07:19
28-07-2020

Quartier Bleu, Hasselt | Letterlijk en figuurlijk grensverleggend

Quartier Bleu creëert unieke woon- en winkelbeleving langs Hasseltse Kanaalkom

Ook Hasselt is voortaan een ‘stad aan het water’. Dankzij de realisatie van Quartier Bleu is de idyllische Kanaalkom eindelijk een volwaardig deel van het historisch centrum. Anderzijds geeft dit langverwachte megaproject met twaalf residenties, meer dan vierhonderd appartementen, veertien stadswoningen, een vijftigtal retail- en horecazaken en een ondergrondse parking voor 2.350 wagens de bruisende binnenstad extra ademruimte. Een totaalplaatje dat zijn effect zeker niet mist. “De mix van comfortabele appartementen en stadswoningen, de nieuwe winkelboulevard en de gezellige kade met horecazaken en prachtige terrassen creëert een unieke beleving die in weinig andere Belgische steden te evenaren is”, klinkt het unaniem.

‘Binnenvaart en binnenstad worden één’: zo zou je de metamorfose die Hasselt deze dagen ondergaat kunnen omschrijven. Tal van nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de ongerepte Kanaalkom eindelijk kan uitgroeien tot een volwaardig deel van het centrum, al was het toch vooral wachten op de realisatie van Quartier Bleu om de intuïtieve grens rond de zogeheten Groene Boulevard (lees: de kleine ringweg rond de stad) definitief te doen vervagen. Deze gloednieuwe stadswijk verrees op een braakliggende site van meer dan 30.000 m² tussen de Slachthuiskaai en de Armand Hertzstraat, die voordien tegen wil en dank plaats bood aan discotheek de Versuz en een grote openluchtparking. Quartier Bleu herbergt meer dan vierhonderd diverse wooneenheden – van kwalitatieve appartementen over stadswoningen met zadeldaken tot luxueuze penthouses op de bovenste verdieping – die zijn ondergebracht in elf stijlvolle gebouwen met klinkende namen als Docklife, Riverside, The Meridian, CityGarden, The Connector, Pontoon en Docksite. Voorts is er 25.000 m² winkel- en horecaruimte voorzien voor liefhebbers van ‘shopping, wining & dining’, gegroepeerd rond een heuse winkelboulevard en een prachtige kade met zuiderse allures. Parkeren kan in een omvangrijke ondergrondse garage met drie niveaus en circa 2.350 plaatsen, waarvan er 500 bestemd zijn voor de bewoners van Quartier Bleu en 1.850 voor het grote publiek, als onderdeel van stads-parking ‘Blauwe Boulevard’. De zogeheten ‘Connector’, een fraai afgewerkte ontmoetingsruimte met enkele extra winkels die qua look & feel doet denken aan een havenomgeving, zorgt ervoor dat het boven- en ondergrondse gedeelte naadloos in elkaar overlopen.    

“De onderbouw vormde in constructief opzicht de grootste uitdaging”, aldus projectleiders Bert Jacobs (HOUBEN) en Paul Franck (STRABAG Belgium).

 

Ijzersterk concept

Quartier Bleu is het geesteskind van Chateaux Real Estate (de vastgoedpoot van Group Onclin) en architect Alfredo De Gregorio (De Gregorio & Partners), die eind vorige eeuw de eerste ideeën uitwerkte. Het project gaat dus al een hele tijd mee, al was het wachten tot 2013 alvorens alles in een stroomversnelling terechtkwam. Toen stapte Matexi mee aan boord als nieuwe aandeelhouder van nv Kanaalkom, de vennootschap die de realisatie van Quartier Bleu in goede banen leidde. “In september 2014 was de bouwvergunning rond en in 2016 zijn de sloop- en grondwerken gestart”, vertelt Geert Lambrechts, business manager bij Matexi. “Eind 2017 was de parkeerkelder klaar en begin 2018 is de realisatie van de bovenbouw van start gegaan. Als je ziet waar we nu staan, kan je niet anders dan concluderen dat het de voorbije jaren enorm snel is gegaan.”

