Platform voor de bouw
Nieuws

Pompstation gerenoveerd met oog voor functionaliteit en esthetiek

SBE—Keetberg—MELSELE—011web
Het gerenoveerde pompstation Keetberg is het resultaat van doordachte materiaalkeuzes en een doorgedreven zoektocht naar een perfecte balans tussen functionaliteit en esthetische meerwaarde.

Tekst | DUCO

Beeld | DUCO

4 januari 2023 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Functionaliteit primeert bij het ontwerpen, bouwen of renoveren van technische ruimtes en gebouwen. Dit wil echter niet zeggen dat ze per se lelijk zijn. Het gerenoveerde Keetberg-pompstation in Kallo bij Beveren is hier het beste bewijs van, met dank aan de strakke gevelbekleding.

Het lichte binnenwerk contrasteert met de gitzwarte buitenkant.

Het gebouw is eigendom van de Vlaamse Milieumaatschappij en bestaat uit twee delen op de begane grond en een ondergronds niveau, de pompkamer. Het geheel is opgebouwd uit een betonnen skeletstructuur. Bij de renovatie moest aan twee voorwaarden voldaan worden. Ten eerste dienden de pompen te blijven functioneren tijdens de werkzaamheden. Ten tweede moest de betonstructuur bewaard worden. Als antwoord hierop werd het DucoWall Classic W70V-lamellenwandsysteem gebruikt, in combinatie met het DucoGrille Close 105-kleppenregister als toevoerrooster.

Het DucoWall Classic-lamellenwandsysteem zorgde ervoor dat de gehele constructie snel en eenvoudig wind- en waterdicht kon worden gemaakt.

Strak en isolerend

Het DucoWall Classic-lamellenwandsysteem zorgde ervoor dat de gehele constructie snel en eenvoudig wind- en waterdicht kon worden gemaakt. Gezien de vele gevelopeningen werd besloten om de lamellenwand door te trekken over de volledige gevel, inclusief de buitendeuren. Zo kreeg de buitenkant van het gebouw een strakke architectonische look.

Binnen in het gebouw werden het noodzakelijke uitzicht en de lichtinval gewaarborgd door de afstand tussen de lamellen ter hoogte van de ramen te verdubbelen.

In de muuropeningen achter de lamellenwanden zitten DucoGrille Close-ventilatieroosters. Door de functie van het gebouw, met technische installaties die veel warmte genereren, is het belangrijk dat de binnenruimte optimaal geventileerd wordt. De kleppen van de DucoGrille Close-roosters, die elektrisch bediend worden, zorgen ervoor dat dit te allen tijde gebeurt.

Gezien de vele gevelopeningen werd besloten om de lamellenwand door te trekken over de volledige gevel.

Fascinerend schaduwspel

Binnen in het gebouw werden het noodzakelijke uitzicht en de lichtinval gewaarborgd door de afstand tussen de lamellen ter hoogte van de ramen te verdubbelen, met behoud van de vereiste bescherming tegen vandalisme. Zo ontstaat een fascinerend schaduwspel op het lichte binnenwerk, dat sterk contrasteert met de gitzwarte buitenkant. Het gerenoveerde pompstation Keetberg is het resultaat van doordachte materiaalkeuzes en een doorgedreven zoektocht naar een perfecte balans tussen functionaliteit en esthetische meerwaarde.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details