Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Residentie Belgica sluitstuk van geslaagde reconversie

Res.-Belgica_Temse_-(28)
Residentie Belgica ligt dicht bij het centrum van de gemeente, waardoor alles op wandelafstand ligt.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Philippe van Gelooven

1 december 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wie herinnert zich de monumentale Boelwerf in Temse niet? De plek waar varende titanen te water werden gelaten nadat ze door honderden vaklieden tot leven werden gewekt. Ook dit monument ontsnapte niet aan de evoluerende tijden en kapseisde. Gelukkig weten ze in het Waasland wat veerkracht is. Vandaag is de voormalige scheepswerf getransformeerd tot De Zaat, een baanbrekende mix van bedrijvigheid en gezellig wonen. Aan de Schelde bruist het weer van het leven. In een omgeving die futuristisch oogt en een schitterende horizon vormt voor Temse, de stad aan het water.

Rond het gebouw werd tevens een groene zone aangelegd.

Residentie Belgica, een woontoren met elf bouwlagen en twee teruggetrokken ‘kroonverdiepingen’, is het allerlaatste project op de frontlijn van De Zaat in Temse. Het vormt zo ook het sluitstuk van de reconversie van de Boelwerf. Projectontwikkelaar Nieuw Temse/Cordeel deed voor het ontwerp een beroep op B2Ai architects. Geïnspireerd door het water van de Schelde gaven de architecten de toren een or-ganische vorm. De gevel kreeg een bekleding in wit geprofileerd aluminium en wordt omwikkeld door een golfachtig balkon in wit architectonisch beton. De houtaccenten in de plafonds van de balkons en de hoofdingang zorgen voor een warm contrast.

Enkele appartementen hebben een fenomenaal 180°-zicht op de Schelde en het tegenovergelegen natuurgebied van de Weert.

Geïnspireerd op onderzoeksschip

Peter Szolvai, Senior Projectarchitect bij B2Ai architects: “De naam komt van het onderzoeksschip dat op de werf werd gebouwd in opdracht van de overheid. De Belgica werd in 1984 gedoopt door Koningin Fabiola en is nog steeds in de vaart. De gemeente Temse draagt het peterschap over dit unieke schip. Ook voor het ontwerp lieten we ons inspireren door de boeg van het schip. En we moeten zeggen: de interesse in deze apparte-menten was en is nog steeds bijzonder groot. Het zijn dan ook de laatste die gebouwd mogen worden op de frontlinie van De Zaat.”

Residentie Belgica telt elf gewone bouwlagen en twee teruggetrokken bouwlagen die plaats bieden aan een penthouse.

Centraal gelegen

Belgica telt elf bouwlagen met in totaal 44 appartementen en een penthouse op twee teruggetrokken bouwlagen. Vooraan aan de Scheldekant zitten de appartementen met een oppervlakte van 156 m² en een zeer ruim terras van 44 m². Deze hebben bovendien een fenomenaal 180°-zicht op de Schelde en het tegenovergelegen natuurgebied van de Weert. Lateraal zitten de appartementen van 120 m² met 46 m² terras. Ook deze units genieten van het fantastische frontale contact (90°) met de imposante rivier en de natuur. Ondergronds is er voor elk appartement een kelderberging en een gemeenschappelijke fietsruimte voorzien. Een ondergronds niveau zal plaats bieden aan 43 (enkele en dubbele afgesloten) garageboxen en twintig staanplaatsen. Rond het gebouw werd ook een groene zone aangelegd.

Sommige units genieten van het fantastische frontale contact (90°) met de imposante rivier en de natuur.

“De ligging van Residentie Belgica is uitzonderlijk: dicht bij het centrum van de gemeente, waardoor alles op wandelafstand ligt, en tegelijk centraal tussen Antwerpen, Gent en Brussel, met de belangrijkste toegangswegen (E17 en N16) op slechts een paar minuten rijden”, besluit Peter Szolvai.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Nieuw Temse/Cordeel & Aertssen (Stabroek)
  • Architect B2Ai architects (Brussel, Gent, Roeselare)
  • Hoofdaannemer(s) Nieuw Temse/Cordeel & Aertssen (Stabroek)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details