Platform voor de bouw
Jaarboek

Polyvalente industriebouwer verruimt scope naar bruggenbouw

LCP-(11)
Het logistieke complex van Logistics Capital Partners in Zuid-Nijvel werd op amper tien maanden tijd gerealiseerd.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | ASK Romein - Lucid

14 januari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Bijzondere maatregelen op de werf, stijgende grondstofprijzen, uitgestelde investeringen van belangrijke klanten …: ook in 2021 waren er uitdagingen bij de vleet voor ASK Romein. Hoewel de activiteiten dit jaar opnieuw aantrokken, bleef de polyvalente industriebouwer evenmin gespaard van de naweeën van de coronacrisis. Het verhinderde ASK Romein echter niet om ambitieus vooruit te blikken en zijn horizon eens te meer te verruimen. “In België stonden we tot voor kort nog niet echt bekend als bruggenbouwer, maar daar brengen we op dit eigenste moment volop verandering in”, aldus CEO Ivan Vinck.

“We hebben de ambitie om ook in België uit te groeien tot een grotere speler in de bruggenbouwsector”, zegt CEO Ivan Vinck.

COVID-19 drukte ook in 2021 zijn stempel op het bouw- en infrastructuurwezen. Vooral de aanzienlijke prijsstijging voor staal en alle bijbehorende componenten was een zware dobber, maar net als vorig jaar bleef ASK Romein allerminst bij de pakken zitten. Zo investeerde het deze zomer in de aankoop van een nieuwe scheepswerf in Vlissingen-Oost. “Een belangrijke strategische uitbreiding”, benadrukt Ivan Vinck. “Het gaat om het perceel van Shipyard de Donge, dat zich naast de site van Hillebrand bevindt (de staalbouwonderneming die ASK Romein in 2017 overnam, red.). In het vierde kwartaal van dit jaar hebben we er alle activiteiten van onze locaties in Middelburg en Vlissingen gecentraliseerd. Via een gefaseerd investeringsplan zullen we de scheepswerf geleidelijk aan opwaarderen naar onze hoge standaarden. In een eerste fase gaat het om de afbraak van enkele loodsen, de aanleg van nieuwe wegenis, de renovatie van bestaande kantoren en realisatie van bijkomende kantoor-faciliteiten … Zodra dit alles ‘up and running’ is, gaan we over tot de bouw van een nieuwe kade, de vervanging van de huidige beplating door een afwerking in onze huisstijl, de realisatie van een conserveringshal enzovoort.”

De nieuwe opslagterminal van STANDIC in de Antwerpse haven is opgetrokken uit 1.112 ton staal.

The future looks bright

Met de aankoop van de nieuwe scheepswerf in Vlissingen-Oost zette ASK Romein wederom een belangrijke stap richting toekomst. “We hebben de ambitie om ook in België uit te groeien tot een grotere speler in de bruggen-bouwsector”, legt Ivan Vinck uit. “In Nederland zijn we actief in het middensegment, maar we merken dat er de komende jaren veel overheidsinvesteringen op de planning staan. Vandaar dat we ook willen kunnen meedraaien in het hoogste segment. Met onze nieuwe scheepswerf in Vlissingen-Oost beschikken we alvast over een locatie waar alle benodigde faciliteiten voorhanden zijn: een terreinoppervlakte van 31.540 vierkante meter en een bebouwde vloeroppervlakte van bijna 20.000 vierkante meter, waaronder een hal van 170 meter lang, 40 meter breed en 40 meter hoog. Daar kunnen we probleemloos omvangrijke modules assembleren, om ze vervolgens zonder belemmering van sluizen of bruggen over open water te transporteren. Geografisch gezien kunnen we niet beter zitten: ten noorden van België en ten zuiden van Nederland. Kortom: ‘the future looks bright’! Bruggenbouw is een marktsegment waar we veel mogelijkheden in zien, als ideale aanvulling op onze activiteiten in de staal- en industriebouw, die we uiteraard ook verder blijven ontwikkelen.”

Ook de kersverse loods van MG Real Estate in Willebroek mag er wezen.

Nieuwe blikvangers op de referentielijst

2021 bracht ASK Romein nog heel wat ander moois. De indrukwekkende referentielijst van de polyvalente industriebouwer uit Malle dikte verder aan. Een van de vele blikvangers was het 32.000 vierkante meter grote logistieke complex van Logistics Capital Partners in Zuid-Nijvel, dat op amper tien maanden tijd werd opgetrokken. ASK Romein stond niet alleen in voor de ruwbouw, maar ook voor de technische installaties, de afwerking en de buitenaanleg. Een onvervalst totaalproject voor een van de top 10-ontwikkelaars van magazijnruimte in Europa: het is een visitekaartje dat kan tellen! Dit geldt ook voor de nieuwe opslagterminal van het Nederlandse tankopslagbedrijf STANDIC in de Antwerpse haven. Hiervoor realiseerde ASK Romein 1.112 ton Pipe Rack structuren. De nieuwe opslaghal van Testas in Wommelgem mag er eveneens wezen, net als de kersverse loods van MG Real Estate in Willebroek (met overspanning van 50 meter en opgeleverd in amper zes maanden tijd) en het rijzige parkeergebouw van Essers in Genk (staalstructuur met brandwerende coating, goed voor een totaaloppervlakte van 14.500 vierkante meter). Op naar een vruchtbaar en productief 2022!   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details