Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Prestigeproject vergt geoptimaliseerde funderings- en beschoeiingsoplossing

DSC_1149 kopiëren
Dit prestigeproject was niet alleen uitdagend op technisch vlak, maar ook vanuit logistiek oogpunt.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Franki Foundations

19 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het begon al bij de fundering en de beschoeiing van de bouwput, waarvoor specialist ter zake Franki Foundations een geoptimaliseerde oplossing uitwerkte. In combinatie met de logistieke uitdagingen die dit project met zich meebracht, was dat allerminst kinderspel.

Een kersvers gemeentehuis, een politiekantoor, een OCMW-vestiging en een aanpalend woonvolume: de omvang van het nieuw administratief centrum langs de drukke Kazernenlaan in Etterbeek maakt indruk. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de bouwput op de site van het voormalige militair hospitaal eveneens gigantische proporties aannam. “Het was aan ons om een totaalpakket van funderingen en beschoeiingen uit te werken, in opdracht van hoofdaannemers BPC en CIT Blaton. Afgaande op diverse factoren,
hebben we geopteerd voor een combinatie van verschillende technieken”, vertelt Tim Eggermont, Head of Production bij Franki Foundations. 

“We hebben 27 funderingspalen uitgevoerd, elk met een nuttig draagvermogen tot 150 ton”, vertelt Tim Eggermont.

Hybride oplossing

“Uit economische en technische overwegingen – efficiëntere fasering, geen plaats voor grote machines in bepaalde zones, specifieke omgevings-omstandigheden … – hebben we niet gekozen voor een klassieke doorlopende secanspalenwand, maar voor een geoptimaliseerde hybride oplossing”, legt Tim Eggermont uit. “Aan de kant waar de kelderverdieping doorloopt tot op het niveau -2 hebben we 240 lineaire meter verankerde secanspalenwand geplaatst – goed voor 3850 meter paalfundering, 1500 m³ beton, 50 ton staal, 106 ankers (1300 meter in totaal) en 60 ton cement. Daar waar de kelderverdieping niet dieper dan het niveau -1 reikt, hebben we met vernagelde wanden gewerkt, die uit een combinatie van passieve ankers, een wapeningsnet en spuitbeton bestaan. Daarnaast hebben we ook nog 27 funderingspalen uitgevoerd, elk met een nuttig draagvermogen tot 150 ton.”

“Daar waar de kelderverdieping niet dieper dan het niveau -1 reikt, hebben we met vernagelde wanden gewerkt”, legt Tim Eggermont uit.

Logistiek puzzelwerk

Dit prestigeproject was niet alleen uitdagend op technisch vlak, maar ook vanuit logistiek oogpunt. De site bevindt zich immers in hartje Etterbeek, een dichtbevolkt gebied met een hoge mobiliteitsdruk. “We hadden speciale transportvergunningen nodig om onze machines ter plaatse te krijgen. Er is ook één zijstraat vrijgehouden, die fungeerde als tijdelijke wachtzone voor het laden en lossen van materieel”, zegt Tim Eggermont. “Eveneens bijzonder is dat er op bepaalde plaatsen gebruik is gemaakt van de bestaande metselwerkmuur voor de vernagelde wand. Daar gaan de nagels door deze muur. Een leuk detail is tot slot dat onze ploegbaas-machinist, gezien zijn ruime
expertise inzake secanspalenwanden en andere beschoeiingstechnieken, na dit project tot werf-leider is gepromoveerd. Dat bewijst eens te meer dat gespecialiseerde vaklui bij Franki Foundations alle kansen krijgen om door te groeien!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details