een grotere biodiversiteit, wat in een stadsomgeving geen onbelangrijk gegeven is.”

lieven-vereecke-2-kopieren

Zicht op het intensief groendak op niveau +1, met aan de linkerkant de stadwoning en de kantoortuin op het gelijkvloers boven de ondergrondse keldergarage.

 

Aangenaam voor mens én dier

Op het gelijkvloers, boven de ondergrondse garage, werden twee tuinen aangelegd. De ene siert de kantoor- en handelsruimtes, de andere is opgevat als een stadstuintje van een eengezinswoning aan de kant van de Coupure. Het dak van niveau +1, dat een oppervlakte van 330 m² beslaat, werd ingericht als intensief groendak. Tot slot werden er op niveau +4 enkele kleinere extensieve groendaken aangelegd. “Door aangepaste substraten en op maat gemaakte, verhoogde plantzones toe te passen, konden we een rijk assortiment aan vegetatie voorzien”, legt Lieven Vereecke uit. “Bloeiende heesters, vaste planten, kruiden en bloembollen: je vindt het er allemaal terug. Er is zelfs sprake van verticaal groen, want op enkele muurvlakken zijn leiplanten voorzien. In combinatie met terrassen en onderhoudspaden in waterdoorlatende grindverharding, stapstenen in architectonisch beton, boordplaten en plantenbakranden in cortenstaal resulteert dit in een bijzonder aantrekkelijke en rustgevende groene omgeving die de bewoners en intussen ook talloze vlinders, bijen en vogels weten te appreciëren.”

 

lieven-vereecke-4-kopieren

Door aangepaste substraten en op maat gemaakte, verhoogde plantenzones toe te passen, kon een rijk assortiment aan vegetatie voorzien worden. Er is zelfs sprake van verticaal groen, want op enkele
muurvlakken zijn leiplanten voorzien.

 

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Lieven Vereecke

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Renovatiedoelstelling 2050ecoworks-01-kopieren