Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Roeselare R.Plaza | Mooie en duurzame ruwheid

r-plaza-rijksweg-links_1

20 november 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

27.000 vierkante meter kantoren en winkels, vlak bij een van de belangrijkste verkeersaders van Roeselare: dat is R.Plaza. Vier multifunctionele gebouwen met een knap duurzaamheidsverhaal in de breedste zin van het woord. Duurzaamheid, flexibiliteit en aandacht voor details zijn de drie pijlers waarop het concept gebaseerd is.

Een complex dat zijn ligging alle eer aandoet’. Zo omschrijft Olivier Ciers van het West-Vlaamse Steenoven R.Plaza. Gebouw A is klaar, blok B en C komen eraan. Het vierde volume is in voorbereiding.  Elk onderdeel is met dezelfde nauwkeurigheid ontworpen. Dat merk je bijvoorbeeld al aan het aantal parkeerplaatsen. “We hebben studies uitgevoerd om ruim voldoende parking te voorzien voor de handelszaken en kantoren”, zegt Ciers. 

Integratie van de natuur in het project en de omgeving was een belangrijke factor. De groenbuffer, ontworpen door de landschapsarchitecten van De Witte Kamer, is een wandelpad in beton. Naast het pad zorgen inheemse planten en bomen voor aangenaam groen. “Oorspronkelijk was dit geen ecologisch waardevolle grond, enkel een oude ontwikkeling met asfalt en een akker met drie grote wilgen. Die bomen zijn behouden en schitteren in hun nieuwe omgeving.” 

Integratie van groen in het project en de omgeving was een belangrijke factor.

Beton- en staalconstructies

Bouwkundig ziet het geheel er best vernuftig uit. De architectonische prefabbetonpanelen van Decomo hebben een bepaald reliëf, waardoor het licht voor een uniek schaduwspel zorgt. De bekistingen zijn dus niet vlak en er was speciaal, zelfverdichtend beton voor nodig dat mooi in het reliëf kon lopen. Op die manier wordt de gevel zo vlak mogelijk gehouden, zonder overdaad aan luchtbellen of grindnesten. “Dat tilt het hele project naar een hoger niveau”, vindt Ciers. 

Aan de buitenzijde hangt een witgelakte staalstructuur. Die diende in het ontwerp enkel om publiciteit en zonwering aan op te hangen. Bij de verdere uitwerking werd echter beslist om er ook een terras van te maken. “Dat leek ons een leuk extraatje, want het hout van het terras geeft het gebouw meer warmte en schenkt de kantoorgebruikers wat extra luxe. Maar dat maakte het hele verhaal wel ingewikkelder. Zo moesten we plots rekening houden met een dunne hoogte van de horizontale profielen waarin alles vervat zat, inclusief afwatering. We kozen voor Jettydeck-profielen van Staco, waarin het hout verankerd werd. Ook de stabiliteit moest herzien worden door de zwaardere gewichten van terrasvloer en glazen balustrades”, zegt de projectmanager. 

De extra moeilijkheid schuilde in het betonskelet, met binnenin doorlopende kolommen waarop balken en gewelven droog gemonteerd werden en waarbij de druklaag alles aan elkaar verankerde. Hiervoor werd samengewerkt met prefabbouwer Valcke uit Vlamertinge. Aan dat skelet zijn de isolatie, de binnen- en buitenpanelen en de voorbouwstructuur opgehangen. Ter hoogte van de terrassen is alles in elkaar verweven: betonpanelen, staal, waterdichting en isolatie. Een uitdaging qua montage. Door met prefabbetonelementen te werken, ging er geen hout of beton verloren op de werf. Bovendien werd de uitvoeringstijd drastisch ingekort.

De staalstructuur zou oorspronkelijk enkel als publiciteitsdrager en zonwering fungeren. Nu vormt hij ook een houten terras.

Enorme keuze dankzij droogbouwsystemen

Sommige stabiliteitselementen, zoals de betonnen kolommen, werden met opzet ruw gelaten en niet verder afgewerkt. Dat geeft het gebouw extra charme. “Onze klanten nemen dit gegeven mee in hun interieur.Of ze gaan nog een stapje verder door ook de gewelven zichtbaar te laten als plafond”, zegt Olivier Ciers. Want binnenin heeft elk bedrijf nog veel keuzevrijheid. Iets wat toch uitzonderlijk is voor een gebouw met gemengd gebruik, met dank aan de toepassing van droogbouwsystemen zoals een verhoogde vloer. De skeletstructuur met vlakken van 8 op 8 meter maakt het bovendien mogelijk om elke ruimte flexibel in te delen met wanden en units. Nu en in de toekomst.  

Niet alleen de esthetische details en keuzevrijheid waren belangrijk. Er werd ook aan duurzaamheid gedacht, met het oog op de BREEAM-kwaliteitsnormen. “Onze energieprestaties zijn beter dan de wettelijke verplichtingen: we hebben goed geïsoleerd, de ledverlichting is gekoppeld aan beweging- en daglichtdetectie en we kozen voor warmtepompen van Daikin”, benadrukt Olivier Ciers. Steenoven heeft met andere woorden goed nagedacht over de rol van R.Plaza in de maatschappij: een future-proof gebouw dat nog generaties lang kan meegaan.      

De bekistingen zijn zo vlak mogelijk gehouden en geven het ontwerp een knappe touch.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details