De ‘Connector’, een fraai afgewerkte ontmoetingsruimte met enkele extra winkels, zorgt ervoor dat het boven- en ondergrondse gedeelte naadloos in elkaar overlopen.

 

Het ijzersterke concept staat als een huis, vindt Lambrechts. “De Kanaalkom als nieuw baken voor Hasselt en Limburg, het versterken én uitbreiden van de binnenstad via een doordachte mix van stedelijke functies, het herwaarderen van de ooit zo bloeiende Gelatinesite, het aantrekkelijke woonaanbod, de fraaie boulevard die Hasselt opnieuw op de kaart zet als ‘winkelhoofdstad’ van Limburg, de gezellige kade die een en al vakantiegevoel ademt …: we mogen gerust stellen dat Quartier Bleu een van de belangrijkste binnen-stedelijke herontwikkelingsprojecten in Vlaanderen is. De historische binnenstad lag in het verleden niet aan het water, maar dankzij Quartier Bleu is dat voortaan wél het geval.”    

De winkelboulevard en de kade zijn met elkaar verbonden via brede trappen.

 

Drie verschillende sferen

Dat Quartier Bleu niet alleen uitblinkt in stedenbouwkundig opzicht, maar ook een lust is voor het oog, is te danken aan de visie en vastberadenheid van architect Alfredo De Gregorio. Hij tekende samen met wijlen Aldo Rossi de eerste schetsen en ging na diens overlijden in zee met de Italiaanse topontwerper Antonio Citterio. “Het klikte meteen, niet alleen op persoonlijk, maar ook op architecturaal vlak”, zegt De Gregorio. “Antonio slaagt erin om resoluut hedendaags te blijven, maar vindt door zijn sublieme materiaalkeuzes ook altijd aansluiting bij het verleden. Anderzijds kon hij zich vinden in mijn filosofie, met name dat je stedelijke ontwikkeling moet maken in plaats van blok per blok te ontwerpen. We hebben met verschillende sferen gewerkt: de winkelboulevard heeft een grootstedelijke uitstraling, terwijl de kade een kleinschaligere, haast zuiderse allure heeft. Achter de boulevard vind je dan weer een ‘stadskwartier’ met een echte ‘wijksfeer’. Drie verschillende werelden op een spreekwoordelijke zakdoek: dat is de mix die het stedelijke gevoel genereert.”

Dit vertaalt zich ook in de gebruikte materialen en tinten, die eveneens aansluiten bij de look & feel van de Hasseltse binnenstad. “Vandaar de combinatie van beige-grijze natuursteen op de gevels rond de boulevard en verschillende types roodbruin metselwerk op de façades die de contouren van Quartier Bleu markeren. Het centraal gelegen Citysquare-gebouw is dan weer bekleed met zwarte natuursteen, wat belangrijk is voor het gevoel en de beleving op de site. Als je Quartier Bleu als een dorp zou beschouwen, zou dat gebouw fungeren als de ‘kerk’. Hier en daar hebben we dus een accent voorzien – zie ook de witte natuursteen op de bovenste bouwlagen van The Meridian en CityGarden – maar qua typologie en afwerking zijn we toch vooral voor integratie gegaan. Architectuur gaat immers niet over esthetiek, maar over ethiek: kunnen we een geheel maken dat mensen in hun hart sluiten?”    

Kers op de taart

Wat eveneens helpt om Quartier Bleu in het stadsweefsel te integreren, is het netwerk van straatjes en pleintjes tussen de verschillende gebouwen op de site. Bovendien zijn de winkelboulevard en de kade met elkaar verbonden via brede trappen. “De appartementen en penthouses langs het kanaal – Docklife, Riverside, The Connector en Pontoon – hebben uitzicht op de onderliggende kade en het water, terwijl de wooneenheden in de ‘tweede lijn’ – The Meridian, CityGarden, Citysquare, Boulevard – en de appartementen en stadswoningen aan de achterliggende Armand Hertzstraat – Dockyard en Docksite – kunnen genieten van gezellige binnentuinen en een netwerk van intiemere pleintjes en kleine steegjes. In de winkelboulevard zijn heel wat zitbanken geplaatst, zodat bezoekers, bewoners en passanten zich de publieke ruimte kunnen ‘toe-eigenen’ – al is het maar voor 10 minuten. Dat is wat zo’n nieuwe stadswijk echt tot leven wekt”, legt De Gregorio uit.

