Platform voor de bouw
Provinciaal technisch instituut te Eeklo bespaart 36% op haar energiefactuur via innovatief energiebesparingsproject

Provinciaal technisch instituut te Eeklo bespaart 36% op haar energiefactuur via innovatief energiebesparingsproject

In deze tijden van dure energie gaan ook onze lokale besturen op zoek naar manieren om de oplopende energiefacturen van hun vastgoed te temperen. Eén van de mogelijke manieren daartoe is om de handen in elkaar te slaan met de privé sector. Dergelijke opzet, een ‘energieprestatiecontract’, omvat een samenwerking waarbij een derde partij energiebesparende werken uitvoert in openbare gebouwen. Na de werken worden de gebouwen opgevolgd om te controleren of de voorspelde energiebesparingen werkelijkheid worden. Wanneer de besparing hoger uitvalt dan op voorhand berekend, wordt de winst gedeeld, bij lagere besparingen past de contractant het verschil bij. Op die manier blijven lokale besturen verzekerd van het rendement op hun investeringen.

Op vandaag zijn al enkele energieprestatiedossiers lopende. Zo stelde de provincie Oost-Vlaanderen reeds in 2018 het energiedienstenbedrijf Wattson aan om een energieprestatiecontract (OEPC) uit te werken voor de provinciale technische school in Eeklo.

Op vandaag zijn al enkele energieprestatiedossiers lopende. Zo stelde de provincie Oost-Vlaanderen reeds in 2018 het energiedienstenbedrijf Wattson aan om een energieprestatiecontract (OEPC) uit te werken voor de provinciale technische school in Eeklo.

Kosten nog moeite werd gespaard om de site een energetische upgrade te geven. Aan de buitenzijde werden gevels geïsoleerd, ramen vervangen en kreeg ook het dak een dik isolatiepakket. Binnenin werd verlichting vernieuwd, een grote warmtepomp (250 kW) geïntegreerd en een intelligente sturing voorzien. Alles samen goed voor meer dan 3 miljoen euro aan investeringen.

Het gemeten resultaat? Maar liefst 36% besparing op de energiefactuur én een geslaagde samenwerking met een privé partner. Door de huidige hoge energieprijzen is de besparing zeer welkom en is het provinciebestuur blij destijds ingestapt te zijn.
Veerle Van Eeckhout (dienst patrimonium) : “We waren op zoek naar een energiebesparing voor specifieke sites, waarbij uiteindelijk PTI Eeklo als meest geschikte naar voren kwam. Daarna zijn we overgegaan naar een aanbesteding voor de selectie van een ESCO (energy service company) wat een combinatie is van een financier en iemand die de werken kan uitvoeren. Dat is uiteindelijk Wattson geworden in samenwerking met Democo. Zij werkten toen een voorstel uit rond welke ingrepen gedaan konden worden, wat het zou kosten en welke besparing er zou zijn op termijn. Als sluitstuk moesten ze ons ook de garantie geven dat we dit jaarlijkse zouden besparen.“

Wattson is niet aan zijn proefstuk toe waardoor een garantie geven voor hen geen probleem bleek te zijn. Stijn De Roo (CEO Wattson) : “ Toen de aanbesteding in Eeklo gepubliceerd werd, wisten we dat de sprong moesten wagen. Kort daarvoor hadden we met succes een gelijkaardig dossier uitgewerkt voor een grote middelbare school in Bokrijk. De combinatie van onze technische en financiële expertise zorgde ervoor dat we ook in Eeklo het beste maatregelenpakket konden voorleggen. Achteraf gezien gaven we een hoge garantie qua energiebesparing. Daar lagen we tijdens de uitvoering toch wel wat wakker van, lacht Stijn, maar uiteindelijk kunnen we wel zeggen dat onze ambitie gegrond bleek nu we al 3 jaar op rij een positief resultaat halen. We zijn vooral trots op de warmtepomp integratie die een goeie aanvulling bleek op de al aanwezige zonnepanelen. Die combinatie zorgt ervoor dat er jaarlijks ongeveer 300 ton CO2 vermeden wordt en daar mag de provincie best trots op zijn.”

Is dergelijke manier van samenwerken met een privé partij dan ook aan te raden aan andere lokale besturen?

Veerle Van Eeckhout (dienst patrimonium) : “Het grote voordeel is de zekerheid. Wattson bood ons een jaarlijkse garantie van energiebesparing. Zij durven dat. Bij een gewone aanbesteding zal je de garantie niet krijgen en is vaak enkel de investeringskost van tel. Doorheen de samenwerking bleek Wattson ook een heel flexibele partij die mee helpt zoeken naar oplossingen. Beide partijen zijn elkaar tegemoetgekomen en dat is heel aangenaam werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details