Platform voor de bouw
Zorgprojecten

Residentie Botanic, Puurs | Zorgeloos wonen voor jong en oud

‘Botanic’ omvat zes nieuwbouwblokken, die deskundig zijn ingepast in een groen binnengebied. Niet alleen senioren, maar ook starters en jonge...

5 oktober 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Op een steenworp van het centrum van Breendonk maakten enkele leegstaande bedrijfsgebouwen uit de jaren 70 plaats voor een residentieel complex met assistentiewoningen, parkappartementen, een buurtsupermarkt en een parkeerkelder van meer dan 5.000 m². ‘Botanic’ omvat zes nieuwbouwblokken, die deskundig zijn ingepast in een groen binnengebied. Niet alleen senioren, maar ook starters en jonge gezinnen met kinderen vinden er alles wat hun hartje begeert.

Botanic is het geesteskind van DCA en Brody, die met hun kersverse ontwikkeling het startschot gaven van een grootschalig project: het RUP Veurt – Steenbossen, dat de reconversie van kmo-zone Molenheide en de ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied ten westen van de dorpskern van Breendonk stroomlijnt (10,24 hectare in totaal). De gemeente wilde deze gronden niet alleen voorbehouden voor woningen, maar ook voor gemeenschapsvoor-zieningen. “Voor de volledige ontwikkeling, waarvan Botanic dus de eerste fase is, waren er bijgevolg enkele belangrijke aandachtspunten, waaronder de creatie van een groen woongebied met een lage densiteit, een grote centrale parkruimte, een zachte grens en een zone voor gemeenschapsvoorzieningen die een ‘poort’ vormt tussen het aanpalende kruispunt en de woonkern.
Botanic herbergt de zone voor gemeenschapsvoorzieningen en 122 woningen. Het complex vervult dus de beoogde poort- en toegangsfunctie”, vertelt Zeno Dewaide, projectbeheerder bij DCA, dat eveneens optrad als hoofdaannemer.

De gevels die naar de binnentuin gericht zijn, zijn bekleed met witte parementsteen.

 

Geen typische seniorensite

Botanic bestaat uit zes volumes met een mix van 54 rolstoeltoegankelijke assistentiewoningen (Aloë en Vera) en 68 assisted living-appartementen met optionele comfortdiensten, zoals begeleiding door een levenscoach en butlerservice aan huis (Yucca, Eucalyptus, Azura en Ficus). Het gemeenschappelijke
gelijkvloers van Aloë – het hart van het project – biedt plaats aan een onthaalgedeelte met het kantoor van de zorgassistent, een caféruimte met toog, een wassalon, zithoeken en twee praktijkruimtes. Het gelijkvloers van Yucca, het gebouw dat grenst aan de Veurtstraat, is dan weer voorbehouden
voor twee commerciële handelspanden, waaronder een buurtwinkel van Delhaize. Het gerenommeerde POLO Architects stond in voor het ontwerp. “Hoewel de densiteit en het aantal bouwlagen in de gemeenschapszone wat hoger liggen dan in de rest van het projectgebied, hebben we sterk ingezet op leefbaarheid, ruimtelijkheid en de creatie van een gemeenschapsgevoel”, legt Zeno Dewaide uit. “Dankzij variërende dakvormen heeft de bebouwing een speels karakter. De appartementen op de bovenverdieping zijn geïntegreerd in de hellende daken, waaruit verschillende grote terrassen gesneden zijn. Alle woningen zijn gegroepeerd rond de centrale binnentuin en liggen dus echt ‘in het groen’. In combinatie met het ruime dienstenaanbod en de gunstige ligging – vlak bij de dorpskern van Breendonk en allerlei invalswegen – is dit een unieke troef. Het zorgt ervoor dat Botanic geschikt is voor verschillende doelgroepen en dat het dus zeker geen typische ‘seniorensite’ is.”

Het gelijkvloers van Yucca, het gebouw dat grenst aan de Veurtstraat, is voorbehouden voor twee commerciële handelspanden, waarvan er hier eentje te zien is.

 

Hellende 3D-daken

De realisatie van Botanic ging van start in oktober 2017. “Begin dit jaar zijn we gestart met de oplevering van de appartementen. Door de coronacrisis heeft dat logischerwijs een beetje vertraging opgelopen, waardoor we momenteel nog de laatste assistentiewoningen aan het afwerken zijn”, vertelt Mario Roels, projectleider bij DCA. “De residenties hebben een traditionele opbouw (kalkzandsteen en predallen), maar de 3D-daken – een aaneenschakeling van verschillende hellende vlakken met een groene invulling – waren andere koek. Het heeft ons heel wat tijd en energie gekost om ze uitvoeringstechnisch op punt te stellen. Hoewel Botanic nog niet in BIM werd uitgevoerd – in tegenstelling tot al onze huidige projecten – hebben we de dakstructuren vooraf uitgetekend in 3D om de juiste hoogtes, lengtes en dieptes te kunnen bepalen. Bovendien was het een behoorlijk intensieve klus om al die schuine kanten vakkundig af te dichten en piekfijn af te werken. Dankzij de samenwerking tussen DCA, de architect en de studiebureaus, die allen hun expertise in de strijd wierpen, is alles echter op zijn pootjes terechtgekomen. De façades bestaan uit een fraai samenspel tussen schrijnwerk in bronskleurig geanodiseerd aluminium en gevelparement in twee verschillende kleuren: geel voor de contouren van de gebouwen en wit voor de tussenliggende gevels. Een leuke combinatie, zo blijkt uit de vele positieve reacties! In de nabije toekomst zullen we achter Botanic ook nog geclusterde woongroepen (24 woningen) realiseren, waarvan de verkoop weldra zal starten.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%