Platform voor de bouw
Rook- en warmteafvoer creëert veilige vluchtweg
De rook-en warmteafvoerunits zijn in de lichtstraten geïntegreerd.

Rook- en warmteafvoer creëert veilige vluchtweg

Want als er brand uitbreekt, is het cruciaal om de personen in het gebouw zo veel mogelijk tijd te geven om buiten te geraken. Natuurlijk is tijd niet voldoende als er geen veilige vluchtweg gecreëerd wordt. Colt zorgde in het nieuwe gebouw van Aertssen voor een aangepast rook- en warmteafvoersysteem om beide noodzakelijke factoren te waarborgen.

Een grote werf met verschillende gebouwen die vragen om het oog van een expert. Zo zou je het nieuwbouwproject van Aertssen kunnen beschrijven. Dat geldt zeker ook voor het aandeel van Colt in dit verhaal. In onderaanneming van Cordeel installeerde de firma het volledige rook- en warmte-afvoersysteem en plaatste ze de lichtstraten. “De rook- en warmteafvoer zijn in de lichtstraten geïntegreerd”, legt salesmanager Patrick Janssens uit. “Een economische keuze, vanwege de enkel-voudige plaatsing en beperktere werkzaamheden.”

Om de rookafvoer vlot te laten verlopen, zijn de grote gebouwen gecompartimenteerd door middel van rookschermen.

Van studie tot uitvoering

Colt heeft een inhouse studiedienst. Zo garandeert het dat elk project uitgerust wordt volgens de regels van de kunst en met respect voor de actuele regelgeving. In dit project waren de ervaren ingenieurs alvast een troef. Enkele van de langste loodsen zijn voorzien van een rolbrug die van de ene tot de andere zijde reikt. Gezien hun lengte moesten er rookschermen voorzien worden in het midden. Door de aanwezige rolbruggen was dat niet overal mogelijk. “We zijn dit proactief gaan melden aan de brandweer. Inclusief een alternatief voorstel op basis van een gelijkwaardig veiligheidsniveau”, vertelt Patrick Janssens. “Zij gaven ons mee dat we de afwijkingscommissie moesten contacteren. Onze ingenieur werkte een CFD-simulatie uit voor de FOD Binnenlandse Zaken. Dankzij de goede uitwerking en het nauwkeurige studiewerk werden de afwijkingen goedgekeurd.”

Een afvoerunit tussen de lichtkoepels op het dak.

Natuurlijk systeem

De installatie van Colt zorgt ervoor dat de aanwezigen op een veilige manier kunnen worden geëvacueerd als het brandt. Dat betekent: zonder rook en in een aanvaardbare temperatuur. Het is dus zaak om de rooklaag voldoende hoog te houden en de warmte op een efficiënte manier af te voeren. Bovendien biedt het de brandweer een beter zicht en daarmee ook meer kans om de brandhaard te detecteren en gericht te blussen. Voor de site van Aertssen viel de keuze op een natuurlijk RWA-systeem. In tegenstelling tot een mechanische installatie werkt dit op basis van de thermische krachten van de rook. Om de rookafvoer vlot te laten verlopen, zijn de grote gebouwen gecompartimenteerd door middel van rookschermen. “De rookluiken zijn standaard 3 meter lang en we hebben er enkele honderden geplaatst. Dit was dan ook een grote werf. Hoeveel schermen en units we plaatsen, hangt uiteraard af van de wettelijke normen en onze studie. In fase I en II kwam dit samen op 263 rookluiken van het type ECO en I-ECO, 1.578 lopende meter lichtstraat (EPB en niet-EPB) en ongeveer 3400 vierkante meter vast rookscherm.” Voor de derde bouwfase is Colt ook al aangesteld voor de rook- en warmteafvoer. 

Door de rolbruggen moest voor een aantal gebouwen een afwijking aangevraagd worden.

Bijna 90 jaar ervaring

Colt ontstond in 1931 in Groot-Brittannië. Die bijna negentig jaar ervaring maakt het bedrijf een gewaardeerde en betrouwbare bouwpartner, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. “We weten als geen ander hoe belangrijk een goede RWA is. Preventief – om te voorkomen dat kleine branden escaleren – en vooral ook op het vlak van veiligheid voor medewerkers en hulpverleners. Bovendien weten we de normen en studies probleemloos om te zetten in de praktijk”, benadrukt Janssens. “We denken met onze klanten mee van bij het begin van hun project en bieden volledige ondersteuning in elke fase. Van ontwerp en aanbesteding tot uitvoering, installatie en oplevering. Zo maken wij het verschil.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details