Platform voor de bouw
Als expert in bronbemaling is G. Smeyers verantwoordelijk voor de grondwaterstanden op de werf.

Renovatie Royerssluis vraagt om drooglegging

In 1907 werd de Royerssluis in de haven van Antwerpen feestelijk ingehuldigd. Sinds 2021 is de honderdjarige sluis buiten werking voor een grondige renovatie en verdieping. Een huzarenstukje waarvoor verschillende ervaren aannemers de handen in elkaar slaan onder de vlag van het Rinkoniên Consortium. Het is binnen dit team dat G. Smeyers als geprefereerd grondwaterexpert werd aangesteld om de bemalingswerken aan de Royerssluis op koers te houden.

De complexe werf wordt gemonitord met een netwerk aan sensoren.

De Royerssluis diende eerst als zeesluis en bediende later vooral de binnenvaart. Een bestaande sluis renoveren en verdiepen vergt minutieuze controle over het water. Vanuit de lucht zie je hoe de sluis tussen de Schelde en de dokken geprangd is, met de werken aan de Oosterweelknoop vlakbij. Een grondige voorstudie drong zich op, die G. Smeyers in zijn eigen studiebureau uitvoerde. Hun modellering en berekeningen bepalen het ritme en de veiligheid van de volledige werf. Door hun ruime expertise in de verschillende technieken van bronbemaling is het bedrijf verantwoordelijk voor de grondwaterstanden op de werf en de geothermie van de toekomstige gebouwen op de site.

Innovatie op en naast de werf

Vooraleer de grondwerken echt van start konden gaan, moest het grondwater een voldoende laag peil bereiken in de aangelegde kofferdammen. Daarvoor zette G. Smeyers zijn eigen ‘digbag-methode’ in en won het kostbare tijd. De volledige bemaling van de sluis werd vervolgens versneld uitgevoerd met een tachtigtal combibronnen binnen een waterremmende wand die tot in de klei gaat. 

De Royerssluis is een complexe werf, die G. Smeyers met een netwerk van sensoren blijft monitoren. Zo kan ook de klant de waterstanden en andere parameters op en rond de werf opvolgen via een cloudapplicatie die op maat werd ontwikkeld. Die virtuele weergave is een grote troef die G. Smeyers ook op andere werven inzet. Eens het grondwater voldoende gezakt is, gaan de grondwerken deze zomer van start. De uiteindelijke oplevering van de vernieuwde Royerssluis is voorzien voor eind 2026.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details