De architect is tevreden met het resultaat, maar beseft dat het werk nog niet af is. “Nu heeft de stad nog een cruciale taak om ook de rest van de omgeving verder te ontwikkelen. Denk aan de geplande brug over de Kanaalkom en de aanpalende Gelatinesite, waar de oude fabrieksgebouwen onlangs gesloopt zijn. Pas dan zal Quartier Bleu volledig tot zijn recht komen als ‘kers op de taart’”, benadrukt De Gregorio, die zich naar eigen zeggen twintig jaar lang zorgen maakte over de vraag of de sfeer en de beleving effectief zouden uitdraaien zoals hij en Antonio Citterio het voor ogen hadden. “Ik ben dan ook erg aangenaam verrast door de vele positieve reacties. Die focus op ogenschijnlijke details, zoals de verlaging van de kade om dichter bij het water te zitten en de ‘terraservaring’ te optimaliseren, is dus niet voor niets geweest. Het was een werk van lange adem, maar het is een verdomd knap project geworden – zoals mijn goede vriend Antonio me in het oor fluisterde tijdens een van zijn bezoeken aan Quartier Bleu. Het verlegt de grenzen van de binnenstad.”    

Ook het ondergrondse gedeelte van Quartier Bleu mag er wezen.

 

3D-cascadesysteem

Als je Quartier Bleu voor het eerst ziet, zou je nooit vermoeden dat er een enorme parkeerkelder met drie verdiepingen onder schuilgaat. Terwijl die onderbouw in constructief opzicht net de grootste uitdaging was, klinkt het bij THV HOUBEN – STRABAG Belgium, dat instond voor het uitvoerende gedeelte. “Temeer omdat we de ondergrondse parking in minder dan een jaar tijd volledig klaar moesten krijgen”, leggen hoofdprojectleiders Bert Jacobs (HOUBEN) en Paul Franck (STRABAG Belgium) uit. “Eind 2016 zijn we gestart – nota bene toen de grondwerken nog aan de gang waren – en begin februari 2017 hebben we de eerste torenkraan geplaatst, om dan tegen eind 2017 de laatste vloerplaten te storten. Belangrijk om weten is dat we de opdracht in de wacht gesleept hebben met een aangepaste opbouw. Oorspronkelijk was er een structuur met een paalfundering, balken en welfsels voorzien, maar we hebben dat uit logistieke en economische overwegingen omgevormd tot een constructie met een funderingsplaat en ter plaatse gestorte vloerplaten.”

“Onze ploegen realiseerden 1.500 m² per week per bouwlaag – zowel bekisting als wapening, afdekking en kolommen – via een ‘3D-cascadesysteem’. Toen we aan de stadszijde de hoogte ingingen, waren we aan de andere kant van de werf nog aan niveau -2 bezig. We hebben de werken zo gefaseerd dat we zowel in de langs- als de dwarsrichting konden opereren, zodat we de ondergrondse parking zo snel en efficiënt mogelijk konden realiseren. Op die manier zijn we erin geslaagd om de onderbouw tijdig klaar te
krijgen, een huzarenstukje als je weet dat we op korte tijd een enorme hoeveelheid beton en wapeningsstaal moesten verwerken en ook voort
durend blootgesteld waren aan weer en wind. De onderlinge samenwerking tussen HOUBEN en STRABAG Belgium is uitstekend verlopen. Dat was ook nodig, want de deadlines die we opgelegd kregen, waren zeer strak. Er was dus geen tijd te verliezen.”    

