Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Prestigeproject geeft oude stad nieuwe impuls

Ter-Asse-(1)
De omvangrijke nieuwbouw omvat drie woonlagen en als extraatje tien penthouses op het dak.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Van Tornhaut

13 januari 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Mede dankzij zijn centrale ligging vormt Ter’Asse het bruisende hart van de stadsvernieuwing van Asse. Dit nieuwbouwproject omvat twee gebouwen met vijf bouwlagen en een gemeenschappelijke kelder, samen goed voor 52 appartementen, tien penthouses en acht commerciële ruimtes.

Kenmerkend zijn de grote inpandige terrassen en glaspartijen. Het uitzicht op de twee nabijgelegen pleinen en de binnentuin is dan ook maximaal. De commerciële ruimtes bevinden zich logischerwijs op de begane grond. De liften naar de verdiepingen (twee per gebouw) bedienen ook de ondergrondse parking. Er zijn dertien appartementen met één slaapkamer en 39 appartementen met twee slaapkamers ingericht. Hun omvang varieert van 69 tot 119 m². Elk appartement beschikt over een ruim inpandig terras. Uiteraard genieten de penthouses van veel terrasruimte op het dak.

Vanaf de eerste spadesteek

“De bestaande bebouwing was al gesloopt, maar verder hebben wij heel dit project van de eerste spadesteek tot de laatste siliconedichting opgevolgd”, getuigt Kevin Cosijn, projectleider bij hoofdaannemer Van Tornhaut. “Naargelang het type project en de wensen van de bouwheer staan wij in voor de ruwbouw, wind- en/of waterdichting en/of afwerking. Hier stonden we eveneens in voor de begeleiding van de kopers. Zo hebben we hen ondersteund bij hun bezoek aan verschillende toonzalen, waar ze keukens, vloeren, binnendeuren, elektrische en sanitaire uitrusting konden kiezen. We hielpen hen ook bij het uittekenen van de individuele binnenindeling van hun appartement. Dit omvatte onder meer de optimale positionering van de radiatoren, schakelaars en stopcontacten.”

In het basisontwerp waren de fronten van de betonterrassen doorgetrokken rondom de gebouwen. “Daardoor kreeg elke verdieping een 45 cm dikke betonlijn. De ruimte ertussen is uitgevoerd in metselwerk. De moeilijkheid bij een dergelijke uitvoering is dat dit erg veel waterdichtingsdetails oplevert. Om risico’s op fouten en waterinfiltratie uit te sluiten, kozen we voor een ’totaalcrepisysteem’.”

De fronten van de betonterrassen zijn doorgetrokken rondom het gebouw.

Doordachte aanpak

“Na de plaatsing van het buitenschrijnwerk brachten we rondom de buitenkant van de ramen EPDM-slabben aan. Daarmee voldeden we niet alleen aan de EPB-eisen inzake luchtdichtheid, maar vermeden we ook eventuele waterinfiltraties. Daarna brachten we rondom het gebouw U-profielen aan, in het verlengde van de toekomstige muurkappen. Zo realiseerden we een doorlopende lijn van muurkap-/druipprofielen. De afgewerkte profielen werden achteraf geplaatst. Zo beperkten we de kans op schade.” Daarna werkten Van Tornhaut en zijn onderaannemers de gevels af met steenstrips en crepi. “De aansluitingen aan de U-profielen en de raamkaders hebben we mooi verzorgd met compriband. Daarna hebben we de isolatie integraal gecementeerd, zodat er een doorlopende waterdichte laag ontstond over de hele gevel, waarop we dan de crepi of steenstrips lieten aanbrengen. Het was de eerste keer dat wij dit systeem toepasten in een groot project.” Een ander opvallend aspect is de 1.050 m² groendak, waarvan 590 m² op de kelderafdek en 460 m² op de afdek van het gelijkvloerse niveau.   

Woelige start
De werken aan Ter’Asse konden pas na een woelige beginfase volop van start gaan. “Grondwatervervuiling, bodemvervuiling, archeologisch onderzoek (Asse heeft een Romeins verleden) …: het was niet min, maar vanaf maart 2020 konden we er toch invliegen”, aldus Kevin Cosijn. “De ruwbouwwerken duurden ongeveer negen maanden. Met een continue bezetting van gemiddeld vijftien mensen plaatsten we 7.950 m² vloeren, 467 ton wapening en staal en 650 m³ silicaat. Tijdens de afwerkingsfase, van augustus 2021 tot juni 2022, waren er altijd gemiddeld 25 à 30 mensen actief op de bouwplaats.”  

Met 125 medewerkers trekt Van Tornhaut op jaarbasis gemiddeld 250 appartementen op. De onderneming, die in 2023 haar veertigste verjaardag viert, deelt haar vestiging in Aalter met zusterbedrijven IBC (industriebouw), Volus (projectontwikkeling) en VT-Invest (holding en diensten). Momenteel realiseert Van Tornhaut de woonprojecten Oeverpark in Lokeren, The One in Blankenberge, Parkville in Blankenberge en Molenpark in Eeklo. Een andere sterke referentie is hogeschool VIVES in Brugge.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer SM Ter Asse (Aalter)
  • Architect Architectenburo Berkein (Aalter)
  • Hoofdaannemer(s) Van Tornhaut (Aalter)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details