Platform voor de bouw
Nieuws

Prestigieus Montevideo-project vergt verbindingstechnologie van Finse kwaliteit

foto 1 kopiëren
Rode Peikko PCs-consoles in betonkolommen.

Tekst | Liesbeth Verhulst

Beeld | Peikko Benelux

31 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

​Naast 12.000 m² kantoren, coworkingspaces en commerciële ruimtes krijgen ook één supermarkt en twee horecazaken onderdak in het complex, inclusief 368 ondergrondse parkeerplaatsen. Een technisch huzarenstukje voor Peikko Benelux, dat de DELTABEAM-staal-betonliggers, de PCs-consoles en HPKM-kolomschoenen voor de ondergrondse parkeergarage levert. 

DCA, bouwheer en hoofdaannemer van het Montevideo-project, ging voor de staal-beton-liggers in de parkeergarage aankloppen bij Peikko Benelux, specialist in verbindingstechnologie, al was de samenwerking niet gepland. De on-miskenbare voordelen van DELTABEAM gaven de doorslag.

“In het oorspronkelijke ontwerp waren prefab-betonbalken met doorgaande kolommen voorzien”, legt Ton Rodenburg, technisch-commercieel adviseur bij Peikko Benelux, uit. “Dat bleek al snel geen optie op die locatie in de haven van Antwerpen, waar grondwater de kop opsteekt. Wij hebben een alternatief uitgewerkt, waarbij we
de betonbalken vervangen hebben door onze DELTABEAM-staal-betonliggers. De keuze was snel gemaakt gezien de vele voordelen die ze bieden. Met onze DELTABEAMS was er 1,60 meter minder grond te ontgraven, wat dan weer leidde tot minder grondafvoer en minder schoonmaak. Ook de bemaling bleek eenvoudiger. Op de koop toe kon de fundering in een lichtere structuur worden uitgevoerd, aangezien DELTABEAMS lichter zijn dan betonbalken. En laten we ook het logistieke voordeel niet vergeten: wij kunnen tien tot twaalf DELTABEAMS per vracht leveren, terwijl betonbalken één per één geleverd worden.” 

De snelle en eenvoudige montage van DELTABEAM-staal-betonliggers zorgt voor een vlotte voortgang van het project.

Slanke vloerconstructie

In totaal levert Peikko 1.440 lopende meter DELTABEAMS voor het Montevideo-project, van het type D40-500 tot type D60-700. De constructieve samenwerking van het staal en beton in de DELTABEAM-liggers maken grote liggeroverspanningen mogelijk. In combinatie met kanaalplaten of welfsels zijn tevens grote vloeroverspanningen mogelijk. Dankzij deze combinatie ontstaat er een slanke vloerconstructie met een minimaal aantal kolommen. DELTABEAMS hebben een geïntegreerde brandweerstand van 120 minuten, wat betekent dat andere brandwerende bekleding overbodig is. 

Consoles en kolomschoenen

Peikko nam verder ook de consoles voor de doorgaande prefabkolommen voor zijn rekening. “Met ons innovatieve consolesysteem kan DCA de DELTABEAMS tussen de betonkolommen leggen, op de verborgen consoles. Dat heeft als voordeel dat de wagens optimaal gebruik kunnen maken van de parkeerplaatsen”, aldus Ton Rodenburg. Ook de kolomschoenen in de parkeergarage dragen de stempel van Peikko. “In de fundering zijn onze HPM-ankerbouten gestort. De aannemer hoeft de kolommen zo niet meer af te schoren, wat opnieuw bijdraagt tot de snelheid en efficiëntie van het bouwproces.”

Sneller en veiliger bouwen

Zoals voor elk project verzorgde Peikko de totale ontwerpberekening en constructietekeningen. “Het Montevideo-project was gezien de grote belastingen een mooie uitdaging voor ons engineeringteam, met een zeer geslaagd resultaat. Bij Peikko gaan we er prat op dat klanten met onze innovatieve oplossingen aanzienlijk sneller, veiliger en economischer bouwen. Hier hebben we dat nogmaals bewezen”, besluit Ton Rodenburg.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details