Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Prefab bouwen op het hoogste niveau architectonisch zichtbeton voor unieke villabouw

DVB896

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Tim Van de Velde

4 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Prefabfabrikant Enjoy Concrete en Bouwbedrijf Bryon voerden het ontwerp uit. Met de grootste zorgvuldigheid en oog voor detail.

Een grote diversiteit aan betonstructuren en uitdagende constructies: de bouwpartners konden bij het optrekken van deze moderne villa echt hun expertise tonen. Enjoy Concrete produceerde ruim 400 vierkante meter aan betonelementen in een veertiental toepassingen. Van wandpanelen en luifels tot luchtbalken en terrastegels. Met een grote esthetische functie, maar sommige ook als dragende structuur. Inclusief het nodige studiewerk vooraf dus.

Vlakken van architectonisch beton, grote glaspartijen en strakke lijnen: het signature design van Govaert & Vanhoutte Architects.

Een complex huwelijk

Woningbouw met architectonisch beton is populair. Qua vormgeving zijn er veel fans. Qua uitvoering is het een stuk complexer. In tegenstelling tot bij een loods of een appartementsblok bevat een woning met uitgepuurde architectuur veel verschillende structuren en elementen. “Een hele klus voor studiebureaus”, weet Maarten Durnez van Enjoy Concrete. Het bedrijf in Veurne maakt sinds jaar en dag prefabbetonelementen op maat. “Die specifieke expertise hebben wij in eigen huis. Ons intern studiebureau telt zeven designers, waarvan drie ingenieurs. Daarnaast hebben we nog een extra ingenieur in dienst om het team bij uitdagende projecten te versterken. Voorbereidende studies en berekeningen zijn dus altijd piekfijn uitgewerkt. Zeker in een complex project als dit, waar verschillende technieken, vormen en constructies elkaar afwisselen, is dat een grote troef.”

“Hiervoor moeten architect, stabiliteitsingenieur, prefableverancier en wij als aannemer perfect op elkaar ingespeeld zijn”, vult Tom Bryon aan, die de ruwbouwwerken uitvoerde. “In de voorbereiding worden de details al nauwkeurig uitgewerkt. Tijdens de uitvoering wordt nog eens overlegd hoe de elementen veilig en correct kunnen worden geplaatst en getransporteerd. Voor deze woning zijn bijvoorbeeld twee grote wanden geplaatst van 12 meter lang en 20 ton op een uitkraging van 2 meter. Voor de uiteindelijke montage konden we rekenen op ons bekwaam en goed opgeleid personeel.“

Maximale ontwerpvrijheid

Prefabbouwers werken vaak met betonnen sandwichpanelen. Enjoy Concrete daarentegen kiest bewust voor massieve panelen. Maarten Durnez: “Sandwichpanelen brengen het risico op thermische scheuren met zich mee. Bovendien beperkt die techniek de ontwerpvrijheid. Met massieve panelen kunnen we elke vorm en afmeting maken. Zoals hier: een mix van verschillende toepassingen, in uiteenlopende groottes en technieken. Qua architecturale mogelijkheden wordt prefabbeton op die manier het equivalent van een façadesteen.”

Die vrijheid betekent vaak ook extra uitdagingen voor de aannemer. Architectonisch zichtbeton voor een woning verschilt qua uitvoering sowieso van bijvoorbeeld industriebouw met prefabbeton. De werken moeten namelijk aan de hoogste esthetische eisen voldoen. “Dat impliceert secuur werken en de betonelementen voldoende afschermen bij het plaatsen”, licht aannemer Bryon toe. “Een grondige voorbereiding is cruciaal. We weten perfect hoeveel tegenpeil elk element moet hebben. Voor de uit-kragingen was dat tegenpeil bijvoorbeeld bepalend om een perfect gealigneerd resultaat te verkrijgen.”

Een harmonisch plaatje

Ook rond de woning speelt beton een grote rol. Na de plaatsing van het zwembad werd het terras aangelegd met prefab XXL-tegels. “En die XXL mag je letterlijk nemen”, zegt Maarten Durnez. “De grootformaattegels meten liefst 10 vierkante meter per stuk. Ook een huzarenstukje om te plaatsen dus. Hiervoor werkte Bryon met vacuümunits, bruikbaar voor gewichten tot 7.000 kilogram.” Dezelfde beton-samenstelling zorgt ervoor dat binnen en buiten een harmonisch geheel vormen. Een duidelijk stijl-
statement dat zijn effect niet gemist heeft.    

“Een woning met uitgepuurde architectuur bevat veel verschillende structuren en elementen”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details