Platform voor de bouw
Nieuws

Renovatie- en restauratiespecialist geeft jeugdig bouwtalent alle kansen

jongeren-in-de-bouw-kopieren

18 juni 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Het vinden van goede, gemotiveerde projectleiders en vakmannen is een van de belangrijkste pijnpunten in de hedendaagse bouwsector. Heel wat aannemers kampen met openstaande vacatures die maar niet ingevuld raken. In plaats van te wachten op stimulerende maatregelen van de overheid en de Confederatie Bouw, neemt Renotec het heft in eigen handen. Het richtte immers een eigen ‘talentenfabriek’ op om jongeren in de schoot van het bedrijf op te leiden. “Aangezien onze medewerkers het belangrijkste ‘kapitaal’ van onze groep zijn, zetten we resoluut in op ‘eigen jeugd’. Door hen niet alleen een opleidingstraject aan te bieden, maar ook actief te betrekken bij het beleid, investeren we letterlijk en figuurlijk in de toekomst”, klinkt het.

employer-branding-brouckere-zw-kopieren

Zowel jonge ingenieurs en bachelors bouwkunde als beginnende vaklieden kunnen bij Renotec aankloppen voor een eerste werkervaring. Bovendien krijgen ze er meteen een grondige ‘in-house’ opleiding.

 

Een vacature uitschrijven en wachten tot een handvol enthousiaste kandidaten toehappen: in een hyperconcurrentiële sector als de bouw, die bovendien ook nog eens een star en conservatief imago heeft, volstaat het helaas niet meer. Renotec blijft echter niet bij de pakken zitten en zet proactief in op het aantrekken van talentvolle jongeren: “We kiezen er bewust voor om ieder jaar een grote groep schoolverlaters aan te nemen. Zowel jonge ingenieurs en bachelors bouwkunde als beginnende vaklieden kunnen bij ons aankloppen voor een eerste werkervaring. Bovendien kunnen ze meteen rekenen op een grondige ‘in-house’ opleiding.”

Eigen vakschool

Dat dit allerminst loze woorden zijn, bewees Renotec vorig jaar met de oprichting van een eigen vakschool: ‘Vakman in opleiding’. Schoolverlatende arbeiders die hun extra opleidingsjaar tot een goed einde brengen, krijgen een betalend praktijkjaar ‘Renovatie & Restauratie’ aangeboden – met een vast contract, nota bene! “Tijdens de opleiding komen heel wat verschillende aspecten aan bod”, klinkt het bij de Geelse aannemer, die in heel het land actief is. “Jonge vaklui maken kennis met onze verschillende afdelingen en gaan samen met een coach aan de slag. Ze werken mee aan diverse uitdagende projecten en kunnen op die manier proeven van onze specialisaties en renovatie- en restauratietechnieken, die ze aangeleerd krijgen van onze doorwinterde experts. Voorts draaien ze mee in het magazijn en het atelier, waar ze kennismaken met onze artikelen en gespecialiseerde machines. Ook nevenopleidingen behoren tot het pakket: VCA-examen, veiligheidsopleidingen, EHBO, ergonomie, stelling en rolstelling, rijbewijs, diploma’s voor het werken met gespecialiseerde machines … Kortom: het is de ideale start voor een succesvolle loopbaan als vakman! Op deze manier hopen we niet alleen veelbelovende jongeren te kunnen aanwerven, maar ook de bouw in het algemeen aantrekkelijker te maken!”

renotec_6-zw-kopieren

Jonge vaklui gaan samen met een coach aan de slag. Ze werken mee aan diverse uitdagende projecten en kunnen op die manier proeven van de verschillende specialisaties.

 

Boeiende carrièreplanning voor projectleiders

Niet alleen vaklieden, maar ook jonge projectleiders krijgen een intern opleidingstraject voorgeschoteld wanneer ze aan de slag gaan bij Renotec. Dit maakt dat ze een boeiende carrièreplanning in het vooruitzicht hebben. “Startende projectleiders doorlopen eerst een opleidingstraject van zes weken, waarbij ze kennismaken met onze computersystemen, afspraken, richtlijnen, procedures … Via projectbezoeken onder begeleiding van hun ervaren collega’s krijgen ze voeling met onze specialisaties. Bovendien vergaren ze ook twee weken praktijkervaring op een van onze werven. Dit alles zorgt ervoor dat ze met de nodige bagage aan de slag kunnen gaan. In de ‘Projectleiders Academy’ leggen we de focus vervolgens op de noodzakelijke ‘soft skills’, zoals time management, communicatie, coaching, aansturen van medewerkers … Als dit allemaal op punt staat, kunnen onze jonge projectleiders eventueel ook nog ons ‘High Potential Programma’ doorlopen. In samenwerking met opleiders van een business school of
management kunnen ze verder schaven aan hun leidinggevende vaardigheden, met de bedoeling om op termijn uit te groeien tot hoofdprojectleiders. Tot slot bieden we eveneens een ‘Management Programma’ aan, waarbij ze nog een strategische managementopleiding kunnen volgen.”

opleidingspyramide-3-kopieren

Jonge projectleiders hebben een boeiende carrièreplanning in het vooruitzicht.

 

Junior board

Het mag duidelijk zijn: ‘Investing in your future’ is geen holle slogan bij Renotec. “Bij het woord ‘investeren’ denk je misschien spontaan aan de aankoop van nieuwe machines, auto’s en gebouwen. Hoewel dat uiteraard ook voortdurend aan de orde is, vertegenwoordigen deze bezittingen zeker niet ons belangrijkste ‘kapitaal’. Het zijn immers onze medewerkers die het verschil maken”, aldus Renotec. “Aangezien goed personeel uiterst zeldzaam is in de hedendaagse bouwsector, vinden we het belangrijk om te investeren in de knowhow van onze jonge vaklui en projectleiders. Sterker nog: we willen ze ook betrekken bij onze bedrijfsvoering en willen een duurzaam draagvlak creëren tussen het beleid en de werkvloer. Vandaar dat we een ‘junior board’ opgericht hebben, waarin elf enthousiaste, ondernemende en betrokken jongeren uit verschillende divisies zetelen. We beschouwen dit als een ‘jong schaduwkabinet’ van onze huidige directie. Door na te denken over concrete thema’s die door de directie worden aangereikt, out-of-the-boxideeën uit te werken en innovatieve concepten mee te helpen implementeren, drukt de junior board mee zijn stempel op de toekomstplannen van ons bedrijf!”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details