Platform voor de bouw
Residentie Amorosa | Wervik

Residentie Amorosa | Wervik

Dynamische assistentiewoningen met huiselijke sfeer

Residentie Amorosa is een nieuwbouwproject met assistentiewoningen in Wervik. Het woonblok met 28 flats is voorzien van een ondergrondse parking. “Zo vermijden we extra parkeerdruk in het stadscentrum”, legt architect Johan Ketele uit.

Villa AmorosaOm het langwerpige perceel optimaal te benutten, nam het gebouw een L-vorm aan.

Een seniorenflat met een directe link naar een zorgfaciliteit, het is geen overbodige luxe. De assistentiewoningen van Mater Amabilis liggen recht tegenover het gelijknamige woonzorgcentrum, op een langwerpig bouwterrein naast een lagere school. De uitdagingen die met deze specifieke ligging gepaard gingen, zette Architectenburo Johan Ketele om in opportuniteiten. Zoals de ondergrondse parking en de bijzondere vorm van het ontwerp.

L-vormig gebouw
Om het diepe, langwerpige terrein optimaal te benutten, nam het appartementsblok een L-vormige structuur aan. Het sluit aan bij de sporthal van de school en plooit zich als het ware rond de speelplaats voor de kinderen. “De voorgevel is aan de kleine kant”, licht de architect toe. “De ramen en de woonkamers van de flats zitten aan de zuidzijde. Zo behouden we een respectabele afstand tot de buren en bewaren we ieders privacy.”

Villa Amorosa

Boven op het rode basisblok staat een inspringend volume. In tegenstelling tot gelijkaardige gebouwen met de klassieke rode en bruinachtige gevelstenen is dat topvolume aangekleed met grijze Rockpanel. “Die drie materialen creëren elk een eigen sfeer. Het is de visuele dialoog tussen de verschillende volumes die het gebouw zijn specifieke karakter geeft.” De kamers liggen allemaal aan dezelfde zijde van de gang. De andere muur grenst aan een ommuurd binnentuintje. Vanuit de centrale gang, met veel natuurlijk licht, kunnen de bewoners de kinderen zien spelen op de speelplaats. Een dankbare extra.

Villa AmorosaDe klassieke hoekdouche heeft een deur in twee delen, zodat de bewoners gemakkelijk van buitenaf gewassen kunnen worden.

Een huiselijke sfeer
Architectenburo Johan Ketele speelt ook vaak een bepalende rol bij de binnenafwerking. In Residentie Amorosa was het eveneens betrokken bij de keuze voor de interieurmaterialen en de uitwerking van de keuken. Daarbij besteedde het de nodige aandacht aan huiselijke gezelligheid. De keramische tegels met parketlook brengen extra warmte in de woningen. Alle flats beschikken over een privaat terras aan het hoekraam van het slaapgedeelte. Vanuit de woonkamer blijft het brede gezichtsveld optimaal, maar is er tegelijk toegang tot de rolstoeltoegankelijke buitenruimte. Die focus op functionaliteit zien we ook terug in de bijzondere douchedeuren. De klassieke hoekdouche heeft een deur in twee delen. Zo kunnen de bewoners gemakkelijk van buiten de douche gewassen worden, zonder alles nat te maken. “En je kan ze uiteraard evengoed gebruiken als gewone douchedeur”, benadrukt Ketele.

Ervaring met zorgarchitectuur
Johan Ketele startte in 1987 als zelfstandig architect. Al snel groeide zijn eenmansonderneming uit tot een bureau met een vijftal medewerkers, die meewerkten aan het (ver)bouwen van woningen en appartementen. Doorheen de jaren focuste het Architectenburo meer en meer op de zorgsector. “Vandaag werken we vooral voor de bejaardenzorg en realiseren we vaak speciale faciliteiten voor mensen met een beperking. We ontwerpen al meer dan twintig jaar assistentiewoningen, die destijds nog ‘serviceflats’ genoemd werden. We hebben alle bijzondere vereisten intussen goed onder de knie”, besluit Johan Ketele.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Johan Ketele


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
WZC Mater Amabilis (Wervik)

Architect
Architectenburo Johan Ketele (Kortrijk)

Hoofdaannemer(s)
Vuylsteke-Eiffage NV (Meulebeke)


Participanten aan het woord

Stuca Project – Pleisterwerken

Villa Amorosa

Pleisteren en plamuren zit het team van Stuca Project in het bloed. Een tiental vaklui gingen enthousiast aan de slag op de werf van Residentie Amorosa. Met een strakke timing en oog voor detail namen ze alle pleister- en plamuurwerken voor hun rekening. Naast een klein stuk gevelbepleistering brachten ze vooral binnenbepleistering aan: de basis voor de interieurafwerking van het volledige pand.

“Op technisch vlak waren de pleisterwerken voor Residentie Amorosa redelijk standaard”, weet Gregory Veys, zaakvoerder van Stuca Project. “Maar gezien de context van het project was dit toch een opdracht op maat van ons bedrijf. We onderscheiden ons van andere stukadoorfirma’s door een specialisatie in B2B. De dienst voor, tijdens en na de werken is perfect afgestemd op de eisen van onze klanten. We gaan grote projecten niet uit de weg, integendeel! Net daarom doen bouwpromotoren, aannemers en andere opdrachtgevers voor grotere projecten vaak een beroep op Stuca Project.”

Timing was een cruciaal aandachtspunt bij de pleister- en plamuurwerken. “Verwachtingen omtrent de planning worden steeds vaker een standaarduitdaging in projecten. Zeker gezien onze focus op de B2B-markt”, zegt Gregory Veys. “We werkten verdieping per verdieping af, telkens met respect voor de tussentijdse deadline.”

Stuca Project bestaat bijna tien jaar. Met een achtergrond als verkoper ging Gregory Veys aan de slag in de bouwsector. Hij ontdekte er zijn passie voor pleisterwerken. Die deelt hij vandaag met acht eigen medewerkers en een ruime achterban van onderaannemers. “Ik kan rekenen op een vijftigtal ervaren stielmannen. Zo slagen we erin om elke opdracht kwalitatief en tijdig af te werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details