Platform voor de bouw
Thema's

Polyvalente industriebouwer ziet toekomst positief tegemoet

IVAN (1) kopiëren
Ivan Vinck, CEO van ASK Romein International.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Sébastien Adriaensen – Lucid

18 maart 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

We fileren 2020 met CEO van ASK Romein International Ivan Vinck en belichten enkele fraaie realisaties die de voorbije maanden werden opgeleverd. 

Ivan Vinck: “De coronacrisis heeft de gestage groei die we in het vooruitzicht hadden even ‘on hold’ gezet. Het is afwachten wat 2021 zal brengen, maar we hebben na de luwere april- en meimaand enkele positieve signalen ontvangen. Het orderboek voor de komende maanden is intussen goed-gevuld. We hebben natuurlijk het voordeel dat we veel repetitieve klanten hebben. Qua beleid hebben we er bewust voor gekozen om niet al te zeer terug te vallen op de steunmaatregelen van de Belgische overheid en onze mensen maximaal aan het werk te houden. Dat heeft ons heel wat sympathie van onze vaste partners opgeleverd.” 

Het nieuwe distributiecentrum van Henco Industries in Herentals.

Nieuwe business unit

Ondanks het onzekere economische klimaat heeft ASK Romein dit jaar toch enkele belangrijke ambities kunnen realiseren. “Zo hebben we een specifieke business unit opgericht voor de bouw van hoogtechnologische datacenters (de zogeheten ‘hyperscalers’). Technologiereuzen zoals ‘The Big 5’ zijn minder onderhevig aan macro-economische invloeden en blijven dus volop investeren in de uitbouw van hun infrastructuur. Met als gevolg dat we de afgelopen maanden nieuwe datacenters mochten optrekken in Bergen en het Deense Odense. Aangezien de realisatie van hyperscalers specifieke materie is, zijn we op zoek naar gekwalificeerde medewerkers om onze nieuwe business unit verder te versterken”, legt Ivan Vinck uit. “Voorts blijven ook onze bruggenbouwactiviteiten aantrekken, dus dat biedt eveneens interessante perspectieven voor de toekomst. Kortom, we zitten niet stil en zien zelfs in volle coronacrisis nog opportuniteiten om onze werking en dienstverlening verder uit te breiden en te optimaliseren.”

Imposante machinehal 

Een van de meest opvallende referenties die ASK Romein dit jaar aan zijn palmares mocht toevoegen, is de gesofisticeerde machinehal van Aperam in Genk. Dit imposante complex – 400 meter lang en 19 meter breed! – biedt plaats aan een nieuwe gloei- en beitslijn en werd in recordtempo opgetrokken. De machinehal bestaat uit verschillende zones die een specifieke opbouw vereisten in functie van de opeenvolgende bewerkingsprocessen die de rvs-platen er zullen ondergaan. De hoofdstructuur van de nieuwe gloei- en beitshal is goed voor circa 4.700 ton staal en is opgebouwd uit HL1000-profielen. Om de constructie te optimaliseren, opteerde ASK Romein niet voor vakwerkkolommen, maar voor grote kolommen uit één stuk, die in het gedeelte met drie verdiepingen op elkaar gestapeld zijn. Daartussen liggen vloerbalken die de hoofdstructuur vervolledigen. Een strikte planning en coördinatie waren cruciaal om de ruwbouw in minder dan een half jaar tijd te kunnen finaliseren.

De gloednieuwe toonzaal van Buga-Auto in Wijnegem bestaat integraal uit een ecologische houtstructuur.

Distributiecentrum met hybride structuur 

Een andere blikvanger in het portfolio van ASK Romein is het nieuwe distributiecentrum van Henco Industries in Herentals. Hoewel er initieel sprake was van een klassieke staalstructuur, kreeg het 16,5 meter hoge gebouw uiteindelijk een hybride constructie met betonkolommen en stalen vakwerkspanten. Dankzij deze structurele optimalisatie bedraagt de onderlinge afstand tussen de steunkolommen 24 meter, waardoor de bouwheer zijn opslagruimte kon maximaliseren (12.510 vierkante meter). In totaal passen er niet minder dan 21.500 palletten in het gebouw. Voorts is er sprake van een steeldeck, sandwichpanelen met een betonplint en een supervlakke betonvloer, inclusief een inductielus voor de heftrucks.

Houten showroom

De gloednieuwe toonzaal van Buga-Auto in Wijnegem bekleedt een aparte plaats in het oeuvre van ASK Romein. Ze bestaat namelijk integraal uit een ecologische houtstructuur. Aanvankelijk zou het een klassieke betonstructuur worden, maar de bouwheer is uit ecologische overwegingen overgeschakeld op hout. ASK Romein realiseerde de houten constructie op slechts vijf à zes weken tijd en bewees zo eens te meer dat het van veel markten thuis is. De achtergevel is bekleed met geïsoleerde betonpanelen, de voorgevel is ingevuld met verdiepingshoge glaspartijen en het volume is overkapt met een steeldeck. Een boogscheut verderop trok ASK Romein tevens het nieuwe servicecenter van Buga-Auto op, wat dit spraakmakende project eens zo uniek maakt.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details