Platform voor de bouw
Nieuws

Privéjetmaatschappij onderstreept ambities met energieneutraal hoofdkantoor

©Lucid_ASK_Flying_18 kopiëren
De gesloten geveldelen van het nieuwe kantoorvolume zijn integraal bekleed met zonnepanelen, net zoals het dak – goed voor een totale PV-oppervlakte van bijna 700 m².

Tekst | Tekst Tim Janssens | Beeld Lucid – ASK Romein

9 februari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ze investeerde dan ook in de bouw van een nieuw hoofdkantoor en de renovatie van haar vliegtuigloodsen op de Internationale Luchthaven Antwerpen. Een mooi project voor ASK Romein, dat een energieneutraal geheel met een uiterst stijlvolle look-and-feel realiseerde.

Aan de achterliggende vliegtuigloods is een evenementenhal ingericht.

“Zakenluchtvaart is een essentieel element in het succes van economische hotspots. In Antwerpen, veruit de belangrijkste economische motor van ons land, is dat niet anders. Ons geloof in de toekomst blijkt uit het vooruitstrevende karakter van ons gloednieuwe hoofdkwartier”, vertelde voorzitter en oprichter Bernard van Milders bij de officiële inhuldiging van de ultramoderne uitvalsbasis van FLYINGGROUP, dat voor de gelegenheid meteen ook een nieuwe huisstijl en website lanceerde – goed voor een totale investering van meer dan 5 miljoen euro. Hoewel deze pas volledig zal renderen wanneer de luchtvaartsector opnieuw herleeft, loont het toch de moeite om het kersverse kantoorgebouw van de gereputeerde privéjetmaatschappij al eens onder de loep te nemen.

In de kantoren in de vliegtuigloodsen zijn de technieken vernieuwd en klimaat-plafonds geïnstalleerd om het complex volledig energieneutraal te kunnen maken.

Stijlvol, luxueus en energieneutraal

Dat de hoofdzetel van FLYINGGROUP een uniek staaltje utiliteitsbouw is, is al vanaf de eerste aanblik duidelijk. Het stijlvolle kantoorvolume biedt plaats aan bureauruimtes, vergaderzalen en een passagiers- en crewlounge. Aan de achterliggende vliegtuigloods is een evenementenhal ingericht. Het strakke, hedendaagse interieur ademt luxe en verfijning. “Het project bestrijkt een
oppervlakte van 1.250 m²”, vertelt Bob Meurs, projectleider bij aannemer ASK Romein. “De nieuwbouw kwam in de plaats van het bestaande kantoorvolume en bestaat uit een 60 ton zware staalstructuur die omzoomd is met sandwichpanelen en vliesgevelelementen. Hij sluit naadloos aan op de drie omringende vliegtuigloodsen, die eveneens de nodige kantoorruimte omvatten. Daar hebben we de technieken vernieuwd en klimaatplafonds geïnstalleerd om het complex volledig energieneutraal te kunnen maken. Bovendien is er een BEO-veld met achttien boringen van 150 meter diep aangelegd, zijn er regenwatertanks met een capaciteit van circa 30.000 liter geplaatst en zijn de gesloten geveldelen van de nieuwbouw integraal bekleed met zonnepanelen, net zoals het dak – goed voor een totale PV-oppervlakte van bijna 700 m². We namen een gespecialiseerde ingenieur onder de arm om dit alles in goede banen te leiden en de technieken aan te sluiten op het gebouwbeheersysteem, zodat FLYINGGROUP de werking van zijn gebouw en het energieverbruik in detail kan monitoren.”

Het strakke, hedendaagse interieur ademt luxe en verfijning.

Zeker niet alledaags

De werkzaamheden gingen van start in augustus 2019. In september 2020 werd de nieuwe hoofdzetel van FLYINGGROUP opgeleverd. “Oorspronkelijk zouden we al klaar zijn in juli, maar door de coronacrisis liep de levering van bepaalde materialen helaas vertraging op. FLYINGGROUP zat in hetzelfde schuitje en stelde zich constructief op, dus met vereende krachten zijn we erin geslaagd om de hinder binnen de perken te houden en het project volledig naar wens af te ronden”, geeft Bob Meurs aan. “De combinatie van de high-end afwerking (conform de standing van een privéjetmaatschappij), de beperkte beschikbare ruimte op de werf, het feit dat zowel de loodsen als de toegangsweg naar de luchthaven voortdurend in gebruik bleven en de strakke timing zorgde voor de nodige uitdagingen. We zijn dan ook zeer blij met het piekfijne resultaat!”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer FLYINGGROUP (Antwerpen)

Architect A2D Architects (Tervuren)

Hoofdaannemer(s) ASK Romein (Malle)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details