De gevels rond de winkelboulevard zijn afgewerkt met een mix van roodbruin metselwerk en beige-grijze natuursteen.

 

Gedetailleerd stappenplan

Ook bij de realisatie van de bovenbouw waren planning en coördinatie cruciale prioriteiten. “We hebben een gedetailleerd stappenplan met een specifieke zonering uitgewerkt om ervoor te zorgen dat de ruwbouw, de interieurafwerking en de omgevingsinrichting hand in hand konden gaan en dat de hinder tot een minimum beperkt bleef. Geen sinecure op een werf waar op piekmomenten goed duizend mensen aan het werk waren en waar – op een oppervlakte van amper 32.000 m² – acht torenkranen geposteerd stonden. Het heeft heel wat tijd en energie gekost om alle nevenaannemers op één lijn te krijgen en de onderlinge communicatie te stroomlijnen”, aldus Bert Jacobs en Paul Franck.

“De opbouw van de woonblokken is relatief traditioneel, al is de buitenconstructie volledig opgetrokken in beton (met behulp van klimconsoles) – iets wat je minder vaak tegenkomt in appartementsbouw. Qua stabiliteit en lastendaling was het evenmin een evidentie. In de kelder bedraagt de kolomafstand 8 meter, terwijl we op het gelijkvloers moesten switchen naar een ‘retailinvulling’ met hoge plafonds en open planindelingen, om in de appartementen opnieuw een strakker grid toe te passen. Zeker in de winkelruimtes zijn hiervoor zware balkconstructies gebouwd, die intussen piekfijn verborgen zijn achter de afwerking.”

De winkelboulevard zet Hasselt opnieuw op de kaart als winkelhoofdstad van Limburg.

 

Terecht trots

Oorspronkelijk zou Quartier Bleu eind maart ingehuldigd worden tijdens een feestelijk openingsweekend. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. “Toen de ‘lockdown’ werd afgekondigd, zaten we al kort tegen de officiële openingsdatum, dus dat was natuurlijk even slikken. Anderzijds maakte dit dat de impact relatief beperkt bleef”, vertellen Bert Jacobs en Paul Franck. “Hoewel er wel wat leveringsperikelen uit voortvloeiden, was het gros van de materialen al ter plaatse en creëerde het ook wel opnieuw wat ademruimte op de werf, waar het de weken voordien bij momenten heel erg druk was. We zijn dus onder gecontroleerde omstandigheden verder blijven werken – met respect voor de bijkomende veiligheidsmaatregelen, uiteraard. Door de coronacrisis pragmatisch te benaderen en correct in te schatten dat het iets voor de langere termijn zou zijn, hebben we bijkomende problemen kunnen vermijden. Er zijn dagen geweest dat we op de toppen van onze tenen liepen, maar als je het resultaat ziet, mogen we terecht trots zijn op wat we hier in zo’n korte tijd voor elkaar gekregen hebben.”    

Ook voor bouwheren Matexi en Chateaux Real Estate konden de coronacrisis en de noodgedwongen ‘gefaseerde’ opening de pret niet drukken. “Nu de horeca eindelijk open is, oefent het project een enorme aantrekkingskracht uit. Dat merken we ook aan de fors gestegen interesse voor onze appartementen en woningen sinds de opening. De mix van comfortabele appartementen en stadswoningen, de nieuwe winkelboulevard en de gezellige kade met horecazaken en prachtige terrassen creëert een unieke beleving die in weinig andere Belgische steden te evenaren is. In het verleden vingen we weleens wat scepticisme op, maar nu Quartier Bleu tot leven is gekomen, is die perceptie helemaal veranderd. De meeste Hasselaars beschouwen het effectief als een mooi nieuw stadsdeel en vinden het heerlijk om er naar hartenlust te shoppen en te genieten. Ook de eerste bewoners zijn zeer tevreden met hun nieuwe thuis en zelf vinden we het eveneens fantastisch. We hebben er lang naar uitgekeken en het resultaat overtreft al onze verwachtingen!”    

