Platform voor de bouw
Nieuws

Prijzen van een gehele verwarmingsinstallatie

verwarming

12 oktober 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Helaas heeft je verwarmingsinstallatie niet het eeuwige leven en zal deze op een bepaald moment moeten worden vervangen. Het vervangen van je verwarmingsinstallatie brengt enorm veel voordelen met zich mee. Wist je dat het soms ook voordeliger is om je verouderde installatie eerder te vervangen? In dit artikel lees je alles over meer over de voordelen en prijzen van een nieuwe verwarmingsinstallatie.

Voordelen nieuwe verwarmingsinstallatie

De gemiddelde levensduur van een gasketel is 12 tot 15 jaar. Daarna verliest je ketel vermogen, heb je vaker last van stortingen en moeten er regelmatig reparaties worden uitgevoerd. Hierdoor lopen de reparatiekosten hoger op en ook stijgt je energierekening. Tijd voor een nieuwe verwarmingsinstallatie!

Een nieuwe verwarmingsinstallatie brengt veel voordelen met zich mee:

 • De nieuwe cv-ketel maakt gebruik van de nieuwste technieken, waardoor deze zuinig en efficiënt verwarmt. Ze werken verfijnder, waardoor er minder wisselingen in temperatuur zijn.
 • Je behaalt een hoger rendement, wat betekent dat er weinig tot geen warmte verloren gaat. Je hoeft dus minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Dit verhoogt ook het wooncomfort.
 • Je bespaart tot wel honderden euro’s per jaar op je energierekening, doordat je woning beter op temperatuur blijft en je dus minder verbruikt om je woning op temperatuur te houden.
 • Je beperkt je CO2 uitstoot en verkleint daarmee je ecologische voetprint. Daarnaast heeft een nieuwe ketel een zuiniger energielabel, wat de woningwaarde verhoogt.
 • Nieuwe cv-ketels hebben vaak een hogere CW-waarde, waardoor de installatie meer warm water per minuut kan leveren. Je woning warmt sneller op en je kunt meerdere apparaten met warm water tegelijkertijd gebruiken.
 • Het vervangen van de verwarmingsinstallatie biedt de mogelijkheid tot energieneutraal of gasvrij wonen.

Wist je dat het ook voordelig is om je verwarmingsinstallatie te vervangen voordat deze de maximale levensduur heeft bereikt? Dit geldt alleen wanneer je een ouder type gasketel hebt of wanneer je verbruikt verandert door bijvoorbeeld een andere gezinssamenstelling.

Ben je op zoek naar een verwarmingsinstallateur? Neem dan eens een kijkje op Verwarminggids.be: hier vind je een overzicht van alle verwarmingsinstallateurs uit heel Vlaanderen. 

Soorten verwarmingsinstallaties

Er zijn veel verschillende verwarmingsinstallaties. Allereerst is er een onderscheid tussen een solo- en combiketel. De meeste cv-installaties zijn in beide uitvoeringen verkrijgbaar. Een soloketel levert alleen warmte: je hebt dus een geiser nodig om het water te verwarmen. Een combiketel levert zowel warmte als warm water.

Dit zijn de meest voorkomende soorten verwarmingsinstallaties op gas:

 • Hr-ketel: bijna iedere nieuwe ketel is een hr-ketel. HR staat voor hoogrenderend: deze behaalt een rendement tussen de 100 en 107%! Een hr-ketel maakt gebruik van rookgassen om te verwarmen en is beschikbaar in zowel solo- als combiketel.
 • Condensatieketel: een ander type gasketel is een condensatieketel. Dit type ketel maakt gebruik van het condens wat ontstaat met het verbranden van rookgassen.

Wil jij de overstap maken naar gasvrij wonen? Dan heb je de volgende opties:

 • Mazoutketel: een mazoutketel gebruikt mazout om te verwarmen. Een mazoutketel heeft een erg lange levensduur: hij gaat tot wel 30 jaar mee!
 • Pelletkachel: met een pelletkachel maak je gebruik van houten pellets om je woning te verwarmen. Het voordeel van een pellet kachel is dat je heel gericht een kamer kunt verwarmen: maar dit is ook direct het nadeel.

Tot slot kun je ook nog kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp pompt warmte uit de grond of lucht en gebruikt dit om de woning te verwarmen. Heb je een cv-ketel? Dan past een hybride warmtepomp het beste bij jou. Deze werkt samen met de ketel.

Prijzen verwarmingsinstallatie

Het aanschaffen van een nieuwe verwarmingsinstallatie is een flinke investering. Toch heb je hier op lange termijn alleen maar voordelen van: de investering verdient zichzelf namelijk snel terug doordat je op je energierekening bespaart. En je verhoogt natuurlijk je wooncomfort en de waarde van je woning.

De prijs van een hr-ketel ligt gemiddeld tussen de €1.500,- en €3.500,-, inclusief installatie. Heb je liever een condensatieketel? Deze kost gemiddeld tussen de €1.850,- en €4.600,- inclusief montage.

Wanneer je de overstap naar gasvrij wonen gaat maken, kun je kiezen voor een mazoutketel of pelletkachel. Een mazoutketel kost ongeveer tussen de €4.700,- en €7.500,-. Een pelletkachel is een stuk goedkoper: je betaalt hiervoor tussen de €800,- en €5.000,-.

Wil jij graag een warmtepomp installeren? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €7.500,- en €20.000,-.

Wil je meer weten over de verschillende soorten verwarmingsinstallaties? In deze handige gids vind je meer informatie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details