Platform voor de bouw
Overig

Publiek dakpark met 75 bomen voor Rotterdams kunstdepot

BOYMANS_MUSEUM_FASE3_©Norbert-Waalboer-Fotografie_001(ENT_ID=13 kopiëren
Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam – Berkenbos met restaurant. (Beeld: Norbert Waalboer Fotografie)

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Norbert Waalboer Fotografie

6 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het restaurant op het dak van dit nieuwe kunstdepot is namelijk omringd door een park met 75 meerstammige berkenbomen. Een vooruitstrevende architecturale ingreep die het gebouw een spectaculaire uitstraling geeft, zeker in combinatie met de ronde volumetrie en de markante spiegelgevel.

En of het Depot Boijmans Van Beuningen indruk maakt. Het zinnenprikkelende BREEAM Excellent-gebouw opent pas in september de deuren, maar nu al is duidelijk dat het een van dé architecturale iconen van Rotterdam (en bij uitbreiding Nederland) wordt. De functionele invulling is al even vooruitstrevend als het ontwerp van het gerenommeerde architectenbureau MVRDV. Van vaste tentoonstellingen zal geen sprake zijn in dit allereerste publiek toegankelijke museale kunstdepot, dat zich in het welbekende Museumpark bevindt. Bezoekers zullen er zelfstandig of in het bijzijn van een gids 151.000 kunstobjecten kunnen bezichtigen, verspreid over zes verdiepingen en een totale oppervlakte van 15.000 m². Het depot biedt plaats aan vier professionele restauratieateliers, twee filmcabines, een educatieve ruimte en een filmzaal. 

Bezoekers kunnen van achter een glazen windscherm genieten van een weids uitzicht over Rotterdam.

Kers op de taart

Ook qua architecturaal vernuft en esthetiek kent het Depot Boijmans Van Beuningen zijn gelijke niet. Het 39,5 meter hoge gebouw heeft een opmerkelijke ronde vorm, die breder wordt naarmate de hoogte toeneemt – van 40 meter doorsnede op maaiveldniveau tot 60 meter op de zesde verdieping. Bovendien beschikt het over een glazen façade die de omgeving 360° weerspiegelt. Dit zorgt ervoor dat het markante volume maximaal opgaat in het groene parkgebied. Kers op de taart is het dakpaviljoen, dat een restaurant herbergt en omgeven is door een intensief groendak. Niet toevallig het handelsmerk van MVRDV, dat in dit project opnieuw zijn grenzen verlegde. Het groendak is immers opgevat als een publiek dakpark met beeldentuin. Bezoekers kunnen van achter een glazen windscherm genieten van een weids uitzicht over Rotterdam. 

Tussen de betonnen dakterrassen zijn niet alleen groenstroken aangelegd, maar ook 75 meerstammige berkenbomen met hoogtes tot 6 meter geplant.

Meerstammige berkenbomen

De term ‘dakpark’ is geenszins overdreven, want tussen de betonnen terrassen zijn niet alleen groenstroken aangelegd, maar ook 75 meerstammige berkenbomen met hoogtes tot 6 meter geplant. Deze werden speciaal gekweekt met een compact wortelgestel, naar een ontwerp van MTD Landschapsarchitecten. Aangepaste substraten, specifieke drainage-elementen en een bijzonder verankeringssysteem zorgen ervoor dat de bomen optimaal kunnen gedijen en dat ze kunnen weerstaan aan hoge windbelastingen. Het dakpark bestrijkt circa 1500 m², wat meer is dan de ruimtelijke footprint van het gebouw. Het Depot Boijmans Van Beuningen fungeert dus niet alleen als verlengde van het museumpark, maar creëert zowaar extra groenruimte, die geïrrigeerd wordt met gebufferd regenwater. Dit ingenieuze groendakconcept leverde het project in september 2020 alvast de Rooftop Award op, die in het kader van het jaarlijkse Rooftop Symposium werd uitgereikt door de Nederlandse vereniging Rooftop Revolution. Ongetwijfeld slechts de eerste van vele onderscheidingen …    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details