Tekst Tim Janssens    |    Beeld Philippe van Gelooven

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

B-STUC – Pleisterwerken

B-STUC uit Bilzen nam de pleisterwerken in de appartementen van Docklife en Riverside voor zijn rekening, inclusief enkele penthouses op de bovenste verdieping. “Het was niet het eerste prestigeproject in Hasselt waaraan we ons steentje mochten bijdragen. Met Z33 hebben we onlangs zelfs de prijs van beste Belgische pleisterproject gewonnen. En aan de overkant van de kanaalkom waren we in het verleden ook al actief, met name in het Zuidzicht-project. Kortom: dergelijke toprealisaties hebben geen geheimen voor ons”, zegt Ben Goossens, die B-STUC in 2007 oprichtte en de fakkel inmiddels doorgaf aan zijn zoon Raphaël. “We doen hoofdzakelijk pleister-,
gyproc- en verfwerken op projectbasis, waarbij we niet alleen
appartementen, maar ook woonzorgcentra, sociale woningen,
enzovoort onder handen nemen. We werken doorgaans voor vaste aannemers, zoals Houben, Cordeel, Vanhout, STRABAG Belgium, Algemene Bouwonderneming Vandebos … We proberen een vruchtbare langetermijnrelatie op te bouwen met onze klanten en zijn dus allesbehalve een eendagsvlieg. Dat wordt sterk op prijs gesteld!”


PariMetal – Constructiestaal

Van de kelder tot de bovenste verdieping: op alle bouwlagen van Quartier Bleu zijn grote en kleine staalelementen van PariMetal terug te vinden (lasstructuren, kolommen, profielen, liggers …). De Genkse specialist verwerkte maar liefst 385 ton staal voor de grootste Limburgse werf van de afgelopen jaren. “We hebben de realisatie van Quartier Bleu van a tot z meebeleefd. We waren al vanaf het prille begin bij het project betrokken en hebben tot voor kort nog kleinere afwerkingsprofielen geleverd”, zegt zaakvoerder Jos Paridaans. “Vlak na de uitgraving van de gigantische bouwput (februari 2017) wachtte ons
al meteen een zeer belangrijke taak, want toen moesten we 120 ton drukverdeelplaten leveren voor de ondergrondse parking op het kelderniveau. Het ging om uiterst complexe lasstructuren die qua dikte varieerden van 20 tot 50 mm, inclusief ondergelaste ribben en opgelast betonijzer. We hebben ons uiterste best gedaan om de berekeningen van het studiebureau nauwgezet in de praktijk te brengen en de vooropgestelde levertermijnen te respecteren.
Een huzarenstukje waar we zeer fier op zijn! Dat we bij de start van de
werken al meteen mee rond de tafel zaten, had ook als voordeel dat we samen met het studiebureau bepaalde optimalisaties konden doorvoeren om snellere levertijden en een eenvoudigere uitvoering te garanderen. Tot grote tevredenheid van hoofdaannemers Houben en STRABAG Belgium, waarmee we al veel projecten hebben uitgevoerd. Quartier Bleu is hoe dan ook een van de grootste en meest prestigieuze projecten die we in ons 26-jarige bestaan tot een goed einde hebben gebracht. Op naar meer!”


