Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Quartier Bleu, Hasselt | Ingenieuze sturingen voor elektrotechnieken, branddetectie en toegangscontrole

Vierhonderd wooneenheden in elf woonblokken, vijftig commerciële ruimtes en een ondergrondse parking van drie niveaus: het hoeft geen verder betoog...

img_5688-kopieren

30 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Vierhonderd wooneenheden in elf woonblokken, vijftig commerciële ruimtes en een ondergrondse parking van drie niveaus: het hoeft geen verder betoog dat Quartier Bleu in alle opzichten een ‘megaproject’ was. Zo ook op het vlak van elektrotechnieken, branddetectie en toegangscontrole, waarbij geopteerd is voor verregaande integratie. “In combinatie met de uitzonderlijke omvang en de lean planning met dagelijkse updates vormde dit een aanzienlijke uitdaging”, zegt Matthijs Beckers, projectleider en mede-eigenaar bij Elektriciteitswerken Janssens.

“We kregen zeer positieve reacties op de kabelgroten”, aldus Matthijs Beckers.

 

Elektriciteitswerken Janssens uit Zonhoven spitst zich al sinds 1985 toe op elektrotechnieken, beschikt over een eigen studie- en ontwerpdienst en telt een dertigtal medewerkers. Maar een realisatie als Quartier Bleu? Dat is zelfs voor een uiterst geroutineerde onderneming met tonnen ervaring hoogst uitzonderlijk. “We namen de volledige elektrische installatie in de ondergrondse privéparking en alle appartementen voor onze rekening. Daarnaast stonden we in voor de branddetectie in de gemeenschappelijke delen van alle woonblokken en de volledige ondergrondse parking, inclusief alle bijbehorende koppelingen om de rookschermen en poorten omlaag te laten gaan, de RWA-systemen in werking te laten treden, de liften naar evacuatie-niveau te sturen, roltrappen te laten stoppen, alle deuren te ontgrendelen, brandkleppen, slagbomen en de KWO-installatie aan te sturen … Als kers op de taart kan alles gemonitord worden via een digitale alarmserver. Het private gedeelte van de ondergrondse parking is ook nog voorzien van een vijftigtal laadpalen voor elektrische wagens. Tot slot hebben we tevens de toegangscontrole (badgelezers in de ondergrondse parking) en videofonie (zowel in de ondergrondse parking als in elke woonblok) voor onze rekening genomen. Achter al deze systemen schuilt een ingenieuze sturing die voor maximale integratie zorgt en een optimale werking garandeert”, legt Matthijs Beckers uit.

Intensief traject

Intensief overleg met de hoofdaannemer en alle betrokken nevenaannemers, complexe coördi-natie van de werkzaamheden, lean planning met dagelijkse updates (daily stands), 3D-modellering in het overkoepelende BIM-model van de ondergrondse parking …: de uitdagingen waren legio in de maanden dat Elektriciteitswerken Janssens op de werf van Quartier Bleu vertoefde. “Het was een zeer intensief traject, dat aan het eind van de rit anderhalf jaar in beslag zal hebben genomen”, besluit Matthijs Beckers. “We hebben ook wel wat hinder ondervonden van de coronacrisis, maar hadden het geluk dat de werf nooit is moeten sluiten en dat het project al in de opleveringsfase zat, waardoor de voorzorgsmaatregelen en de vereiste ‘social distance’ makkelijk na te leven waren. De samenwerking met Houben, STRABAG en alle andere partijen is uitstekend verlopen, dus we houden positieve herinneringen over aan deze uitdagende opdracht!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details