Rietveldhouse Sint-Denijs-Westrem

De architecten trokken de kaart van ‘leesbaarheid’ en kozen voor gevels die gelijk- en evenwaardig zijn uitgewerkt.

01:36
25-02-2019

Rietveldhouse | Sint-Denijs-Westrem – Eenvoud siert architecturaal pareltje

Twee broers met een grote liefde voor toparchitectuur: dat is Rietveld RRR. De vastgoedontwikkelaar wil inspireren, innoveren en tijdloze moderniteit bouwen. Deze visie weerspiegelt zich perfect in de nieuwe uitvalsbasis aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Met een ontwerp dat zich integreert in de omgeving, maar tegelijkertijd de aandacht van elke voorbijganger trekt, toont het Rietveldhouse dat architectuur een ware kunstvorm is.

Rietveldhouse Sint-Denijs-Westrem

In totaal omvat dit project 1.015 m² buitenschrijnwerk met Reynaers CW CW 50-SL- en CW 50-SC-gordijngevels, ingevuld met All Seasons 36- en 42-glas.


Veel ruimte had Caan Architecten niet om mee aan de slag te gaan, want op een site van 1.350 m² moest het een pand ontwikkelen dat een handelsbedrijf, twee kantoorruimtes en vier appartementen groepeert. “Onze opdrachtgever was zeker niet eender wie”, vertelt architect Koen Heijse. “We wisten dat het alle hens aan dek zou zijn om een ontwerp te creëren dat aan de hoge eisen van Rietveld RRR voldeed. We besloten resoluut de kaart van ‘leesbaarheid’ te trekken en kozen voor gevels die gelijk- en evenwaardig zijn uitgewerkt. De verdiepingen worden gemarkeerd door slanke horizontale schijven in natuurbeton, terwijl de opvullingen tussen de schijven uit fijn aluminium schrijnwerk met verticale accentlamellen in messing- en bronskleur bestaan.

Rietveldhouse Sint-Denijs-Westrem

De verticale lamellen komen dichter bij elkaar te staan naarmate de hoogte en het minder commerciële karakter van de achterliggende functies toenemen.


De verticale lamellen komen dichter bij elkaar te staan naarmate de hoogte en het minder commerciële karakter van de achterliggende functies toenemen.”

Uitdagingen omarmen

Rietveldhouse Sint-Denijs-Westrem

Tussen de verdiepingen is fijn aluminium schrijnwerk met verticale accentlamellen in messing- en bronskleur geplaatst.


In totaal omvat dit project 1.015 m² buitenschrijnwerk met Reynaers CW 50-, CW 50-SL- en CW 50-SC-gordijngevels, ingevuld met All Seasons 36- en 42-glas. Geen gemakkelijke opdracht gezien de combinatie van de specifieke architectuur en de hoge kwaliteitseisen van de bouwheer. Niettemin slaagde J. Hermans & Co uit Tienen glansrijk in zijn missie. De firma is dan ook van geen kleintje vervaard. Al bijna honderd jaar is ze een belangrijke speler in de bouwsector en staat ze voor een ruime expertise op het vlak van glasgevels. “Daarnaast zijn we ook verdeler van de lichtdoorlatende Kalwall-sandwichpanelen en de Svalson-guillotineramen”, vertelt management assistant Nadia Simons. “Ons sterke punt is dat we veel techniciteit aanleveren en proactief naar de beste oplossingen zoeken. Complexe opdrachten gaan we niet uit de weg, want net daar kunnen we het verschil maken. En flexibiliteit is onze tweede natuur. Dat we nog een puur familiebedrijf zijn, heeft daar veel mee te maken. Onze zaakvoerders staan ‘in the field’ en weten wat bij de klanten en op werven leeft. Dat we bij de realisatie van het Rietveldhouse betrokken werden, is voor ons een echt compliment. Caan Architecten en Rietveld staan immers allebei voor smaakvolle gebouwen met een uiterst aantrekkelijke architectuur.”
 

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Simon Van Ranst Photography
Participanten aan het woord

De Bock & Co – HVAC en sanitair

In een gebouw als het ‘Rietveldhouse’ is altijd een hoofdrol weggelegd voor de HVAC en het sanitair. Een doordachte keuze in combinatie met vakkennis is noodzakelijk om de beste resultaten te behalen. En het is precies daarop dat de business van De Bock & Co uit Lokeren stoelt. “We plaatsen kwaliteit altijd boven kwantiteit”, legt zaakvoerder Koen De Bock uit. “Door onze jarenlange ervaring, een doorgedreven eigen studie en het nodige overleg met fabrikanten of leveranciers kunnen we oplossingen op maat en op wens van de klant aanbieden. We zijn pas tevreden als de klant tevreden is. In die optiek past ook onze grote aandacht voor nazorg en service op onze installaties.” In het Rietveldhouse plaatste De Bock & Co drie ventilatie-units met warmteterugwinning, de cv- en sanitaire installaties van de appartementen, de VRF-systemen voor het gelijkvloers en de eerste verdieping, de sanitaire toestellen, de regenwaterrecuperatie- en vuilwaterpomp en de brandblusinstallatie.


Walfrabouw – EPDM-dakdichting

Een groot deel van het dak van Rietveldhouse wordt ingericht als groendak. Dat vereist natuurlijk een dakopbouw die specifiek op deze doelstelling is afgestemd. Vandaar dat Walfrabouw uit Sijsele-Damme werd ingeschakeld. Sinds 1988 legt dit familiebedrijf zich uitsluitend toe op het afdichten van platte daken met EPDM-rubber, voornamelijk voor particuliere nieuwbouwprojecten. “Onze ervaring is natuurlijk onze grootste troef”, vertelt medezaakvoerder Niek Wallaert. “Maar het feit dat niet alleen mijn broers Tom en Jo mee op de werf staan, maar ook ikzelf, blijkt eveneens een sterke troef. De beslissingslijnen zijn immers erg kort, waardoor we erg flexibel op elke klantenvraag kunnen inspelen.” In het Rietveldhouse-project stond Walfrabouw in voor de voorbereiding van de groendakbeplanting en de eindlaag. “Allereerst plaatsten we een dampscherm roofing v3”, legt Niek Wallaert uit. “Daarna zorgden we voor PIR-dakisolatie met een dikte van 20 cm. Tot slot brachten we een dichtingslaag met wortelwerende EPDM van Mastersystems aan, gewapend met dubbele naadverdichting.”


Vloeren Franssens – Vloerbekleding

De vloerbekleding kan wel degelijk de vormgeving en de architectuur van een pand versterken. Niet alleen het materiaal moet juist zitten, maar alles dient ook vakkundig te worden geplaatst. Vandaar dat Rietveld RRR voor zijn nieuwe uitvalsbasis het vakmanschap van Vloeren Franssens uit Beernem inriep. “We hebben al vaker opdrachten voor deze vastgoedontwikkelaar gerealiseerd, en dat steeds tot grote tevredenheid van Rietveld RRR. Onze ruimte kennis inzake materialen en plaatsing is daar zeker niet vreemd aan”, vertelt medezaakvoerder Tom Franssens. “Interessant aan dit project is de traphal, waarvan we de wanden en vloeren in travertin hebben uitgevoerd, en dat in vrije lengtes met een breedte van 40 cm. We hebben ze niet opgevoegd, met als resultaat dat de tekening en de structuur van de travertin extra in de verf is komen te staan. Wat de traphal echt wel een unieke en vooral interessante uitstraling heeft bezorgd.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Green Deal Circulair Bouwengebouw-siegers-technics-turnhout-kopieren