Aluservice – Aluminium gevelbekleding, muurafdekprofielen en boordbekleding

Voor de afwerking van bepaalde blokken op de Quartier Bleu-site waren aluminium gevelbekleding, muurafdekprofielen en boordbekleding nodig. Een hapklare brok voor Aluservice, dat zich sinds 2004 toespitst op de ontwikkeling, de fabricage en de montage van aluminium bouwproducten. “Gezien de omvang van het project ging het om grote hoeveelheden”, zegt bestuurder Kris Wynen. “Zo is Boulevard uitgerust met 1.000 m² aluminium gevelbekleding, waarbij we de volledige gevelopbouw voor onze rekening namen – inclusief plooiwerk, isolatie en uitlijning van het gevelsysteem. Je mag het dus gerust een ‘totaalproject’ noemen, wat meteen ook onze
favoriete manier van werken is. Door alles in eigen hand te houden, trachten we onze klanten te ontlasten – van opmeting over tekenwerk tot uitvoering. Op Docklife en Riverside hebben we honderden meters boordbekleding
geplaatst, zelfs met ronde vormen! Op dit moment zijn we Pontoon en The Connector nog aan het afwerken, waardoor we aan het eind van de rit zullen afklokken op een dik half jaar. Quartier Bleu is zonder twijfel een van de grootste projecten die we de laatste jaren hebben uitgevoerd, maar alles is uitstekend verlopen. De werf was vlot bereikbaar vanuit onze vestiging in Dessel en was erg goed georganiseerd. Het coronavirus heeft ons even zorgen gebaard, maar achteraf bekeken hebben we slechts een weekje stilgelegen. Dit maakt dat we onze tussentijdse deadlines vlot gehaald
hebben. Quartier Bleu is dan ook een schitterende referentie voor ons!”


Smeets Laswerken – Afwerkingsstaal

Laswerk en metaalbewerking op maat, zowel voor particulieren als in het kader van grote bouwprojecten: dat is sinds 2008 de corebusiness van Smeets Laswerken. De gespecialiseerde firma uit Hechtel-Eksel mocht haar uitgebreide expertise ook demonstreren bij de realisatie van Quartier Bleu, waar ze de balustrades, de terrasschermen, de leuningen van de binnentrappen en de inkomluifel aan blokken B1 en B2 voor haar rekening nam. “De inkomluifel is aan ons toevertrouwd omdat hij een cruciale verbinding tussen de binnen- en buitenstructuur vormt, inclusief een bijzondere ophangconstructie. Hij draagt ook bij tot de esthetiek van het geheel”, vertelt zaakvoerder Wouter Smeets. “De uitdaging schuilde vooral in de grote hoeveelheden en de timing, die behoorlijk strak was. Een goede coördinatie op de werf – onder meer om de cruciale verbindingen met waterkeringen volledig juist te krijgen – was met andere woorden essentieel om het project te doen slagen. Gelukkig is de samenwerking met de THV Houben-STRABAG Belgium zeer vlot verlopen. We hadden ook al de nodige ervaring met projecten van dergelijke omvang. Zo hebben we vorig jaar ons steentje bijgedragen aan de bouw van Tivoli GreenCity in Laken, een duurzaam voorbeeldproject met 397 woningen, twee crèches, winkels en een plein van 20 are. We waren dus niet aan ons proefstuk toe en hebben het afwerkingsstaal zowel binnen de vooropgestelde uitvoeringstermijn als met de vereiste
topkwaliteit kunnen uitvoeren.”


NP Betonboringen – Betonboringen

Nadat de ruwbouwstructuur van de Quartier Bleu-gebouwen volledig op punt stond, moesten er nog enkele honderden gaten
geboord worden voor de nutsvoorzieningen (sanitair, water-
afvoer, elektriciteit …). Een kolfje naar de hand van NP Betonboringen uit Zutendaal. “Ik heb al ruim zeven jaar ervaring met vloer- en wandboringen en ben begin 2019 opnieuw aan de slag gegaan als zelfstandige”, vertelt zaakvoerder Noel Paradys,
die al snel een eerste medewerker aanwierf. “Quartier Bleu is een referentie om u tegen te zeggen. We werkten in opdracht van verschillende onderaannemers en zijn van april 2019 tot februari 2020 elke dag op de werf aanwezig geweest. Het was dus best intensief. Het was ook de eerste keer dat we samenwerkten met hoofdaannemers Houben en STRABAG Belgium. Een zeer positieve ervaring! Intussen hebben we al enkele andere projecten aangeboden gekregen, dus daaruit blijkt dat zij eveneens tevreden zijn over ons werk! Daarnaast zijn we op dit moment aan de slag in Maasmechelen, waar we de gaten boren voor verwarming en ventilatie in een complex met 36 duplexappartementen.”


