Platform voor de bouw
Nieuws

Primeur: Eerste warmtenet van Groep Huyzentruyt komt in Eeklo

Naamloos-1

15 april 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

De stad Eeklo krijgt binnenkort zijn allereerste warmtenet. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt zorgt voor de primeur, in samenwerking met nutsmaatschappij Veolia en het stadsbestuur van Eeklo. Concreet zullen wij alle 40 appartementen van het nieuwe bouwproject Wegelpark verwarmen met restwarmte afkomstig van o.a. het zwembad en de sportsite.

Wat is een warmtenet?

Het systeem van een warmtenet is vergelijkbaar met een centrale verwarming, maar dan op niveau van de hele stad. Het is een ondergrondse circulatieleiding die warmte van een warmtebron naar de afnemers brengt, zowel voor verwarming als voor sanitair warm water.

De warmtebron kan een warmtecentrale zijn of een bedrijf met veel restwarmte. Ook hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zonnecollectoren en warmtepompen kunnen aangesloten worden en de nodige warmte leveren aan het net.

De afnemers zijn woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen, etc. Zo kunnen hele steden aangesloten worden aangesloten voor verwarming én warm water.

We zetten graag de principes van het warmtenet in Eeklo voor je op een rijtje:

 • Bevoorradingszekerheid oftewel leveringsgarantie: wie aansluit op het warmtenet zal nooit zonder verwarming of warm water vallen.
 • Rechtstreekse burgerparticipatie: minstens 35% van het project wordt gefinancierd via rechtstreekse burgerparticipatie via een energiecoöperatie die voldoet aan de ICA-principes. Op die manier kunnen de inwoners van Eeklo mee investeren, mede-eigenaar worden en delen in de winst.
 • Het niet-meer-dan-anders-principe: wie aansluit op het warmtenet betaalt niet meer dan voor verwarming op aardgas.
 • 100% duurzaam: op termijn wordt het warmtenet uitsluitend gevoed door een combinatie van restwarmte en hernieuwbare energie.
 • Lokale meerwaardecreatie voor de stad en de burgers op sociaal en energetisch vlak.

Maar zo’n warmtenet. Wat levert dat extra op? Veel meer dan je denkt! Wij geven je alvast zes redenen om voor een warmtenet te kiezen. Klik hier om verder te lezen!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details