Platform voor de bouw
Prestigieus kantoorgebouw pakt uit met daktuin voor huurders

Prestigieus kantoorgebouw pakt uit met daktuin voor huurders

Langs de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem springt een gloednieuw en stijlvol kantoorgebouw in het oog: MG Square. Het duurzame complex werd opgetrokken in architectonisch beton en herbergt 7.000 vierkante meter kantoorruimte, 1.400 vierkante meter winkelruimte en twee ondergrondse parkeerniveaus. De huurders kunnen bovendien genieten van een groene daktuin en een dito terras.  

Projectontwikkelaar MG Real Estate en Jaspers-Eyers Architects zijn met MG Square niet aan hun proefstuk toe in Sint-Denijs-Westrem. Het multi-tenant gebouw staat op amper 200 meter van de MG Tower of KBC-toren, het paradepaardje van MG Real Estate. Met zijn hoogte van 119 meter springt de toren van ver in het oog. Maar ook het nieuwe project van de ontwikkelaar en de architect straalt prestige uit. 

Het multi-tenant gebouw staat op amper 200 meter van de MG Tower of KBC-toren, het paradepaardje van MG Real Estate.

Daktuin voor kantoorgebruikers

Voor MG Square toverde Jaspers-Eyers Architects een voormalige parking om tot een nieuwbouwproject met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter. Het gebouw rust op een funderingsplaat van 4.400 vierkante meter. “De basis is een massieve sokkel in lichtbeige architectonisch beton”, zegt architect Loïk Eyers. “Het gebouw heeft een L-vormig plan met een centrale daktuin voor de kantoorgebruikers. Er is ook een groot dakterras met groenaanleg voorzien.”

MG Square heeft op de gelijkvloerse verdieping 1.400 vierkante meter winkelruimte. Er komen op die locatie twee winkels: Bio-Planet en Bike Republic. Boven het winkelgedeelte bevinden zich vier kantoorverdiepingen, in totaal goed voor 7.000 vierkante meter. De kantoren bestaan uit units van 500 tot 1.000 vierkante meter die op maat kunnen worden ingericht. “Er is een centrale kern die dient voor de evacuatie en circulatie”, zegt Loïk Eyers. “De inkomhal van de kantoren situeert zich aan de kant van het kantorendistrict The Loop.”      

Het gebouw heeft een L-vormig plan met een centrale daktuin voor de kantoorgebruikers.

Architectonisch beton met diepe uitkraging

Het knappe gebouw blinkt ook uit in duurzaamheid. Installaties zoals zonne-panelen, warmtepompen, ledverlichting, slimme sensoren, regenwaterrecuperatie enzovoort moeten het energieverbruik beperken. “De daktuin die werd aangelegd door een landschapsarchitect is een echte tuin”, zegt Eyers. “Omdat er bomen staan, werd er speciaal een substraat van 80 centimeter voorzien, zodat ze de nodige voeding krijgen.”

Aan de buitenzijde van het kantoorgebouw vallen de donkerkleurige geanodiseerde gordijngevels op. De verticale lamellen zijn puur decoratief. Twee kantoorniveaus bevinden zich in de sokkel, de bovenste twee hebben een lichtere structuur. “Het architectonisch beton is tot 2 meter diep uitgekraagd. Bouwtechnisch was dat niet evident”, zegt Loïk Eyers. “Tot slot zijn er ook nog twee ondergrondse parkeerniveaus voor 120 wagens voorzien.”

Twee kantoorniveaus bevinden zich in de sokkel, de bovenste twee hebben een lichtere structuur.

Prijswinnend architectenbureau

Jaspers-Eyers won al verschillende wedstrijden en awards met zijn architectuur. Vorig jaar was het bureau, dat kantoren heeft in Brussel, Leuven en Hasselt, nog de beste van de wereld op de Property Awards in Londen. Met het administratieve
centrum van Etterbeek won het de prijs voor het ‘Beste internationale architectuurproject’ in de categorie Overheidsgebouwen. Wat kantoorgebouwen betreft, won Jaspers-Eyers Architects meerdere jaren op rij in de categorie ‘Best Office Architecture Belgium’  van de European Property Awards.    

TK ELEVATOR – LIFTEN

MG Real Estate schakelde TK Elevator in om vier hoogtechnologische liften te plaatsen in MG Square. TK Elevator is een installatie-
en servicebedrijf dat werd geboren uit de ThyssenKrupp. “Sinds maart 2021 zijn we een onafhankelijk bedrijf met een nieuwe
branding”, zegt Dimitri D’Haese van TK Elevator. “We specialiseren ons in urban mobility: liften, maar ook rolpaden en -trappen, luchthavenoplossingen en trapliften.” Voor MG Square leverde TK Elevator een technisch huzarenstukje af. De vier Synergy-liften verschillen niet enkel in draagkracht (twee keer 630 kilogram en twee keer 1.000 kilogram), ze zijn ook anders georiënteerd en ze werden geplaatst in twee verschillende kernen met diverse afmetingen die ook verschillende verdiepingen aandoen. “Onze Synergy-lift vind je ook in het eerste circulaire gebouw van België: het nieuwe Kamp C-gebouw in Westerlo. Voor MG Real Estate waren snelheid, een hoge afwerkingsgraad en duurzaamheid belangrijk. Onze Europese productiecentra worden aangedreven door hernieuwbare energie.” 

