Platform voor de bouw
Residentie Mondriaan: licht en ruim wonen
De residentie bestaat uit twee eenheden: Mondriaan I en Mondriaan II.

Residentie Mondriaan: licht en ruim wonen

Wanneer abstractie een huiselijke vorm krijgt

Residentie Mondriaan, gevestigd aan de rand van het bruisende centrum van de Genste deelgemeente Sint-Denijs-Westrem, is een uniek woonproject met commerciële ruimte dat zorgvuldig is ingebed tussen een bestaand woonproject en enkele eengezinswoningen. Aan de achterkant biedt het complex, ontworpen door CAAN Architecten, een rustgevend uitzicht op een beschermde groenzone.

De tuinzone achter de gebouwen vormt een natuurlijke overgang naar de aangrenzende beschermde groenzone.

De residentie, gebouwd aan de Jean-Baptiste de Gellincklaan door een bouwteam onder leiding van ontwikkelaar Rietveld Projects, bestaat uit twee indrukwekkende eenheden: Mondriaan I en Mondriaan II. Beide gebouwen omvatten samen 41 appartementen, 2 gelijkvloerse commerciële ruimtes, 46 ondergrondse parkeerplaatsen en 29 parkeerplaatsen op het gelijkvloers. De ondergrondse parkeergarage biedt ook plaats aan 132 fietsparkeerplaatsen, 41 private bergingen en de technische ruimtes. De tuinzone achter de gebouwen is, door Tuinen Pattyn, ontworpen om een natuurlijke overgang te vormen naar de aangrenzende beschermde groenzone. 

Mondriaan werd zorgvuldig ingebed tussen een bestaand woonproject en enkele eengezinswoningen.

Gracieuze elegantie

CAAN Architecten liet zich inspireren door kunstenaar Piet Mondriaan, die bekend stond om zijn composities van vlakken op basis van zwarte lijnen, en werkte met abstracties van gevelstenen met beige tinten. De plaatsing van balkons en nissen is zorgvuldig gekozen om het zwarte aluminium schrijnwerk te benadrukken en het geheel te versterken. In de gevel worden een aantal zichtbare V-vormige kolommen gebruikt als dragende structuur. Die kolommen, en de andere betonnnen gevelelementen, werden geproduceerd door Enjoy Concrete. Cobe Ingenieurs verzorgde het studie- en tekenwerk van de elementen.

Wannes Philips, ir. architect bij CAAN Architecten: “Het resultaat is een gebouw met een gracieuze elegantie die van het met zorg aangelegde terrein tot aan niveau 3 reikt. Auto’s en fietsen vinden ondergronds een plek om de visuele harmonie van het residentiële complex intact te houden, resulterend in kwalitatief hoogwaardig wonen, van kelder over keuken tot woonkamer. Mondriaan I en Mondriaan II onderscheiden zich bovendien door hoge bouw- en afwerkingsnormen.”

Het bouwproject onderscheidt zich met hoge bouw- en afwerkingsnormen.

Gunstige locatie

“Residentie Mondriaan is zeer gunstig gelegen. De E40 en E17 zijn vlot bereikbaar en de locatie is perfect verbonden met Sint-Martens-Latem, De Pinte, Zwijnaarde en Afsnee. Bovendien ligt de Gentse binnenstad op een steenworp; met de fiets staan bewoners er in nog geen 20 minuten”, vult Peter Moerman, zaakvoerder van Rietveld Projects, aan. 

“Sint-Denijs-Westrem is ook een plek met geschiedenis. Vanaf 1838 werden er op het Willemsveld, waar zich nu Flanders Expo bevindt, paardenkoersen gehouden. Bijna een eeuw lang waren die een echt society-evenement waar alle rijken aanwezig waren. Begin 20ste eeuw werd het terrein een vliegveld, dat ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruikt werd. Mondriaan staat dus niet alleen voor wonen op een gunstige locatie, maar ook een met historie”, knipoogt hij.    

De Bock & Co – warmtepompen, HVAC en sanitaire installaties

De Bock & Co is sinds 1996 gespecialiseerd in het ontwerpen, installeren en onderhouden van warmtepompen, HVAC-opossingen en sanitaire installaties. Het familiebedrijf kan putten uit een jarenlange ervaring en kennis op vlak van deze technieken en is sterk in maatwerk.

“Het waren Rietveld Projects & CAAN Architects die bij ons kwamen aankloppen voor het project Mondriaan”, vertelt Koen De Bock, zaakvoerder. “We hadden namelijk voordien al samen een mooi project, ook in Sint-Denijs-Westrem, succesvol afgerond. In het gebouw waar onder andere de showroom van Obumex, een Belgisch topmerk in designkeukens en interieurinrichting, is gehuisvest, plaatsten we het koel- en verwarmingssysteem, de ventilatie en de sanitaire installaties. Voor het Mondriaan-project voerden we in elk van de 41 appartementen de cv-installatie en de sanitaire installatie uit. Concreet komt dat erop neer dat we overal een gascondensatieketel met vloerverwarming hebben geplaatst, met uitzondering van één van de penthouses, waar een warmtepomp werd geïnstalleerd. Beide gebouwen hebben we verder elk nog uitgerust met een algemene waterverzachter en drukverhoging voor de blusleidingen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Rietveld Projects (Sint-Idesbald)
  • Architect CAAN Architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Deblaere (Wingene)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details