Platform voor de bouw
Poissonniers, Brussel | Uitzonderlijke renovatie voor exceptioneel gebouw

Poissonniers, Brussel | Uitzonderlijke renovatie voor exceptioneel gebouw

In de Visverkopersstraat in hartje Brussel, ter hoogte van straatnummer 13, onderging een kantoorgebouw uit de jaren 30 van vorige eeuw een doeltreffende renovatie. Desondanks behield het statige volume het merendeel van zijn bestaande eigenschappen en oorspronkelijke materialen. Met dank aan de minutieuze manier van werken en enkele uitzonderlijke conservatie- en restauratie-ingrepen, die het charmante geheel extra glans geven.

De technieken zijn deels in het zicht gebleven.

 

Een van de best bewaarde geheimen van Brussel: zo mogen we ‘Poissonniers’ gerust noemen. Het imposante pand, dat tot in de jaren 80 in gebruik was, was in erg goede staat, aangezien de vorige gebruikers het noch verwaarloosd, noch gerenoveerd hadden. “Tribeca Capital Partners, dat zich toespitst op assetmanagement en vastgoed-beheer, had het gebouw gekocht voor een Engelse groep”, vertelt Christian Sibilde, architect-partner (en medeoprichter) bij DDS+. “Het idee dat ons werd voorgelegd was eenvoudig: een kantoor-gebouw transformeren in … een kantoorgebouw.”

Het statige gebouw domineert het straatbeeld, zeker nu de gevels grondig gereinigd zijn.

 

De magie van de plek

Op de zeven verdiepingen van het monumentale complex was quasi alles nog steeds in zijn originele staat: parketvloeren en inlegwerk, muren, plafonds, armaturen, deuren en sloten … “Op het gelijkvloers troffen we bijvoorbeeld Belgische rode marmer van Vinalmont aan, een materiaal dat je haast niet meer vindt, net als witte en zwarte marmer”, legt Christian Sibilde uit. “Ons bureau heeft erg veel ervaring met zware en/of lichte renovaties. In dit project – goed voor een oppervlakte van bijna 4.000 m² – moesten we niet alleen een lichte renovatie, maar ook enkele bijzondere restauratiewerken uitvoeren. Voor de realisatie van deze specifieke ingrepen deden we een beroep op adr architectes, een klein team met voormalige DDS+-medewerkers.”

Waar het kon, zijn het originele inlegwerk en de houten plankenvloeren bewaard, gereinigd en geolied.

 

Hoge bezettingsgraad

Voor DDS+ beperkte het project zich met andere woorden tot renovatie, speciale technieken, reini-
ging van de gevels en een verfijnde ‘finishing touch’ op het vlak van afwerking. Christian
Sibilde: “De omgevingsvergunning liet niet lang op zich wachten, maar we hadden nadien ook een stedenbouwkundige vergunning nodig om een tweede noodtrap te kunnen realiseren. Eén noodtrap volstond niet gezien de beoogde bezettingsgraad in de kantoren (+/- 6 m2/persoon).” Spaces (Régus-groep), dat het gebouw huurt, is gespecialiseerd in de verhuur van luxekantoren, ‘creatieve’ vergaderplekken en flexibele en comfortabele coworkingspaces. Met zijn stijlvolle interieur was het Poissonniers-gebouw uiterst geschikt voor de inrichting van ‘Spaces Stock Exchange’.

Historische pracht bewaren tijdens renovatie

Tijdens de renovatie was het uiteraard de bedoeling om het complex op te waarderen naar de
hedendaagse normen (onder meer op het vlak van ventilatie), al mocht dit geen impact hebben op het algemene comfort, de ruimtelijke kwaliteit en de bestaande plafonds. Geen doordeweekse valse
plafonds die de oorspronkelijke moulures en decoratie-elementen verbergen, maar zichtbare technieken, authentiek inlegwerk en oude plankenvloeren. Een keuze die het karakter van het interieur zeker ten goede kwam en die de flexibele kantoorruimtes en coworkingspaces extra cachet geeft.

Welgemeende felicitaties

Deze uiterst respectvolle renovatie was enkel mogelijk dankzij een prima samenwerking tussen alle betrokken partijen. Christian Sibilde: “Samen met aannemer Simonis, dat zeer omzichtig is omgesprongen met het gebouw en zijn constructieve elementen, hebben we gevoels-matig een echt bouwteam gevormd. Hoewel het pand noch geklasseerd is, noch deel uitmaakt van een lijst met beschermd erfgoed, hebben we welgemeende felicitaties ontvangen van de Brusselse erfgoeddienst. Het project valt blijkbaar echt in de smaak!” Een mooie pluim op de hoed van de architecten, de hoofdaannemers en de betrokken onderaannemers, die hun uiterste best hebben gedaan om het fraaie Poissonniers-gebouw een tweede leven te geven.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details