Erro Heating – Sanitaire installaties, hemelwaterafvoeren en pluvialeidingen

De sanitaire toestellen en de bijbehorende aanvoerleidingen in de appartementsgebouwen van Quartier Bleu zijn geplaatst door Erro Heating uit Oudsbergen, net als de hemelwaterafvoeren en de pluvialeidingen. “Gezien de omvang van het project ging het logischerwijs om grote hoeveelheden en afstanden”, klinkt het. “Technisch gezien was het niet echt complex, dus het waren vooral het aantal appartementen (meer dan vierhonderd!) en de grootte van de site die het spannend maakten. We zijn regelmatig actief in omvangrijke appartementencomplexen, woonzorgcentra en particuliere gebouwen en woningen (waar we desgewenst volledige badkamerrenovaties uitvoeren), maar Quartier Bleu is toch wel het grootste project dat we tot op heden uitgevoerd hebben. Het is iets unieks, maar het schrikt ons zeker niet af. We hebben al ruimschoots bewezen dat we over de nodige capaciteit en het vereiste vakmanschap beschikken om dergelijke prestigeprojecten tot een goed einde te brengen! Bovendien was er op de werf van Quartier Bleu sprake van een zeer goede en vlotte samenwerking tussen alle betrokken partijen.”

Erro Heating werd in 1989 op de kaart gezet door Rob Brands en telt intussen een vijftigtal medewerkers. De onderneming is gespecialiseerd in duurzame totaal-oplossingen op het vlak van verwarming, ventilatie, koeling en sanitair. Ze voert zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten uit, op projectbasis én voor particulieren.


Corswarem Group – Buitenschrijnwerk

Quartier Bleu telt tien gebouwen met meer dan 22.000 m² aan ramen en gevels. Deze zijn vakkundig geplaatst door de TV Corswarem-Hegge, die de vele technische uitdagingen opvingen met hun jarenlange knowhow en uitstekende samenwerking. “Gezien de zeer strakke planning hebben we elk een aantal blokken voor onze rekening genomen en zijn de ramen geplaatst voor de natuursteenbekleding en uitgelijnd op drie assen”, zegt Bart Grommen, projectmanager bij Corswarem Group (Tongeren). “We moesten rekening houden met zeer specifieke architecturale eisen, die per gebouw verschilden. Zo hebben we op vraag van de ontwerpers een structuurcoating met een nieuwe kleur ontwikkeld. Voorts wilden ze een systeem met onzichtbare vleugels, zodat aan de buitenkant niet te zien is welke ramen precies opengaan. Maar omdat de ramen zo hoog zijn, hebben we een maatprofiel ontwikkeld dat speciaal voor deze werf is geëxtrudeerd. Bepaalde gevels zijn ook uitgerust met verticale raamstroken die moesten worden uitgelijnd met het metselwerk. Ook hiervoor zijn nieuwe zijdelingse
extrusieprofielen gemaakt, die getest werden om de stalen leuning te torsen. De penthouses, waarvan de gebogen beglazing geplaatst is via een speciale telescoopkraan, zijn dan weer uitgerust met glazen leuningen, die onzichtbaar geïntegreerd zijn in de aluminium zijbekledingen (op maat uitgefreesd met de CNC-machine). En zo zijn er nog heel wat details die specifiek voor dit project ontwikkeld zijn. Kortom: het voorbereidingstraject was zeer complex en intensief, want uiterste precisie was een must. Het effect is echter navenant. De Quartier Bleu-gebouwen hebben een zeer strakke, verfijnde uitstraling!”

Lees meer over: Quartier Bleu

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

nv Kanaalkom (Matexi en Chateaux Real Estate, Hasselt)

Architect

De Gregorio & Partners (Tongeren) en Antonio Citterio Patricia Viel – ACPV (Milaan, Italië)

Hoofdaannemer(s)

THV HOUBEN – STRABAG Belgium (Hasselt-Brussel)