Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Referentieproject vergt intense samenwerking

Naamloos-1 kopiëren
Zwart- en goudtinten heten je welkom in het Van der Valk Hotel in Gent.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Jansen the Building Company

18 juni 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De inrichting en de technieken werden gefinetuned door middel van voortdurend overleg. Om vervolgens te worden uitgevoerd met hoogwaardige materialen en kennis van zaken.

De monumentale trap is de blikvanger in de inkom.

Voor zijn nieuwe hotel in Gent kocht Van der Valk een wind- en waterdicht gebouw van Ghelamco Group. Die gesloten ruwbouw moest weliswaar nog volledig ingericht worden. Van het onthaal en het toprestaurant op het gelijkvloers tot de skybar op de tiende verdieping en alles ertussenin. Naast 265 kamers zijn er kantoren, vergaderzalen, een wellness, fitness, lounge en horecafaciliteiten voorzien. De ellipsvorm van het gebouw maakte de constructieve puzzel extra uitdagend. Voor het eerst in haar rijke hotelgeschiedenis gaf de familie Van der Valk de coördinatie van een bouwproject volledig uit handen. Ervaren totaalaannemer Jansen the Building Company ging de uitdaging aan. Het werd een traject dat zich kenmerkte door voortdurend overleg. Die wisselwerking was bepalend voor de inrichting en de afwerking van het luxueuze gebouw. “Het bestaande plan van Rutten & Rooze vormde een stevige basis. Via de bijkomende re-engineering en het finetunen van de technieken maakten we er een tophotel van”, zegt Sarai Bervoets, Head of Sales & Engineering bij Jansen the Building Company.

Een aangenaam binnenklimaat 

Dit project begon voor Jansen the Building Company met een analyse en optimalisatie van de bestaande plannen. Vooral op technisch vlak werden enkele wijzigingen voorgesteld en goedgekeurd. “In de eerste plaats in functie van het gebruikscomfort”, legt Sarai Bervoets uit. “Zo vervingen we de traditionele airco’s door KAY-comforteilanden, een systeem dat we zelf ontwikkelden. Deze comforteilanden werken met stralingswarmte en -koeling, zonder ongemakken zoals geluid of tocht. Bovendien is het volledig uitgewerkte gebouwbeheersysteem gekoppeld aan de reservatiesoftware. Een kamer wordt automatisch op temperatuur gebracht nog voor de gasten aankomen. Wie het liever enkele graden kouder of warmer heeft, kan dit snel zelf instellen. De te overbruggen temperatuurverschillen zijn nooit groot en verlopen zonder hinder voor de hotelgasten. Het lagere verbruik van dit systeem was uiteraard mooi meegenomen.”    

De wisselwerking tussen bouwheer en aannemer was bepalend voor de inrichting en de afwerking van het luxueuze gebouw.

Nieuwe uitvalsbasis 

De brede waaier aan technieken en afwerkingen toont de sterkte van Jansen the Building Company. Ondertussen heeft de bouwgroep wel wat hotels in portefeuille, naast de vele andere projecten in uitvoering. Als producent en plaatser biedt de groep bij dit soort realisaties een grote meerwaarde. Tot het leveren en installeren van de televisie en de espressomachines toe. Het Van der Valk Hotel in Gent is een mooie aanvulling voor het Oost-Vlaamse portfolio van Jansen. Gegroeid vanuit heimat Limburg is het bouwbedrijf steeds vaker aan de slag in West- en Oost-Vlaanderen. Dat vroeg om een permanente uitvalsbasis voor de lokale teams en klanten. In het Van der Valk Hotel in Gent viel de puzzel perfect in elkaar. Sarai Bervoets: “Op de negende verdieping was nog ruimte over. Daar konden we 450 vierkante meter kantoren inrichten. De uitstekende bereikbaarheid, de familiale sfeer bij zowel Van der Valk als Jansen en de sterkere lokale verankering: alles kwam hier samen. Zo hebben we er niet alleen een fijne referentie en een nieuwe partner bij, maar ook een zesde Belgische vestiging. We zijn er omringd door een showcase van ons
kunnen. Een absolute win-winsituatie.”    

Dankzij de KAY-klimaateilanden genieten de hotelgasten van fijne binnentemperaturen.

Signburo – Bewegwijzering en signalisatie

Premium en met een persoonlijke touch. Zo weerspiegelt de signalisatie en bewegwijzering van Signburo (Hasselt) de filosofie van Van der Valk in het nieuwe hotel in Gent. Alle elementen zijn vervaardigd in hoogwaardige materialen. Doorheen het gebouw verwijzen ze naar de huisstijl van de hotelketen. De ene keer eerder subtiel, in uitgekiende kleurencombinaties en een dito vormentaal. De andere keer explicieter, zoals de toekan uit het logo, die de gebogen wand aan de receptie siert in een gouden uitvoering. “Op het vlak van ontwerp en uitvoering hebben we nauw samengewerkt met de opdrachtgevers”, zegt zaakvoerder Johan Lambrechts. “We werkten onder meer met zwartgelakte panelen met zwarte prints. Het verrassende en stijlvolle contrast tussen glanzend en mat vulden we aan met goudkleurige folie. Volledig in harmonie met het interieur van het hotel en de huisstijl van Van der Valk.” Signburo voert vooral healthcare- en corporate projecten uit. De eerste sector heeft vooral nood aan bewegwijzering, de tweede eerder aan branding en herkenbare communicatie. “In een hotelproject als dit ontmoeten die twee belangrijke functies elkaar. Onze a-tot-z-uitvoering – van studie en ontwerp tot implementatie – was dan ook een grote troef.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Van der Valk (Utrecht, Nederland)
Architect Rutten & Rooze (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Jansen the Building Company (Zonhoven)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details