Platform voor de bouw
Nieuws

Polyvalente brandklep geoptimaliseerd dankzij geautomatiseerde productie

fk2_eu_closeup_4b

7 februari 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

‘Alles in één’, zo zou je de FKA2-EU in een notendop kunnen omschrijven. Als waardige opvolger van de FKS-EU en FKA-EU garandeert deze kersverse brandklep de veiligheid als nooit tevoren. “Minder stromingsweerstand, minder drukverlies, meer hygiëne, eenvoudigere verwerking en montage en bovenal meer flexibiliteit: alles is geoptimaliseerd dankzij de geautomatiseerde productie”, klinkt het bij TROX Belgium, dat onlangs ook een nieuwe VAV-regelaar introduceerde en volgend jaar ook een luchtbehandelingskast voor standaardtoepassingen op de markt brengt.

De FKA2-EU is de nieuwe blikvanger in het brand- en rookbeveiligingsgamma van TROX. Deze performante brandklep vervangt de bestaande modellen, die telkens geschikt waren voor een specifieke toepassing. “Aangezien je ze in elke afmeting kan bestellen (tot op de millimeter nauwkeurig), is onze nieuwe brandklep een stuk polyvalenter dan haar voorgangers”, legt Sales Director Bart Pennewaert uit. “Ze wordt op maat gemaakt in onze geautomatiseerde productie-unit, wat voor korte levertijden zorgt, en is geschikt voor integratie in verschillende soorten wanden, waaronder ook houtskeletbouwstructuren en systeemwanden met houten stijlen. De klep heeft een volledig vlakke binnenkant met een minimale stromingsweerstand, wat het drukverschil vermindert (-24 %), de vrije doorlaat vergroot (+ 10 %), de hygiëne bevordert en de energiekosten verlaagt. De verwerking en montage van de FKA2-EU is – ook in complexe situaties – beduidend eenvoudiger, onder meer door het lagere gewicht. Ze kan op een afstand van 40 mm onder dragende bouwelementen en 60 mm tussen twee kleppen (flens tegen flens) geplaatst worden en is ook makkelijk om te bouwen vanaf de buitenzijde. Tot slot is ze net zoals alle TROX-brandkleppen compatibel met een steenwolafwerking.”

TROX ontwikkelde een nieuwe technologie om te kunnen meten in het klepblad, waardoor de TVE correcte metingen kan uitvoeren vanaf luchtsnelheden van 0,5 meter per seconde.

 

VAV-regelaar met groter meetbereik

Naast de FKA2-EU introduceerde TROX onlangs ook een nieuwe VAV-regelaar, de TVE. “Installaties worden verondersteld om minder en minder energie te verslinden, waardoor we met steeds lagere drukken moeten werken. Ook vraaggestuurde regeling, waarbij de ventilatie in bepaalde lokalen automatisch wordt afgesloten of geminimaliseerd wanneer er niemand aanwezig is, brengt extra eisen met zich mee, net zoals flexibel ruimtegebruik. De kleppen en de regelaars die we tot nog toe gebruikten, waren beperkt in hun meetbereik. We hebben dan ook een nieuwe technologie ontwikkeld om te kunnen meten in het klepblad, waardoor de TVE correcte metingen kan uitvoeren vanaf luchtsnelheden van 0,5 meter per seconde, terwijl de vroegere ondergrens 3 meter per seconde bedroeg. Zo kunnen we opnieuw een grotere variatie bieden in de regeling en nog een stuk accurater verluchten”, licht Bart Pennewaert toe. “Bovendien hoef je bij de plaatsing geen rekening te houden met de luchtrichting. Je kan de TVE ook zonder voorafgaande aanstroomlengtes rechtstreeks op een kanaal of een aftakking monteren. Dit verkleint de foutenmarge aanzienlijk.”

De nieuwe X2-luchtbehandelingskast wordt samengesteld op maat en gaat tot 25.000 m³.

 

Luchtbehandeling tot 25.000 m³

Tot slot komt TROX binnenkort op de proppen met een nieuwe luchtbehandelingskast voor standaardtoepassingen: de X2. “Een aanvulling op de X1, die vooral geschikt is voor high-endtoepassingen in ziekenhuizen, laboratoria en andere uiterst hygiënische ruimtes. De X2 mikt eerder op eenvoudigere installaties en omgevingen, zoals kantoren, restaurants, enzovoort. De nieuwe luchtbehandelingskast wordt samengesteld op maat en gaat tot 25.000 m³, maar er is ook een voorgeconfigureerde versie beschikbaar, die tot 15.000 m³ gaat. De X1 blijft bestaan voor alles tot 100.000 m³. Via een configuratietool op onze website kunnen studiebureaus voortaan zelf hun luchtgroep samenstellen om een idee te krijgen van omvang en dimensionering, wat de basis kan vormen voor de offerte en de latere uitvoering. We zetten dus op verschillende vlakken een flinke stap vooruit!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details