In het provinciehuis zette Blowertechnic negen ventilatoren in.

01:02
21-10-2019

Provinciehuis Antwerpen | Energieplaatje nauwkeurig gemeten

Dat het nieuwe Antwerpse provinciehuis een energie-efficiënt gebouw is, blijkt niet alleen uit de software. Ook de metingen van de daadwerkelijke energieprestaties, die werden uitgevoerd door Blowertechnic (Mortsel), spreken boekdelen.

“We hebben negen ventilatoren ingezet om een blowerdoortest uit te voeren en hebben de warmteafgifte in beeld gebracht met behulp van infraroodcamera’s”, vertelt managing director David Taelman. “In het lastenboek was opgenomen dat het gebouw per uur maximaal 0,6 keer het aanwezige volume lucht mag verliezen door ventilatie. Onze praktijktest toonde een beter resultaat: 0,48. Maar ook als zo’n test negatief zou uitvallen, is hij erg nuttig, want dan kan je hem gebruiken om luchtlekken en hun oorzaken op de sporen. Op die manier kan je met een klein budget een groot gebouw controleren. Vooral bij renovaties komt dat goed van pas. Dergelijke tests worden dan ook meer en meer beschouwd als integraal onderdeel van een renovatietraject.”

Meegegroeid in passief verhaal

Blowertechnic voert al ruim twintig jaar blowerdoortesten uit. “Eerder deden we ook vocht- en lekopsporingen om schimmel- en condensatieproblemen te bestrijden”, aldus Taelman. “In het kader daarvan kochten we toen onze allereerste blowerdoorinstallatie en warmtebeeldcamera aan. Daarna zijn we meegegroeid met het toen ontluikende passiefverhaal.”

Eerste passiefgebouw in Afrika

Blowertechnic werkte eerder ook mee aan de Belgische ambassade in Kinshasa, het eerste passiefgebouw in Afrika (zie BAVL 2017-6). Andere opvallende referenties zijn het Herman Teirlinckgebouw langs de Havenlaan in Brussel, het nieuwe passiefkantoor van de Vlaamse overheid en Mayerhof in Mortsel. “We werkten ook in grote opslagplaatsen, zoals die van Katoen Natie in Kallo en die van WPD in Willebroek. In Nieuw Zuid in Antwerpen meten we alle gebouwen op. Binnenkort gaan we er aan de slag in blok 9b, een woongebouw met 157 appartementen. In Antwerpen staat ook het nieuwe ziekenhuis van ZNA op onze agenda.” In het buitenland voerde Blowertechnic de nodige metingen uit in onder meer de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Tekst: Tekst Koen Mortelmans
Beeld: Beeld Blowertechnic

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: antwerpen , energie , provinciehuis

Bouwen aan Vlaanderen partners