Platform voor de bouw
Producent van hennepblokken IsoHemp draagt bij aan de duurzame renovatie van een oude elektriciteitscentrale in Zwevegem.

Producent van hennepblokken IsoHemp draagt bij aan de duurzame renovatie van een oude elektriciteitscentrale in Zwevegem.

IsoHemp, één van de belangrijkste producenten van hennepblokken voor bouw- en renovatiedoeleinden, draagt met 940 m2 hennepblokken bij aan de duurzame transformatie van Transfo Zwevegem, een geklasseerde elektriciteitscentrale. De hennepblokken van IsoHemp werden geselecteerd omwille van de vele voordelen die ze bieden in het kader van een duurzame renovatie.  

RE/SOURCED, een Europees project

Eind juni kreeg het project RE/SOURCED groen licht van de Europese Commissie. RE/SOURCED mikt op de uitbouw van een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem op Transfo, een multifunctionele erfgoedsite van een oude elektriciteitscentrale in Zwevegem van 10 ha groot. De Intercommunale Leiedal coördineert dit ambitieus project, waarbij het de bedoeling is dat het energiesysteem volledig wordt gevoed met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.

Duurzaam bouwen en verbouwen: geen utopie meer

In deze transformatie naar een duurzaam systeem, is het belangrijk dat de juiste, doeltreffende materialen worden gekozen. Gezien de isolerende kracht van hennepblokken – en de talloze andere voordelen (thermische inertie, brandveiligheid, negatieve koolstofvoetafdruk, vochtregeling en geluidsisolatie) – is het niet verwonderlijk dat de drijvende krachten achter dit project bij IsoHemp uitkwamen. IsoHemp is immers de belangrijkste producent van hennepblokken in België en Europa.

“Voor IsoHemp is dit een uitermate belangrijk project,” aldus Charlotte de Bellefroid, Marketing Manager van IsoHemp. “Het is een werf die op veel publieke aandacht kan rekenen en een mooie illustratie van hoe we ons erfgoed kunnen verduurzamen naar de toekomst toe. Dit initiatief toont duidelijk dat renovatiewerken hoe langer hoe meer op een duurzame manier kunnen gebeuren en dat er ruimte is voor oplossingen die rekening houden met het gebouw, het milieu, het comfort én de gezondheid.”

De vele voordelen van de hennepblokken van IsoHemp

De elektriciteitscentrale is een geklasseerd gebouw en daarom is het niet verwonderlijk dat de materialen die worden gebruikt bij haar transformatie aan bepaalde normen moesten voldoen. “Onze hennepblokken bleken HET materiaal bij uitstek te zijn voor de isolatie van de gebouwschil. Onze 15cm dikke blokken regelen ook op natuurlijke wijze de temperatuur in een gebouw dankzij hun vermogen om de opgeslagen warmte vrij te geven. Ook de vochtregelende capaciteit van onze hennepblokken is een pluspunt voor de renovatie van oude gebouwen. Dankzij hun hoge waterdampdoorlaatbaarheid fungeren de blokken immers als een waterbuffer die borg staat voor een permanent gezond binnenklimaat. Bovendien hebben onze blokken een negatieve koolstofvoetafdruk.”

De specificiteit van hennepblokken maken dus dat ze het ideale materiaal zijn voor de renovatie van oude gebouwen, de duurzame bescherming van ons erfgoed, en voor circulaire bouwtrajecten als de duurzame verbouwing van Transfo Zwevegem.

Wij zijn bijzonder blij dat we als Belgisch bedrijf aan dit renovatieproject kunnen meewerken,” legt de Bellefroid uit. “Transfo Zwevegem is het soort renovatie waar wij graag onze schouders onder zetten: duurzaam en circulair, en dat alles in samenwerking met lokale, Belgische partners. Ondertussen werden onze hennepblokken geleverd en zijn de renovatiewerken al een eind opgeschoten. We kijken uit naar het resultaat”.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details