Platform voor de bouw
Privézwembad Krokodiel, Middelkerke | Geen druppel bemalingswater verspild

Privézwembad Krokodiel, Middelkerke | Geen druppel bemalingswater verspild

De bouw van privézwembad Krokodiel in Middelkerke vereiste een grote bouwput. Gezien de specifieke ligging was het geen evidentie om een bemalingsvergunning te verkrijgen. Niettemin slaagde G. Smeyers erin om een concept uit te dokteren dat op goedkeuring van alle betrokken instanties kon rekenen. Het opgepompte water infiltreerde nadien opnieuw in de bodem, wat in deze tijden van droogte geen overbodige luxe is!

De bouw van het nieuwe recreatiezwembad vereiste een bouwput van ongeveer 100 x 40 meter. Deze moest van het bestaande maaiveld op peil +4,50 TAW tot op het peil +1,00 TAW worden uitgegraven. “Technisch gezien is het niet zo moeilijk om 3,5 meter te overbruggen”, vertelt René Lambrechts, bestuurder van G. Smeyers. “Probleem was echter de locatie: deze nieuwe trekpleister van Middelkerke situeert zich immers vlak naast een beschermd duinengebied. Een nadelige beïnvloeding van de grondwaterstand zou
nefaste gevolgen voor fauna en flora hebben. Niet verwonderlijk dus dat de bevoegde instanties, en dan voornamelijk de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Natuur en Bos, de bemalingsvergunning aan erg strikte voorwaarden koppelden. Met andere woorden: het was een case die met kennis van zaken moest worden aangepakt. Vandaar dat hoofdaannemer Corneel besloot om wederom een beroep op onze expertise te doen.”

Na een grondige studie van het beschikbare grondonderzoek stelde G. Smeyers voor om de bemaling uit te voeren binnen een waterremmende wand tot op het peil -10,00 TAW. “De bemaling werd gedimensioneerd door middel van ons eigen 3D-computersimulatiemodel en de uitvoering werd voorzien met horizontale drains,” vertelt René Lambrechts. “De bemalingsinvloed buiten de bouwput werd enerzijds gecompenseerd door een batterij infiltratiefilters aan de voet van het duinengebied. Anderzijds werd het restant van het opgepompte bemalingswater geïnfiltreerd via een infiltratieveld met horizontale drains. Intussen is de bouwput al op de vereiste diepte drooggezet. En we zijn bijzonder fier te mogen stellen dat 100 % van opgepompte bemalingswater daadwerkelijk werd geïnfiltreerd.”

De bemaling werd gedimensioneerd door middel een 3D-computersimulatiemodel en uitgevoerd met horizontale drains.

 

De bouw van het nieuwe recreatiezwembad vereiste een bouwput van ongeveer 100 x 40 meter. Deze moest vanaf het bestaande maaiveld op peil +4,50 TAW worden uitgegraven tot op +1,00 TAW. “Technisch gezien is het niet zo moeilijk om 3,5 meter te overbruggen”, vertelt René Lambrechts, bestuurder van G. Smeyers. “Het probleem was echter de locatie: deze nieuwe trekpleister van Middelkerke bevindt zich immers vlak naast een beschermd duinengebied. Een nadelige beïnvloeding van de grondwaterstand zou nefaste gevolgen hebben voor de aanwezige fauna en flora. Niet verwonderlijk dus dat de bevoegde instanties, en dan voornamelijk de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Natuur en Bos, de bemalingsvergunning aan erg strikte voorwaarden koppelden. Met andere woorden: het was een case die met kennis van zaken moest worden aangepakt. Vandaar dat hoofdaannemer Cordeel wederom een beroep deed op onze expertise.”

3D-computersimulatie

Na een grondige studie van het beschikbare grondonderzoek stelde G. Smeyers voor om de bemaling uit te voeren binnen een waterremmende wand, tot op het peil -10,00 TAW. “De bemaling werd gedimensioneerd door middel van ons eigen 3D-computersimulatiemodel en uitgevoerd met horizontale drains”, legt René Lambrechts uit. “De bemalingsinvloed buiten de bouwput is enerzijds gecompenseerd door een batterij infiltratiefilters aan de voet van het duinengebied. Anderzijds kwam het restant van het opgepompte bemalingswater opnieuw in de bodem terecht via een infiltratieveld met horizontale drains. Intussen is de bouwput al drooggezet op de vereiste diepte. We zijn bijzonder fier te mogen stellen dat al het opgepompte bemalingswater daadwerkelijk opnieuw geïnfiltreerd is.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details