+

Stevige fundamenten voor complex bouwdossier

De Waal Solid Foundations werd al in de ontwerpfase betrokken om de funderingsoplossing te optimaliseren.

Op een toplocatie aan de Kortrijksesteenweg in Gent biedt MG Square een interessante mix van kantoren en retail. De bouwput van dit complex aan de voet van de KBC Arteveldetoren vroeg om een kwaliteitsvolle beschoeiing om de graafwerken te faciliteren, evenals paalfunderingen voor de stabiliteit. Een klus die De Waal Solid Foundations met verve klaarde.

Tekst Laureline Vansteenkiste    |    Beeld De Waal Solid Foundations

De Waal Solid Foundations heeft zijn naam niet gestolen. Het bedrijf uit Lokeren stoelt op meer dan een halve eeuw ervaring in diepfunderingen en beschoeiingen. Met activiteiten in België, Nederland, Frankrijk, Polen en Roemenië ondersteunt deze Europese topspeler diverse types bouwprojecten. “We voorzien funderingen voor zowel kleine als grote constructies op verschillende paaltypes”, legt CEO Olivier Rens uit. “Daarnaast bieden we klassieke en nieuwe beschoeiingstechnieken aan, van berliner- en secanspalenwanden tot CSM-wanden. We beschikken over een uitgebreid team en modern machinepark, zijn zeer flexibel én zijn competitief op de Europese markt.”

De Oost-Vlaamse expert in funderingspalen en beschoeiingstechnieken beschikt over een recent machinepark.

Optimaliseren van ontwerp

Met een eigen studiebureau en ervaren ingenieurs adviseert De Waal Solid Foundations zijn klanten al vanaf de ontwerpfase over de best mogelijke oplossing voor hun bouwconstructie. De indrukwekkende referentielijst is lang, met projecten als de KBC Arteveldetoren en de Ghelamco Arena. Hun realisaties variëren van woningen, appartementsgebouwen en kantoren tot industriebouw, bruggen, tunnels en nog meer. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat MG Real Estate voor de bouw van MG Square al vroeg in het bouwproces bij De Waal Solid Foundations aanklopte. “Gezien de complexiteit van het dossier vroeg de bouwheer ons om het voorgestelde plan te optimaliseren. Niet alleen de omringende gebouwen vormden een uitdaging. Ook het feit dat het grondwater niet verlaagd mocht worden vergde de nodige expertise”, vertelt Olivier Rens.

De nabijheid van omliggende gebouwen vormde een uitdaging.

Gekozen voor soilmixwand

De Oost-Vlaamse specialist koos voor soilmixwanden om de uitgravingen voor de twee kelderniveaus mogelijk te maken. Het MG Square-gebouw staat namelijk vrij dicht bij bestaande gebouwen. De soilmixwand besloeg 335 lopende meter, wat neerkomt op de omtrek van het gebouw op kelderniveau. In de bouwput voorzag De Waal Solid Foundations 245 trekpalen met elk 50 ton trekkracht, verspreid over het volledige terrein. Olivier Rens: “Er was vrij goede grond op de diepte van de uitgravingen, maar om te vermijden dat het grondwater de vloerplaat van het gebouw omhoog zou duwen, hebben we trekpalen gemaakt die de plaat op zijn plaats houden. Hiervoor gebruikten we het systeem van dubbel grondverdringende schroefpalen. Dat is een trillingsvrij systeem waarbij geen grond opgeboord en dus ook niet afgevoerd moet worden. We hebben dit vanaf het tussenniveau uitgevoerd om te vermijden dat de machines niet meer in de put konden rijden.”

De Waal Solid Foundations voorzag 335 lopende meter soilmixwand.

Problematiek van grondwater

Het grondwater mocht niet te veel verlaagd worden omwille van de omliggende gebouwen. “Een problematiek die we steeds vaker zien en die de nodige complexiteit met zich meebrengt”, weet Olivier Rens. “De wand werd 16 meter diep om tot een ondoordringbare laag te komen. Zo kon het water in de put verlaagd worden zonder te grote impact op het omringende grondwater. Dit vergt wel een hoogstaande kwaliteit van de wand. Zo’n waterremmende wand maken is niet evident en vergt de nodige knowhow. Al zijn dit net het soort uitdagingen die we met plezier aangaan. Proactief meedenken met de klant, zoeken naar de efficiëntste oplossing en die technisch sterk uitvoeren: daar zijn we goed in.”    

Er werden 245 trekpalen in de put geplaatst.

Megaton/Structo Prefab Systems trotse leverancier prefab beton struktuur:

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer MG Real Estate (Gent)
  • Architect Jaspers-Eyers Architects (Brussel, Leuven, Hasselt)
  • Hoofdaannemer(s) CIT Blaton (Schaarbeek)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details